

Abbe
Karlsson
Helsingfors
"Jag. Du. Och vi tillsammans. För en starkare röst för alla."
Jag är en engagerad och mångsidig person med ett starkt intresse för samhällsfrågor, studiepolitik och välmående. Med en passion för att skapa positiva förändringar, strävar jag efter att bidra till ett rättvist och inkluderande samhälle där alla individer har möjlighet att nå sin fulla potential. Alla människor, oavsett vad, skall ha rätten till ett lika värde.
Jag heter Abbe Karlsson, 22 år, hemma från lilla Kimitoön men flyttade redan som 16 åring ensam till stora Helsingfors för studier.
Jag är studerande och har studerat två år till sjukskötare, men valde att byta riktning och utbildar mig för tillfället till socionom för andra året vid yrkeshögskolan Arcada. Har varit aktiv inom studerandekåren och annan studierelaterad verksamhet och alltid haft ett brinnande intresse för förening- & styrelseliv. Har bland annat suttit som ordförande för Arcada studerandekår 2023 & 2024.
Viktiga politiska frågor
Barn, unga och familjer
Barn och unga är vår framtid, och det är vårt gemensamma ansvar att skapa en trygg och stödjande miljö för dem att växa upp i. Familjer, oavsett deras form, är grundpelaren i samhället och bör få det stöd de behöver för att kunna ge sina barn kärlek, utbildning och möjligheter. Genom att investera i barn och unga, investerar vi i en bättre framtid för alla.
Jämlik & Jämställdhet
Jämlikhet och jämställdhet är grundläggande värden i ett rättvist och inkluderande samhälle. Alla människor, oavsett kön, etnicitet, religion, funktionsvariation, sexualitet eller socioekonomisk bakgrund, ska ha samma möjligheter och rättigheter. Genom att aktivt arbeta för att eliminera diskriminering och främja lika villkor, skapar vi ett samhälle där alla kan nå sin fulla potential och bidra till gemensam välfärd och utveckling.
Välmående invånare
Att främja invånarnas välmående är en grundläggande uppgift för samhället. Genom att säkerställa tillgång till högkvalitativ vård, stöd för mental hälsa, och hälsofrämjande aktiviteter, kan vi skapa en miljö där alla har möjlighet att leva ett hälsosamt och balanserat liv. Investeringar i förebyggande vård, utbildning om hälsa och välbefinnande, samt stöd till familjer och individer är avgörande för att bygga ett starkt och resilient samhälle. Ett samhälle som skär ner på social- och hälsovård är inte bara ohälsosamt, utan också ekonomiskt ohållbart. Investeringar i sociala tjänster och hälsovård är avgörande för att främja långsiktig ekonomisk stabilitet och tillväxt, eftersom de bidrar till en mer välmående och mer produktiv befolkning.
Kandidatens svar i valmaskinen
1 / 11
Småbarnspedagogiken ska bli avgiftsfri för alla.
Småbarnspedagogiken är väldigt viktig. Både för barns sociala förmåga men även för deras utveckling och inlärning. Jag tycker alla barn skall ha möjlighet till småbarnspedagogik och förskola oavsett ekonomisk bakgrund.
2 / 11
Skolor bör prioritera traditionella läroböcker framom digitala läromedel.
Jag ser inte det som högsta prioritet, eftersom dagens samhälle blir mer och mer digitaliserat, är det bra att lära sig från grunden. Men det är även bra att varva med traditionella läroböcker, både för läs & skriv färdigheternas skull men också för att komma bort från skärmtiden, vilket däremot tar skada på ögonen och synen.
3 / 11
En av kommunens viktigaste uppgifter är att satsa på idrottsanläggningar samt motions- och rekreationsmöjligheter.
Kanske inte högsta prioritet, eftersom det redan finns en hel del men, det är även en väldigt viktig del för att främja allas hälsa och välmående. Det ger en möjlighet att röra på sig för alla.
4 / 11
Det är viktigt att erbjuda alla invånare likvärdiga möjligheter till kulturverksamhet.
Alla skall ha möjlighet att uppleva kulturverksamhet i all dess form, oavsett vad.
5 / 11
Kommunen ska införa eller utveckla kommuninvånarnas möjligheter att påverka hur kommunen använder kommunens pengar genom så kallad deltagande budgetering.
Vid vissa sammanhang kan det vara bra att höra från samhällsgrupper som det berör.
6 / 11
Kommunen ska satsa på kollektivtrafik.
Kollektivtrafikens priser måste ner, för att folk skall prioritera den. I dagens läget föredrar folk bilen istället för kollektivtrafiken på grund av det höga priset. Om Helsingfors centrum skall satsa på mindre biltrafik i framtiden i stadens inre kärna, måste prisen sänkas inom kollektivtrafiken.
7 / 11
Det ska vara möjligt att vara invånare i mer än en kommun genom till exempel digitalt kommuninvånarskap.
Det jag kan se att gynnar mest är kanske för personer som jobbar på annan ort, för dess olika förmåner.
8 / 11
Kommunen ska bättre möjliggöra utbyggnaden av förnybar energi, såsom solkraft och vindkraft.
Ja, frågan är bara var det finns plats, samtidigt som en annan lösning för förnybar energi också hade kunnat lösa situationen.
9 / 11
Kommunen ska blanda fler boendeformer än i dagens läge när man planlägger.
Ja, det behövs flera bostäder där man ser både över tillgängligheten, men också där behovet är stort som till exempel, studiebostäder.
10 / 11
Kommunen ska införa anonym rekrytering.
Beror helt på vad arbetet gäller. I vissa arbeten kan man inte bara släppa in vilken person som helst. Till exempel inom vården och pedagogiken, skulle inte anonym rekrytering fungera, på grund av att båda arbetena innehåller ansvar och tillit till personen.
11 / 11