256
Namn: Ramieza Mahdi
Födelseår: 1981
Kommun/Stad: Vasa
Hemort: Vasa
Titel: Sjukskötare
E-post: ramkaxaaji@gmail.com
Tel: 0456693811

https://ramymahdi.fi/om-ramieza/

Medlem i :

Svenska Kvinnoförbundet
256

Ramieza
Mahdi

Vasa

"Livskraft,gemenskap och trygghet - för alla, i alla skeden av livet."

Med två mandatperioder som kommunalpolitiker och en period som välfärdsområdespolitiker har jag arbetat för att skapa en politik som sätter människor i centrum. Jag arbetar för ett Vasa och ett Österbotten där trygghet, gemenskap och livskraft står i centrum. Vi behöver en kommun och ett välfärdsområde som satsar på jämlikhet, utbildning och en inkluderande framtid där alla har möjlighet att lyckas.

Under de kommande åren vill jag fortsätta arbeta för en trygg och rättvis skola, ett samhälle där ingen lämnas utanför och ett starkt välfärdsområde där resurserna fördelas rättvist. Vi måste skapa bättre förutsättningar för integration, satsningar på lågtröskelaktiviteter och en politik som ser hela människan. Samtidigt måste vi ta hand om vår ekonomi så att vi kan upprätthålla och utveckla de tjänster och satsningar som behövs.

Vården och socialvården ska vara tillgänglig och rättvis för alla, oavsett var man bor. Jag arbetar för kortare vårdköer, en starkare satsning på förebyggande vård och bättre arbetsförhållanden för vård- och omsorgspersonal. Socialvården ska ha resurser för att stötta dem som behöver hjälp i tid och ge trygghet i vardagen. Jag vill fortsätta arbeta för en vård och socialvård som finns där när den behövs, där människor får hjälp i tid och där personalen har de resurser som krävs för att kunna göra sitt jobb.

Det här är frågor jag redan arbetar med idag och som jag vill fortsätta driva framåt. Därför ber jag om ditt stöd för att få fortsätta arbeta för ett mer jämlikt, inkluderande och livskraftigt samhälle.
Nuvarande förtroendeuppdrag:
• Sjukskötare inom specialsjukvården
• Ledamot i Vasa stadsfullmäktige
• Ledamot och fullmäktige vice ordförande i Österbottens välfärdsområde
• Ledamot i byggnads- och miljönämnden i Vasa
• Ledamot i välfärdssektionen för Vasa
• Ledamot i sektionen för främjande av välbefinnande och hälsa i
Österbottens välfärdsområde
• Vice ordförande för Svenska Folkpartiet
• Vice ordförande för Svenska Kvinnoförbundet
På fritiden tycker jag om att träna på gym. Jag studerar också vid sidan om till Master of Business Administration vid Novia.

Jag ställer också upp i välfärdsområdesvalet

Besök profilsidan
2115

Viktiga politiska frågor

Barn, unga och familjer

Trygghet och jämlik utbildning är en triumf för Finland.Varje barn förtjänar en trygg och stabil uppväxt, där möjligheter inte avgörs av bakgrund eller ekonomi. Småbarnspedagogiken ska vara tillgänglig för alla, och skolan ska ge varje elev rätt stöd för att lyckas. Ingen ska behöva känna sig utanför eller utsättas för mobbning, dikriminering eller rasism. En trygg och inkluderande skolmiljö ska vara en självklarhet.

Ungas psykiska hälsa måste tas på allvar. Ingen ska behöva vänta på hjälp när de mår dåligt. Vi behöver fler skolpsykologer, kuratorer och lågtröskeltjänster, så att unga får stöd i tid. Att investera i välmående är att investera i framtiden.

Familjer ska kunna kombinera arbete och vardagsliv utan stress och oro. Barnomsorgen ska vara flexibel och anpassad efter familjers olika behov. Närståendevårdare och de som tar hand om sina nära ska få det stöd de behöver. Ingen ska lämnas ensam med för stort ansvar. När vi satsar på barn, unga och familjer, satsar vi på hela samhället. En jämlik utbildning och en trygg uppväxt är en triumf för Finland.

