

Tanja-Maria
Nyman
Pohjois-Pohjanmaa
"Ihminen ensin – haluan tasa-arvoisen, turvallisen ja osallistavan hyvinvointialueen, jossa jokainen saa tarvitsemansa tuen iästä, taustasta tai elämäntilanteesta riippumatta."
Olen kieltenopettaja ja olen työskennellyt sekä Suomessa että ulkomailla. 56-vuotiaana tartuin rohkeasti tilaisuuteen elää uudessa kulttuurissa, työskennellä kansainvälisessä ympäristössä ja kokeilla uutta – kuten laitesukellusta! Uskon, että muutoksissa on aina mahdollisuus kasvuun.
Perheeni, ystäväni ja kollegani kuvailevat minua positiiviseksi, avoimeksi ja rohkeaksi. Rakennan siltoja ihmisten välille ja uskon yhteiskuntaan, jossa jokainen saa tuntea itsensä nähdyksi ja arvostetuksi – taustasta tai iästä riippumatta.
Olen sitoutunut koulutukseen, moninaisuuteen ja tasa-arvoon. Hyvinvointialueella haluan edistää helposti saavutettavia palveluita niin nuorille kuin ikäihmisille, mielenterveyden tukemista kouluissa sekä avointa ja osallistavaa Oulua, jossa ihminen on aina keskiössä.
Olen ehdolla myös kuntavaaleissa
Vieraile profiilisivullaVaaliteemat
Hyvinvoivat lapset, nuoret ja perheet
Panostaminen lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointiin rakentaa vahvaa ja kestävää yhteiskuntaa. Ongelmiin ajoissa puuttuminen lisää turvallisuutta, vähentää tulevaisuuden kustannuksia ja parantaa elämänlaatua kaikille sukupolville.
Mielenterveys
Yksikin nuori ilman tarvitsemaansa apua on liikaa. Nopeammalla ja laadukkaammalla tuella nuorten mielenterveyteen ehkäisemme syrjäytymistä, luomme tulevaisuudenuskoa ja vahvistamme koko yhteiskuntaa.
Turvallinen elämä
Turvallisuus on jokaisen perusoikeus – vauvasta ikäihmisiin. Turvallinen yhteiskunta edistää terveyttä, elämänlaatua ja yhteisöllisyyttä kaikissa elämänvaiheissa.
Ehdokkaiden vastaukset vaalikoneessa
1 / 11
Liikkuvia palveluja, kuten terveyskeskusbussit ja etävastaanotot, tulee lisätä.
Terveysbussit ja etävastaanotot parantavat saavutettavuutta, erityisesti harvaan asutuilla alueilla ja ikääntyneille – ja helpottavat palvelujen tarjoamista eri kielillä.
2 / 11
Hyvinvointialueiden tulee lisätä panostuksia ennaltaehkäisevään terveydenhuoltoon, vaikka se tarkoittaisi vähemmän resursseja muuhun hoitoon.
Ennaltaehkäisevä hoito vähentää myöhempien kalliiden hoitojen tarvetta ja parantaa elämänlaatua.
3 / 11
Hoidon jatkuvuuden lisäämiseksi tulee ottaa käyttöön omalääkärijärjestelmä, vaikka se vaatisi aluksi lisäresursseja.
Jatkuvuus luo turvaa ja tehostaa hoitoa – omalääkärijärjestelmä on pitkän aikavälin investointi.
4 / 11
Hyvinvointialueiden tulee kieltää vuokralääkärien käyttö.
Täyskielto ei ole realistinen – joissain tilanteissa vuokralääkärit ovat välttämättömiä hoidon turvaamiseksi.
5 / 11
Suojakotipaikkoja tulee lisätä väkivallan uhrien auttamiseksi.
Turvakotipaikat ovat tärkeitä, mutta tarvitaan myös ennaltaehkäisevää työtä ja koulutettuja sosiaalityöntekijöitä.
6 / 11
Hyvinvointialueiden tulee lyhentää hoitojonoja lisäämällä palveluseteleiden käyttöä.
Palveluseteleitä tulee lisätä jonojen lyhentämiseksi, mutta ne eivät saa lisätä eriarvoisuutta. Julkista terveydenhuoltoa on vahvistettava rinnakkain.
7 / 11
Hoitoa tulee keskittää, jos se säästää rahaa tai parantaa laatua.
Hoidon keskittäminen voi heikentää palveluiden saavutettavuutta ja ihmisten turvallisuudentunnetta erityisesti syrjäisemmillä alueilla. Esimerkiksi Oulaskankaan sairaalan tilanne osoittaa, että keskittäminen ei aina ole paras ratkaisu. Taloudelliset ja laadulliset hyödyt ovat tärkeitä, mutta ihmisten oikeus saada akuuttia ja perusterveydenhoitoa kohtuullisen lähellä kotia täytyy turvata.
8 / 11
Pelastuslaitoksen rahoitusta ja resursseja tulee priorisoida korkeammalle, vaikka se tarkoittaisi leikkauksia muilla sektoreilla.
Pelastustoimen riittävä rahoitus ja resurssit ovat keskeisiä asukkaiden turvallisuuden kannalta, ja nopean avunsaannin varmistaminen on erittäin tärkeää. Toisaalta priorisointien pitää aina perustua huolelliseen kokonaisarviointiin, jotta muut tärkeät alat kuten koulu, terveydenhuolto ja vanhuspalvelut eivät kärsi kohtuuttomasti. Perusteltu resurssien uudelleen kohdentaminen on tarpeen, mutta sen tulee olla vastuullista ja kokonaisvaltaista.
9 / 11
Paperittomilla tulee olla oikeus kiireettömään terveyden- ja sairaanhoitoon.
Emme voi koskaan kieltäytyä antamasta hoitoa ihmiselle siksi, että hän on paperiton. Terveydenhuolto on jokaisen ihmisen perusoikeus riippumatta hänen taustastaan tai juridisesta asemastaan. Kyse on inhimillisyydestä ja jokaisen ihmisarvon kunnioittamisesta.
10 / 11
Hoitohenkilökunnalle tulee tarjota enemmän koulutusta sukupuolen ja seksuaalisen moninaisuuden aiheista.
On tärkeää, että terveydenhuollon henkilöstö saa kattavampaa koulutusta sukupuolen ja seksuaalisen moninaisuuden huomioimisesta. Näin terveydenhuollosta tulee kaikille potilaille turvallisempi, osallistavampi ja kunnioittavampi sukupuoli-identiteetistä tai seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta. Kyse on jokaisen ihmisen arvostavasta ja ymmärtävästä kohtaamisesta.
11 / 11
Jos voisit antaa tulevalle poliittiselle johtajallesi supervoiman, mikä se olisi?
Puhdas ja vakaa ympäristö luo pohjan ihmisten terveydelle ja turvallisuudelle. Ilmastokriisin ratkaiseminen vähentää konflikteja, edistää rauhankasvatusta ja auttaa kaikkia elämään terveempää elämää. Rauha, terveys ja ympäristö kuuluvat yhteen.