

Petra
Lind
Östra Nyland
"Trygga vården och omsorgen - också på glesbygden."
Vem är jag? Jag är ex-Borgåbo bosatt i Askola med ett hjärta som klappar varmt för hela östra Nyland. Jag är en idrottsfrälst kultur- och litteraturvän och kanske viktigast av allt: jag är moccarutsbakande basketjuniormamma och flitig rastare av min hjärtegoda golden retriever.
Till utbildningen är jag filosofie magister med en tjugoårig bakgrund som tidningsjournalist och har ett brett intresse för samhället på stort. Reporterjobbet har gett förtrogenhet med regionen - på alla samhällsnivåer - och med lika stor behållning har jag skrivit om stora politiska linjedragningar och samhällskriser som om glada revyer och klimpsoppa på något av Östnylands många föreningshus.
Summa summarum: Jag är nyfiken, vetgirig och frågvis och vill påverka samhället i positiv riktning. Numera jobbar med företagskommunikation och sysslar med politik och föreningsarbete på fritiden.
Jag ställde upp i kommunalvalet 2021 och blev SFP:s första invalda representant någonsin i Askola. Jag är även förtroendevald inom Östra Nylands välfärdsområde.
Jag ställer också upp i kommunalvalet
Besök profilsidanViktiga politiska frågor
Tillgänglig hälsovård
Tillgången till social- och hälsovård är en trygghetens grundbult i vårt samhälle, en som vi inte har råd att rubba. Barn som mår bra blir med stor sannolikhet unga och senare vuxna som mår bra. När vi stöder barnen i deras uppväxt och familjerna att ta hand om sina barn lägger vi grunden för ett välmående samhälle.
Våra gemenskaper - byar, landsorter, städer - är precis så starka som dess minsta beståndsdelar och vi måste värna om de svagaste även i fortsättningen.
Hälsa får inte bli städernas privilegium utan det är välfärdsområdets uppgift att trygga tjänsterna även på glesbygden. Jag vill jobba för en östnyländsk region där allas välbefinnande är lika värt och där tröskeln till vård och omsorg av hög kvalitet är tillräckligt låg. Det krävs nytänk och lösningsinriktat beslutsfattande för att vi ska få våra begränsade ekonomiska resurser att räcka till.
Inom Östra Nylands välfärdsområde måste vi föra en politik som bygger upp snarare än raserar central service; vi ska hålla kvar sådant som fungerar bra och som innebär ett mervärde för invånarna.
Välmående barn, unga och familjer
Att satsa på familjer och i förlängningen på barn och unga är en satsning på framtiden och en satsning med en geografisk dimension: servicen måste finnas tillräckligt nära invånarna.
Rådgivningstjänsterna i flera av de mindre kommunerna inom Östra Nylands välfärdsområde är hotade och en indragning av en så familjecentral service kan få långtgående, negativa effekter på folkhälsan. Ribban för ett besök på rådgivningen måste läggas lågt, annars finns det risk exempelvis för att vaccinationsgraden sjunker. Till exempel är det hart när omöligt Mörskombo att ta telningarna med sig på bussen och uppsöka rådgivningen i Borgå eller Lovisa - det finns ingen kollektivtrafik och att besöka rådgivningen får inte vara ett heldagsprojekt.
Samma problematik gäller vårdcentralerna på de mindre orterna, till exempel Pukkila. Det är kortsiktigt att spara bort fungerande tjänster som är oerhört viktiga för invånarna, inte enbart för akuta vårdbehov, men också med tanke på den preventiva hälsan.
Skolhälsovårdaren, skolpyskologen och kuratorerna är viktiga kuggar i barns och ungas välmående. På Östra Nylands välfärdsområde sackar lönerna efter för den här personalgruppen och risken finns att vi dels inte kan hålla kvar existerande, kunnig personal, dels att nyrekrytering är svårt.
Pålitliga räddningstjänster
Olyckor sker när man minsta anar det och kan drabba vem som helst. Fungerande räddningstjänster kan vara och är ofta helt konkret en fråga om liv och död. Hjälpen måste finnas till när vi behöver den.
Det är viktigt att räddningstjänsterna omfattar även glesbygden och att det finns lokala räddningsutposter med personal i beredskap. Det är grundförutsättningen för en trygg vardag. När man behöver hjälp måste räddningsmanskapet eller ambulanspersonalen hinna fram tillräckligt snabbt.
Det måste vikas tillräckliga resurser för att utbilda tillräcklig med räddningspersonal, och det på bägge nationalspråken.
Välfärdsområdet bör också trygga avfalsbrandkårernas och FBK-kårernas verksamet. Vi måste också trygga återväxten på glesbygden och stötta de frivilliga brandkårernas ungdomsverksamhet.
Kandidatens svar i valmaskinen
1 / 14
Det bör byggas ett nytt sjukhus i Borgå som samlar tjänsterna vid Kungsporten.
2 / 14
Alla unga under 29 år ska garanteras kostnadsfria preventivmede.
3 / 14
Hälsostationerna i Lappträsk, Askola och Mörskom bör bevaras.
4 / 14
Det ska finnas fler mobila tjänster såsom hälsobussar och distansmottagningar.
5 / 14
Välfärdsområdet måste öka satsningarna på förebyggande hälsovård, även om det innebär att annan vård får mindre resurser.
6 / 14
Det ska införas ett egenläkarsystem för att öka kontinuiteten i vården, även om det för en tid framöver kräver extra resurser.
7 / 14
Välfärdsområdena ska förbjuda användningen av hyrläkare.
8 / 14
Det ska upprättas fler skyddshemsplatser för att hjälpa personer som utsätts för våld.
9 / 14
För att förkorta vårdköerna ska välfärdsområdena öka användningen av servicesedlar.
10 / 14
Vi ska centralisera vården om det sparar pengar eller höjer kvaliteten.
11 / 14
Räddningsväsendets finansiering och resurser bör prioriteras högre, även om det innebär nedskärningar i andra sektorer.
12 / 14
Papperslösa ska ha rätt till icke-brådskande hälso- och sjukvård.
13 / 14
Vi ska i högre grad prioritera att vårdpersonalen får utbildning i könsmångfald och sexuell mångfald.
14 / 14