Läs mer om vårt valprogram ›

Livskraftiga kommuner och städer

Våra städer och kommuner ska vara trygga, levande och attraktiva för alla. Vi ska satsa på boende, arbete, trivsel, och skapa miljöer där människor vill leva sina liv. För att lyckas behöver vi mångsidiga bostadslösningar som gör det möjligt att hitta ett hem oavsett livssituation, och vi behöver skapa förutsättningar för arbete och företagande så att människor kan försörja sig och stanna kvar.

Stadsutveckling handlar inte bara om hus och vägar, det handlar också om mötesplatser, trygghet och gemenskap. Ett bra exempel är utvecklingen av Wärtsilä-området, där vi har chansen att skapa något unikt. Området ska vara en levande del av staden där människor kan bo, arbeta och umgås. Framtidens kommuner och städer ska vara platser där människor trivs, kan bygga sina liv och se en framtid.

Gröna områden, parker och naturnära miljöer gör staden trivsam och tillgänglig för alla. Vi behöver satsa på otionsanläggningar och fritidsaktiviteter med låg tröskel, där människor kan röra sig och umgås oavsett ålder eller ekonomi. Trygga mötesplatser för unga och fler möjligheter till kultur och gemenskap ska vara en självklar del av stadsutvecklingen. Ett levande samhälle är ett där vi har både rum att andas och plats att växa.

Läs mer om vårt valprogram ›

Jämlik & Jämställdhet

Det pågår en rörelse som vill vrida klockan tillbaka. Som vill ifrågasätta rätten att vara sig själv, begränsa människors frihet och glorifiera en dåtid där roller var snäva och vissa grupper hade mer makt än andra. Jag ser det tydligt att jämställdhet och mångfald är under attack, och det sker inte av en slump.

Det pågår en aktiv kampanj för att trycka tillbaka de framsteg vi alla kämpat för. Jag hör hur kvinnors rättigheter ifrågasätts, hur jämställdhet avfärdas som onödig, hur mångfald ses som ett problem. Det sprids en bild av att samhället var bättre förr, men bättre för vem?

Jag kan inte acceptera en utveckling där frihet, jämlikhet och mänskliga rättigheter urholkas. Lönegapet mellan kvinnor och män måste stängas, och arbetslivet ska vara tillgängligt för alla på lika villkor. Makten ska fördelas rättvist, där kvinnor, minoriteter och underrepresenterade grupper får samma möjlighet att fatta beslut och påverka. Ingen ska begränsas av sitt kön, sin bakgrund eller sin identitet, varken i skolan, på arbetsplatsen eller i samhället i stort.

Rätten till sin egen kropp, frihet från våld och möjligheten att leva utan rädsla för hat och trakasserier är grundläggande. Vi ska fortsätta arbeta för ett samhälle där alla, oavsett ursprung, kön eller funktionsförmåga, har rätt att delta, påverka och känna att de hör hemma.

Läs mer om vårt valprogram ›

Kandidatens svar i valmaskinen

1 / 11

Småbarnspedagogiken ska bli avgiftsfri för alla.

Helt av samma åsikt
Delvis av samma åsikt
Delvis av annan åsikt
Helt av annan åsikt

Småbarnspedagogiken lägger grunden för ett barns framtida lärande, utveckling och välmående. Att göra den avgiftsfri säkerställer lika möjligheter för alla barn, oavsett familjens ekonomi, och minskar sociala klyftor. Det underlättar för arbetande föräldrar, stärker social integration och leder till bättre utbildningsresultat på lång sikt. Att investera i tidig utbildning är att investera i ett starkare och mer jämlikt samhälle.

2 / 11

Skolor bör prioritera traditionella läroböcker framom digitala läromedel.

Helt av samma åsikt
Delvis av samma åsikt
Delvis av annan åsikt
Helt av annan åsikt

Både traditionella läroböcker och digitala läromedel är viktiga för en balanserad utbildning. Läroböcker ger struktur, fokus och jämlik tillgång, medan digitala verktyg bidrar med interaktivitet, flexibilitet och aktuell information. En kombination av båda säkerställer att elever får den djupgående förståelsen från traditionellt lärande och de anpassningsbara möjligheterna från modern teknik, vilket förbereder dem för framtiden utan att kompromissa med viktiga grundkunskaper.

