
Namn: | Johnny Sved |
Födelseår: | 1969 |
Kommun/Stad: |
Kyrkslätt |
Hemort: | Kyrkslätt |
Titel: | Utbildningsledare |
E-post: | johnny.sved@gmail.com |
Tel: | 0400967648 |

Johnny
Sved
Kyrkslätt
"Trivsel, hållbarhet och god ekonomi."
Jag har bott i Kyrkslätt i över 20 år. Vi byggde hus och flyttade in 2003 och trivs väldigt bra i kommunen. Jag är far till tre döttrar som nu flugit ut ur barndomshemmet. Till utbildningen är jag agroforstmagister (skogsbruk) och jag jobbar som utbildningsledare för utbildningen i bioekonomi vid Yrkeshögskolan Novia i Raseborg.
Hållbart nyttjande av förnybara naturresurser står mig nära hjärtat. Ett väl fungerande samhälle förutsätter att vi hittar balans mellan ekonomiska, ekologiska och socio-kulturella värden.
Viktiga politiska frågor
Hållbar och trivsam planering
En god planering av hur samhället ska byggas ut är A och O för invånarnas trivsel. Med bra planering kan vår kommun växa på ett hållbart sätt och så att den fungerar kostnadseffektivt. Kommunens markägare måste beaktas jämlikt och rättvist vid planeringen och när kommunen byggs ut.
Kommunen bör arbeta för fortsatt elektrifiering av trafiken och planera för utbyggnad av laddinfrastruktur. Västerleden bör byggas ut till fyrfilig väg genom hela kommunen. Satsa på att förbättra kustbanan i stället för att dra nya spår mellan Helsingfors och Åbo.
Den bästa skolan
Kommunen har ansvar för barnens och ungdomarnas grundutbildning. En väl fungerande skola är viktig med tanke på vår framtid. Skolan ska vara en trygg miljö för alla.
Skolans sociala dimension får inte underskattas. Det är i skolan vi lär oss att umgås med varandra och att acceptera andras olikheter och att hitta styrkor hos andra. Skolan är viktig för att skapa identitet och är en viktigt knutpunkt i livet inte bara för eleverna utan även för föräldrarna och alla som jobbar med eleverna.
Ekonomi & Näringsliv
Ett väl fungerande näringsliv lägger grunden för en god ekonomi i kommunen. I takt med att kommunen växer bör även service byggas ut. Vi har tillräcklig befolkning för att bygga upp trivsamma affärs- och kontorscentrum med ett tillräckligt utbud så att fler arbetsplatser skapas i Kyrkslätt. Kommunens servicenät bör planeras så att det stöder näringslivet i kommunen.
Kandidatens svar i valmaskinen
1 / 14
I Kyrkslätt är det är viktigt att värna om dragningskraften i nya bostadsområden eller företagsetableringar, även om det skulle se på naturens bekostnad.
Att bygga ut är alltid ett ingrepp i naturen och sker alltid på naturens bekostnad. Genom god planering kan vi minimera inverkan och den vägen bevara naturvärden.
2 / 14
Västbanan mellan Esbo och Salo bör genomföras, även om det ekonomiskt skulle innebära att Kyrkslätts kommun måste finansiera en del av denna.
Vi har en fungerande järnvägssträckning som vi i första han kan förbättra och förstärka. Analyser visar att det varken är samhällsekonomiskt, klimatmässigt eller ekologiskt försvarbart att bygga västbanan.
3 / 14
I Kyrkslätt är det bättre att spara in genom att skära ned på servicenätet för kommuninvånarna, än att skära ned på personalen i kommunen.
Servicenätet måste vara tillräckligt för att alla invånare lätt ska ha tillgång till service.
4 / 14
Småbarnspedagogiken ska bli avgiftsfri för alla.
Småbarnspedagogiken är viktig för barnens social utveckling. En skälig avgift är på sin plats.
5 / 14
Skolor bör prioritera traditionella läroböcker framom digitala läromedel.
Tradionella läroböcker har fortfarande sin plats i utbildningen. Det är lättare att koncentrera sig med en bok. Läroböckerna bör kompletteras med digitala läromedel.
6 / 14
En av kommunens viktigaste uppgifter är att satsa på idrottsanläggningar samt motions- och rekreationsmöjligheter.
Idrott och motion förbättrar folkhälsan och ger sociala kontakter.
7 / 14
Det är viktigt att erbjuda alla invånare likvärdiga möjligheter till kulturverksamhet.
Kulturella upplevelser får människor att växa.
8 / 14
Kommunen ska införa eller utveckla kommuninvånarnas möjligheter att påverka hur kommunen använder kommunens pengar genom så kallad deltagande budgetering.
Det är ett bra sätt att engagera kommuninvånarna i sin närmiljö och i kommunen.
9 / 14
Kommunen ska satsa på kollektivtrafik.
Kollektivtrafik är effektivt och sparar resurser.
10 / 14
Det ska vara möjligt att vara invånare i mer än en kommun genom till exempel digitalt kommuninvånarskap.
Allt fler bor och jobbar på flera ställan och bör då också kunna ha möjlighet att delta i samhällsbygget på flera ställen.
11 / 14
Kommunen ska bättre möjliggöra utbyggnaden av förnybar energi, såsom solkraft och vindkraft.
Vi bör helt fasa ut fossila energikällor och kommer att behöva mer förnybar energi. Vindkraft, solkraft och bioenergi och energilager bör snabbt byggas ut.
12 / 14
Kommunen ska blanda fler boendeformer än i dagens läge när man planlägger.
Vi ska undvika att skapa \"ghetton\" med dåligt rykte. En bladning av boendeformer i tätt bebyggda områden kan ge ett tryggare samhälle.
13 / 14
Kommunen ska införa anonym rekrytering.
Kommunen ska rekrytera på basis av kompetenseroch meriter, inte på basis av goda kontakter.
14 / 14