Namn: Emilie Jäntti
Födelseår: 2001
Välfärdsområde: Egentliga Finland
Hemort: Åbo
Titel: Studerande
E-post: emmi.jantti01@gmail.com

Medlem i :

Svenska Kvinnoförbundet
Svensk_Ungdom

Emilie
Jäntti

Egentliga Finland

"För ett hållbart beslutsfattande också för framtida generationer "

Jag är en 24-årig mamma och studerande som läser folkrätt vid Åbo Akademi. Jag sitter också som styrelsemedlem i Svensk ungdoms förbundsstyrelse och är aktiv på lokal nivå inom SFP i Åbo.

Min politiska karriär började för 10 år sedan i Ungdomsfullmäktige där jag bland annat var med och ordnade Raseborgs första prideparad. Under åren har jag varit ordförande för Finlands Svenska Skolungdomsförbund som jobbar för utbildningspolitiska frågor och aktivt varit med och arbetat för ungas möjlighet att delta i samhällsdebatten. Utöver detta har jag även arbetat med mänskliga rättighetsfrågor inom Amnesty.

Viktiga politiska frågor

Tillgänglig hälsovård

Fortsatta investeringar i hälsovården som mer resurser till primärvården, stärkta arbetsvillkor för personal och en tillgänglig och väl fungerande hälsovård är ett måste för att vi ska ha välmående invånare.

Vi behöver förkorta vårdköerna, och en tillfällig lösning kan vara att använda servicesedlar.
Samtidigt måste vi göra ordentliga satsningar på förebyggande hälsovård, exempelvis genom att sänka åldern för den första livmoderhalscancerscreeningen i Åbo från 30 till 25 år.

Läs mera ›

Fungerande socialvård

För att möta samhällets växande utmaningar krävs fler lågtröskelmottagningar där människor snabbt får hjälp.

Vi behöver också utveckla ett bättre samarbete mellan kommun, skola, vård och tredje sektorn för att tidigt identifiera och stötta riskgrupper.

Socialtjänsten bör stärkas genom att öka antalet socialarbetare,och ge dem bättre förutsättningar att möta samhällets växande behov.

Skyddet för dem som utsätts för våld i nära relationer måste förbättras genom fler skyddshemsplatser och lättillgängliga stödtjänster. Ingen ska behöva vänta på hjälp i en akut situation.

Genom satsningar på förebyggande vård, bättre tillgång till stöd och en tryggare socialvård kan vi minska utslagning, förbättra välmåendet och öka tryggheten i samhället.

Läs mera ›

Mental hälsa

Psykisk ohälsa är en av vår tids största utmaningar, och alla ska ha rätt till snabb och tillgänglig hjälp. Jag vill arbeta för fler lågtröskelmottagningar där människor enkelt kan söka stöd utan långa väntetider.

Samtidigt måste samarbetet mellan kommun, skola, vård och tredje sektorn stärkas för att tidigt identifiera och stötta dem som mår dåligt.

Det måste finnas tillräckliga resurser för mental hälsa, även på svenska. Vi måste förbättra vårdstigar för att säkerställa att ingen faller mellan stolarna.

Familjer och närstående till personer med psykisk ohälsa eller missbruk ska erbjudas stöd och samtalshjälp.

Dessutom behöver vi satsa mer på förebyggande insatser för att minska psykisk ohälsa i samhället.

Genom att prioritera mental hälsa bygger vi ett tryggare och mer välmående samhälle, där ingen lämnas utanför och alla får det stöd och den hjälp de behöver.

Läs mera ›