3 / 11

En av kommunens viktigaste uppgifter är att satsa på idrottsanläggningar samt motions- och rekreationsmöjligheter.

Helt av samma åsikt
Delvis av samma åsikt
Delvis av annan åsikt
Helt av annan åsikt

Att investera i idrottsanläggningar och möjligheter till motion och rekreation är en av kommunens viktigaste uppgifter eftersom fysisk aktivitet främjar folkhälsan, stärker gemenskapen och höjer livskvaliteten. Välskötta och tillgängliga idrottsanläggningar uppmuntrar en aktiv livsstil, minskar risken för kroniska sjukdomar och förbättrar den mentala hälsan. Utöver hälsofördelarna skapar idrott och rekreation social inkludering genom att föra människor samman, stärka samarbetsförmåga och erbjuda meningsfulla aktiviteter för alla åldersgrupper. Ungdomsidrott är särskilt viktig för att motverka social isolering, främja disciplin och minska risken för utanförskap och kriminalitet.

4 / 11

Det är viktigt att erbjuda alla invånare likvärdiga möjligheter till kulturverksamhet.

Helt av samma åsikt
Delvis av samma åsikt
Delvis av annan åsikt
Helt av annan åsikt

Kulturen skapar mötesplatser, stärker gemenskapen och ger människor möjlighet att uttrycka sig och utvecklas. Tillgång till kultur bidrar också till bättre folkhälsa och välmående, både genom skapande och deltagande. Kulturaktiviteter främjar kreativitet, stärker identitet och ger meningsfulla upplevelser oavsett ålder eller bakgrund. För att säkerställa att alla kan delta måste kultur vara ekonomiskt och geografiskt tillgänglig. En kommun som satsar på kultur investerar i bildning, sammanhållning och livskvalitet. När vi gör kulturen öppen och tillgänglig för alla skapar vi ett rikare, mer dynamiskt och jämlikt samhälle där människor kan mötas, inspireras och växa.

5 / 11

Kommunen ska införa eller utveckla kommuninvånarnas möjligheter att påverka hur kommunen använder kommunens pengar genom så kallad deltagande budgetering.

Helt av samma åsikt
Delvis av samma åsikt
Delvis av annan åsikt
Helt av annan åsikt

Att ge invånarna möjlighet att påverka hur kommunens resurser används genom delaktighetsbudgetering kan vara ett sätt att stärka demokratin och öka transparensen i beslutsfattandet. Genom att låta människor vara delaktiga i hur en del av budgeten fördelas kan kommunen bättre fånga upp lokala behov och skapa engagemang kring gemensamma frågor. Samtidigt finns det utmaningar att ta hänsyn till. För att systemet ska fungera rättvist krävs det att alla grupper i samhället har en reell möjlighet att delta, annars finns risken att vissa röster blir starkare än andra. Beslutsprocessen måste också vara tydlig och välstrukturerad, så att förväntningarna är realistiska och resurserna fördelas på ett sätt som gynnar hela kommunen.

6 / 11

Kommunen ska satsa på kollektivtrafik.

Helt av samma åsikt
Delvis av samma åsikt
Delvis av annan åsikt
Helt av annan åsikt

Kommunen bör investera i kollektivtrafik eftersom det främjar hållbarhet, tillgänglighet och effektivitet. Ett välfungerande kollektivtrafiksystem minskar utsläppen, stödjer den gröna omställningen och bidrar till att bekämpa klimatförändringar genom att minska beroendet av privata bilar. Pålitlig och prisvärd kollektivtrafik förenklar vardagen genom att säkerställa att alla, oavsett inkomst eller bostadsort, har tillgång till arbete, utbildning och viktiga samhällstjänster. Det minskar trafikstockningar och gör transporten smidigare för alla. Att investera i kollektivtrafik är inte bara en miljömässig åtgärd utan även en social och ekonomisk satsning. Det stärker lokala ekonomier genom att förbättra rörligheten och skapa arbetstillfällen, samtidigt som det höjer livskvaliteten genom att erbjuda ett bekvämt och kostnadseffektivt alternativ till privatbilism.

7 / 11

Det ska vara möjligt att vara invånare i mer än en kommun genom till exempel digitalt kommuninvånarskap.

