Namn: Minna Nygård
Födelseår: 1984
Välfärdsområde: Österbotten
Hemort: Kvevlax
Titel: Vuxenstuderande
E-post: minna.c.nygard@gmail.com

Minna
Nygård

Österbotten

"Människan i centrum. Förebyggande, tidig och tillgänglig vård åt alla."

Jag är mitt i socionomstudierna och jobbar till vardags med att sälja kaffe, te och godsaker. Jag är också utbildad sexualrådgivare, hatha och gravidyogalärare och Föda utan rädsla-instruktör och har genom dessa jobbat med människor för att stöda både den fysiska och psykiska hälsan. Jag bor i Kvevlax med min man och två barn.

Mitt stora intresse finns inom att stöda just den psykiska hälsan, då jag anser att den står som grund för allt det andra i livet. Hur vi hanterar det som livet bjuder på har långverkande effekter, oberoende om det handlar om arbetslöshet, allvarlig sjukdom, föräldraskap eller funktionshinder. Kunskap och stöd hjälper oss i sådana svåra situationer.

Inom mina studier har jag hittills valt praktikplatser inom missbrukarvården, på Brottsofferjouren och på skyddshemmet och vill jobba med att stöda och hjälpa människor så att de kan gå vidare och känna sig stärkta. Jag ser också att det är viktigt att vi har ett fungerande samarbete mellan olika sektorer och även med tredje sektorn. Tillsammans är vi starka.

Jag är en evig studerande, för man kan aldrig vara fullärd eller tro att man alltid har rätt.

Viktiga politiska frågor

Mental hälsa

Psykisk hälsa påverkar vår förmåga att studera, arbeta och även den fysiska hälsan. Med ett förebyggande arbete åt alla, men speciellt riktat till barn och unga, där vi ger information och praktiska verktyg om hur man tar hand om sin psykiska hälsa och ohälsa kan vi minska på långa sjukskrivningar, minska på stigmat och sänka på tröskeln för att söka hjälp. Att få vård i tidigt skede gynnar både individen och samhället och därför bör vi ha kunskap för att känna igen symptom och kunna lotsa personer vidare på många plan och områden i samhället.

Den psykiska hälsan är inte statisk då livet ändras och stöd behövs i alla åldrar och för alla oberoende av bakgrund.

Läs mera ›

Tillgänglig hälsovård

Tillgänglig hälsovård betyder enligt mig att vi kan känna oss trygga i att vi får vård när vi behöver den. Det betyder också att den ska finnas inom rimligt avstånd, att vi ska kunna ta oss dit eller att vården kommer hem till oss. Vi borde också få vård inom rimlig tid utan att behöva vänta på att bli så dåliga att vi kanske behöver långa sjukskrivningar, flera mediciner, sjukhusvistelse på avdelning och ingrepp eller interventioner som kunde ha undvikts vi tidig vård.

Tidig och tillgänglig vård ökar trygghetskänslan och kan minska stressen, förkorta sjukdomstiden och i längden spara pengar.

Läs mera ›

Välmående barn, unga och familjer

Barnen är vår framtid och därför behöver vi också ta hand om dem. Alla ålders- och samhällsgrupper är givetvis viktiga men för att ha en välmående och arbetsför befolkning som klarar av att ta hand om och försörja de äldre och dem som är i behov av stöd så behöver vi sätta fokus på barn och ungas välmående.

Arbetet bör synas inom mödra- och barnrådgivningen, som låg tröskel till socialvårdstjänster för barnfamiljer och inom (skol)hälsovården men också skolan, möjligheterna till fritidsaktiviteter och ungdomsarbete. Välmåendet behöver vara ett samarbete mellan kommunerna, välfärdsområdet och andra aktörer då det skapas av så många olika faktorer.

Läs mera ›