

Jenny
Mäkinen
Kyrkslätt
"Människan i fokus! Trots AI "
Hej! Jag är Jenny Mäkinen, 49, och kommunalvalskandidat i vårt fina Kyrkslätt. Jag har haft förmånen att både leva och tidigare arbeta här i kommunen, trots att jag nu arbetar internationellt hos den europeiska ledaren inom läkemedelsgrossistverksamhet, apoteksdetaljhandel och tjänster för läkemedelsindustrin. Vi arbetar med 29 länder för en bättre morgondag! Ibland är det bra att ha en lite bredare uppfattning om samhällen från andra länder, då man vill vara med och påverka sin hemkommuns utveckling.
Under pågående period har jag fått betjäna Kyrkslättsbor som suppleant i fullmäktige, medlem i både SFP Nylands kretsstyrelse och SFP Centrum styrelse har jag sett vår kommun växa och förändras, och jag är fast besluten att även i fortsättningen bidra till en positiv utveckling som gynnar alla invånare i Kyrkslätt.
Utbildning: Farmaceut och examen i Företagsekonomi
Min familj; man, 2 vuxna barn och 2 hundar
Viktiga politiska frågor
Välmående invånare
Tillsammans kan vi bygga en kommun där välmående är en självklarhet för alla.
Att förbättra välmåendet i vår kommun är en hjärtefråga för mig, och jag tror att det kräver en helhetssyn där vi fokuserar på både fysisk och psykisk hälsa.
Som utvecklingschef arbetar jag intensivt för att säkerställa och förbättra tillgången till läkemedel, både i Finland och i andra europeiska länder.
Genom att fokusera på innovation och effektivitet även i kommunen Kyrkslätt, kan vi möta de växande behoven hos invånarna och säkerställa att alla har tillgång till nödvändigheter och lite till.
Barn, unga och familjer
Som kommunalpolitiker är jag engagerad i att skapa en inkluderande och stödjande miljö för alla barn, ungdomar och familjer, oavsett kön, hemland eller språk. För att främja deras välmående vill jag arbeta för att säkerställa lika tillgång till utbildning och hälsovård, samt erbjuda språkstöd och kulturellt anpassade tjänster.
Jag tror på att vi kan skapa en framtid där varje barn och ungdom har möjlighet att blomstra och där familjer känner sig trygga och inkluderade.
Livskraftiga kommuner och städer
Vi måste stödja lokala företag och entreprenörer genom att skapa ett gynnsamt affärsklimat och erbjuda resurser för innovation och tillväxt. Detta inkluderar att underlätta samarbeten mellan näringsliv, utbildningsinstitutioner och kommunen.
En stark gemenskap är kärnan i en livskraftig kommun. Genom att främja kulturella och sociala aktiviteter kan vi stärka banden mellan invånarna och skapa en inkluderande miljö där alla känner sig välkomna.
Vi bör också säkerställa att det finns tillgång till kvalitativ utbildning och hälsovård för alla.
Kandidatens svar i valmaskinen
1 / 14
I Kyrkslätt är det är viktigt att värna om dragningskraften i nya bostadsområden eller företagsetableringar, även om det skulle se på naturens bekostnad.
Vi ska kunna planera och utveckla nya bostadsområden och företagsetableringar med nya teknologier, innovativa och kreativa gröna möjligheter. Egentligen har vi inga andra alternativ!
2 / 14
Västbanan mellan Esbo och Salo bör genomföras, även om det ekonomiskt skulle innebära att Kyrkslätts kommun måste finansiera en del av denna.
Vi borde förbättra kustbanan och inte bekosta en helt ny västbana, i denna ekonomiska situation som råder.
3 / 14
I Kyrkslätt är det bättre att spara in genom att skära ned på servicenätet för kommuninvånarna, än att skära ned på personalen i kommunen.
Alltid en svår fråga. Men om man tänker på nödvändiga servicenät, så kan det hända att man måst dra ner på resurserna. Tyvärr.
4 / 14
Småbarnspedagogiken ska bli avgiftsfri för alla.
Det tycker jag att sku vara en långtids satsning, som lönar sig.
5 / 14
Skolor bör prioritera traditionella läroböcker framom digitala läromedel.
Mångsidiga läromedel, både böcker och digitala läromedel sku vara bra.
6 / 14
En av kommunens viktigaste uppgifter är att satsa på idrottsanläggningar samt motions- och rekreationsmöjligheter.
Idrott, sport och rörlighet ska understödas som en del av invånarnas välmående i Kyrkslätt.
7 / 14
Det är viktigt att erbjuda alla invånare likvärdiga möjligheter till kulturverksamhet.
Kultur - JA! Kultur i alla dess olika former.
8 / 14
Kommunen ska införa eller utveckla kommuninvånarnas möjligheter att påverka hur kommunen använder kommunens pengar genom så kallad deltagande budgetering.
Jo, såklart, MEN faktum är, att en invpnare som inte känner till helhetsbudgeteringen, kan heller inte alltid veta orsaken till varför man kanske inte kan göra de förändringar som föreslagits. En viktig sak i deltagande budgetering är att informera om hur man argumenterat budgeteringen, efter att den är fastställd.
9 / 14
Kommunen ska satsa på kollektivtrafik.
Vi saknar den tvärkollektivtrafiken som skulle behövas mellan Kyrkslätt och Jorvs sjukhus och därtill busslinjer till olika delar av Esbo. Dessutom borde flere tåg stanna i Kyrkslätt.
10 / 14
Det ska vara möjligt att vara invånare i mer än en kommun genom till exempel digitalt kommuninvånarskap.
Om man har egendom i en annan kommun, så tycker jag att man borde ha möjlighet att påverka genom digitalt kommuninvånarskap.
11 / 14
Kommunen ska bättre möjliggöra utbyggnaden av förnybar energi, såsom solkraft och vindkraft.
Vi har inte alternativ i dagens läge
12 / 14
Kommunen ska blanda fler boendeformer än i dagens läge när man planlägger.
Att blanda boendeformer får vi samtidigt områden som motsvarar kommunens invånarstruktur.
13 / 14
Kommunen ska införa anonym rekrytering.
Våra tjänstemän ska vara så rättvisa och kunniga, att anonym rekrytering inte behövs.
14 / 14
Om du kunde ge en superkraft till din framtida politiska ledare, vilken skulle det vara?
En perfekt ledare skulle väl kunna se in i framtiden och göra beslut på basen av data och empati.