Helt av samma åsikt
Delvis av samma åsikt
Delvis av annan åsikt
Helt av annan åsikt

Dagens system i Finland bygger på en tydlig koppling mellan folkbokföring och kommunal service, där skatteintäkter finansierar skola, socialt stöd och annan kommunal verksamhet. Att vara registrerad i flera kommuner skulle kräva en lösning för hur dessa resurser ska fördelas rättvist. Samtidigt förändras människors livsmönster, och många bor och arbetar i olika kommuner. En digital modell där man kan påverka i fler kommuner utan att det påverkar skattefördelningen kan vara en möjlig väg framåt. Det är en fråga som behöver utredas noggrant för att hitta en balans mellan individens möjlighet att påverka och kommunernas behov av en stabil ekonomisk grund och rättvis resursfördelning.

8 / 11

Kommunen ska bättre möjliggöra utbyggnaden av förnybar energi, såsom solkraft och vindkraft.

Helt av samma åsikt
Delvis av samma åsikt
Delvis av annan åsikt
Helt av annan åsikt

Kommunen bör stödja utbyggnaden av förnybar energi som sol- och vindkraft för att minska beroendet av fossila bränslen, sänka utsläppen och bekämpa klimatförändringarna. Genom att underlätta för hushåll, företag och offentliga aktörer att investera i förnybar energi kan kommunen främja innovation, skapa jobb och stärka energisäkerheten. En satsning på förnybar energi leder till lägre energikostnader, bättre luftkvalitet och en mer hållbar framtid. För att lyckas krävs tydliga incitament, förenklade tillståndsprocesser och att förnybar energi integreras i stadsplaneringen.

9 / 11

Kommunen ska blanda fler boendeformer än i dagens läge när man planlägger.

Helt av samma åsikt
Delvis av samma åsikt
Delvis av annan åsikt
Helt av annan åsikt

Kommunen bör planera för en större variation av bostadstyper för att främja mångfald, tillgänglighet och hållbarhet. En blandning av hyres- och äganderätter, studentbostäder och seniorboenden skapar inkluderande områden, motverkar segregation och gör det möjligt för människor att bo kvar i sina samhällen när behoven förändras. Det bidrar också till bättre bostadspriser och säkerställer att viktiga yrkesgrupper kan bo nära sina arbetsplatser. Genom att anpassa planeringen och detaljplaner kan kommunen skapa levande, hållbara och framtidssäkra bostadsområden.

10 / 11

Kommunen ska införa anonym rekrytering.

Helt av samma åsikt
Delvis av samma åsikt
Delvis av annan åsikt
Helt av annan åsikt

Kommunen ska ha anonym rekrytering för att säkerställa rättvis anställning, minska bias och främja lika möjligheter. Genom att ta bort namn, ålder och bakgrund från den första urvalsprocessen bedöms kandidater enbart utifrån kompetens och erfarenhet, inte personliga faktorer. Det stärker mångfald, inkludering och förtroende i rekryteringen samtidigt som det säkerställer att de bäst kvalificerade får jobbet. Ett rättvist anställningssystem gynnar både de anställda och kommunen genom att skapa en mer kompetent, representativ och innovativ arbetsstyrka.

11 / 11

Om du kunde ge en superkraft till din framtida politiska ledare, vilken skulle det vara?

Förmågan att omedelbart rena miljön och stoppa klimatförändringen
Osynlighet för att avslöja och bekämpa korruption på alla nivåer
Tidsresande för att korrigera historiska misstag och förbättra framtiden
Oändlig visdom för att fatta perfekta beslut i alla politiska frågor

Om jag kunde ge en superkraft till min framtida politiska ledare skulle det vara förmågan att få människor att verkligen se och förstå varandra. Politik handlar inte bara om beslut, utan om att överbrygga klyftor, skapa gemenskap och se till att ingen lämnas utanför. Med den kraften skulle varje röst bli hörd och varje perspektiv värderas. Den skulle skära genom rädsla, desinformation och splittring, och möjliggöra verklig förändring. En ledare som kan ena människor, inspirera till handling och driva meningsfull förändring utan att förlora människovärdet ur sikte är precis vad världen behöver.

+ Visa alla