

Tanja-Maria
Nyman
Oulu
"Moninaisuus on vahvuutemme – koulutus on perusta – yhdessä rakennamme avoimen, osallistavan ja elinvoimaisen Oulun, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä."
Olen kieltenopettaja ja olen työskennellyt sekä Suomessa että ulkomailla. 56-vuotiaana tartuin tilaisuuteen lähteä töihin ulkomaille, tutustua uuteen kulttuuriin ja kokeilla uusia asioita – kuten sukeltamista! Perheeni, ystäväni ja kollegani kuvailevat minua positiiviseksi, avoimeksi ja rohkeaksi. Näen muutoksissa mahdollisuuksia ja pyrin rakentamaan siltoja ihmisten välille. Pidän tärkeänä koulutusta, moninaisuutta ja tasa-arvoa – ja haluan olla mukana rakentamassa avointa ja osallistavaa Oulua, jossa kaikilla on taustasta tai iästä riippumatta mahdollisuus menestyä!
Olen ehdolla myös aluevaaleissa
Vieraile profiilisivullaEhdokkaan vastaukset vaalikoneessa
1 / 11
Varhaiskasvatuksen tulee olla maksutonta kaikille.
Maksuton varhaiskasvatus edistää tasa-arvoa, tukee lasten kehitystä ja helpottaa perhe-elämän ja työn yhteensovittamista. Se on sijoitus tulevaisuuteen – ja keino luoda turvallisempia edellytyksiä niille, jotka haluavat perustaa perheen. Meillä ei ole vain varaa siihen – meillä ei ole varaa jättää sitä tekemättä. Tämä panostus vähentää yhteiskunnan tulevia kustannuksia ja vahvistaa hyvinvointia pitkällä aikavälillä.
2 / 11
Koulujen tulisi priorisoida perinteisiä oppikirjoja digitaalisten oppimateriaalien sijaan.
Perinteiset oppikirjat tukevat keskittymistä ja niillä on edelleen tärkeä rooli. Tarvitsemme kuitenkin tasapainoisen yhdistelmän painettuja ja digitaalisia materiaaleja. Digitaalinen oppimisympäristö on nykypäivää – ja vielä enemmän tulevaisuutta – mutta sen on oltava turvallinen ja sellainen, ettei oppilailla ole pääsyä sosiaaliseen mediaan tai muihin ympäristöihin, jotka eivät tue oppimista koulupäivän aikana.
3 / 11
Yksi kunnan tärkeimmistä tehtävistä on panostaa urheilutiloihin ja liikuntamahdollisuuksiin.
Liikunta ja urheilu ovat tärkeitä sekä fyysisen että henkisen hyvinvoinnin kannalta kaikenikäisille. Helposti saavutettavat liikuntamahdollisuudet ehkäisevät sairauksia, vahvistavat yhteisöllisyyttä ja parantavat elämänlaatua. Kunnan tulee huolehtia siitä, että liikkumiseen on monipuolisia, turvallisia ja yhdenvertaisia mahdollisuuksia – niin ohjatusti kuin omatoimisesti.
4 / 11
On tärkeää tarjota kaikille asukkaille yhdenvertaiset mahdollisuudet kulttuuritoimintaan.
Jokaisella tulee olla mahdollisuus osallistua kulttuuritoimintaan ja nauttia siitä – taustasta, taloudellisesta tilanteesta tai asuinpaikasta riippumatta. Kulttuuri luo yhteisöllisyyttä, vahvistaa identiteettiä ja tukee hyvinvointia. Kunnan tehtävä on varmistaa, että kulttuuri on kaikkien saavutettavissa – ei vain harvojen.
5 / 11
Kunnan tulee ottaa käyttöön tai kehittää kuntalaisten mahdollisuuksia vaikuttaa siihen, miten kunta käyttää varojaan niin sanotun osallistuvan budjetoinnin avulla.
Osallistuva budjetointi on konkreettinen tapa vahvistaa demokratiaa ja antaa asukkaille mahdollisuus vaikuttaa omaan arkeensa. Kun ihmiset saavat tietoa ja vaikutusmahdollisuuksia resurssien käytöstä, myös luottamus päätöksentekoon kasvaa. Se tekee Oulusta yhä aktiivisemman ja avoimemman kaupungin.
6 / 11
Kunnan tulee panostaa joukkoliikenteeseen.
7 / 11
Tulisi olla mahdollista olla asukas useammassa kuin yhdessä kunnassa esimerkiksi digitaalisen kuntalaisuuden kautta.
Aikana, jolloin ihmiset liikkuvat enemmän kuntien välillä, työskentelevät etänä tai asuvat useammassa kodissa, tarvitsemme uusia tapoja ajatella kuntalaisuutta ja osallisuutta. Digitaalinen kuntalaisuus voisi antaa useammille mahdollisuuden vaikuttaa päätöksentekoon, mutta se edellyttää selkeitä pelisääntöjä ja oikeudenmukaista resurssien jakamista. Tämä on idea, jota kannattaa kehittää edelleen.
8 / 11
Kunnan tulee paremmin mahdollistaa uusiutuvan energian, kuten aurinko- ja tuulivoiman, laajentaminen.
Kunnan tulisi aktiivisesti edistää uusiutuvan energian, kuten aurinko- ja tuulivoiman, laajentamista. Tämä vahvistaa energiantuotantoamme, luo taloudellisia mahdollisuuksia ja edistää kestävää kehitystä.
9 / 11
Kunnan tulee monipuolistaa asumismuotoja kaavoituksessa nykyiseen verrattuna.
Erilaisten asumismuotojen – vuokra-asuntojen, omistusasuntojen ja erikokoisten asuntojen – yhdistäminen luo eläviä, turvallisia ja sosiaalisesti kestäviä kaupunginosia. Tämä mahdollistaa eri elämäntilanteissa olevien ihmisten asumisen samalla alueella ja vahvistaa yhteisöllisyyttä. Oulun tulisi suunnitella kaupunginosia, jotka toivottavat tervetulleiksi kaikki asukkaat taustasta tai taloudellisesta tilanteesta riippumatta.
10 / 11
Kunnan tulee ottaa käyttöön anonyymi rekrytointi.
Anonyymi rekrytointi vähentää tiedostamattoman syrjinnän riskiä ja auttaa työnantajia keskittymään pätevyyteen. Se on konkreettinen askel kohti oikeudenmukaisempaa ja osallistavampaa työkulttuuria kunnassa – ja hyvä esimerkki muille työnantajille.
11 / 11
Jos voisit antaa tulevalle poliittiselle johtajallesi supervoiman, mikä se olisi?
Ajattelen niin, että ilmastokriisi ei ole pelkkä ympäristökysymys. Tutkimusten mukaan ilmastonmuutos voi lisätä konfliktien riskiä, esimerkiksi pahentamalla resurssipulaa ja sosiaalisia jännitteitä. Siksi meidän täytyy nähdä kokonaisuus. Kun yhdistämme ympäristönsuojelun, rauhankasvatuksen ja tasa-arvon edistämisen, voimme rakentaa yhteiskuntia, jotka ovat sekä ekologisesti että sosiaalisesti kestäviä.