
Namn: | Kaj Kärr |
Födelseår: | 1962 |
Välfärdsområde: |
Österbotten |
Hemort: | Kristinestad |
Titel: | Jordbrukare |
E-post: | kaj.karr@agrolink.fi |
Tel: | 0405535043 |

Kaj
Kärr
Österbotten
"Kristinestad tillbaka i besluten - din röst för Österbotten"
Jag är 63 år, gift och far till tre vuxna döttrar med familj samt morfar till sju barnbarn. Under en längre tid har jag varit politisk engagerad inom SFP och har även suttit i vård-och omsorgsnämnden i Kristinestads fullmäktige när kommunen hade ansvar för vården.
Under de senaste två åren har Kristinestad saknat en representant i välfärdsområdets fullmäktige, vilket jag vill åtgärda. Jag har noggrant följt välfärdsområdets beslut om nedskärningar, som under 2024 har drabbat bland annat Kristinestad på olika sätt. Jag har gjort mitt bästa för att stödja den verksamhet som påverkats vid sjukhusbacken men konstaterar att det skulle vara betydligt enklare att påverka besluten om jag var ledamot i välfärdsområdets fullmäktige.
Det är viktigt att vi ser till att våra kommuner och invånare får den vård och omsorg de förtjänar och att våra beslut återspeglar de verkliga behoven i regionen. Jag vill också betona att jag inte bara tänker på Kristinestad, utan på hela Österbottens välfärdsområde. Tillsammans kan vi skapa en starkare, mer rättvis och hållbar välfärd för alla.
Jag ställer också upp i kommunalvalet
Besök profilsidanViktiga politiska frågor
Tillgänglig hälsovård
Hälsotjänster som stöder invånarnas välbefinnande i alla olika livssituationer ska erbjudas av välfärdsområdet. Alla borde få tillgång till god vård på sitt eget modersmål, oavsett var de bor. Grundläggande hälsovård behöver vara lätt tillgängligt och en hälsocentral bör finnas i alla kommuner. Istället för att lägga ner närservicen tänker jag på alternativ såsom – minska antalet lokaler, anpassa öppettider och satsa på en smartare resursanvändning.
Trygg äldreomsorg
En trygg ålderdom borde säkerställas för alla invånare.
Vi behöver ha boenden och hemvård som ger stöd och trygghet. Villkoren för hemvård borde sänkas. De äldre måste få känna sig trygga och få den vård de behöver. Anhöriga ska inte behöva bära ansvaret ensamma.
Genom att ha tillräckligt med boendeplatser, bra stöd till anhöriga och lättare villkor att få hemvård skapar vi en tryggare ålderdom för våra invånare.
Högklassig sjukvård
Jag vill se till att vården är tillgänglig och kvalitativ för alla. Centralsjukhuset skall ha viktiga specialuppdrag och kunna utföra dagkirurgiska operationer samt behålla våra jourer. Ambulanser ska finnas på landsbygden och en läkarhelikopter garanteras. Det skall finnas bred poliklinisk verksamhet nära patienterna och samarbetet mellan vårdaktörerna skall vara friktionsfritt. Forskning och innovation inom vården skall stärkas. Utbildning för primärvårdspersonal skall prioriteras för att garantera högklassig sjukvård.
Kandidatens svar i valmaskinen
1 / 13
Det är viktigt att Österbottens välfärdsområde har ett centralsjukhus med fulljour.
2 / 13
De geografiska avståndet till service är viktigare än att servicen finns inom en kommungräns.
Det geografiska avståndet är viktigare, eftersom det ibland kan vara närmare till grannkommunen än till den egna kommunens service.
3 / 13
Det ska finnas fler mobila tjänster såsom hälsobussar och distansmottagningar.
4 / 13
Välfärdsområdet måste öka satsningarna på förebyggande hälsovård, även om det innebär att annan vård får mindre resurser.
5 / 13
Det ska införas ett egenläkarsystem för att öka kontinuiteten i vården, även om det för en tid framöver kräver extra resurser.
Med ett egenläkarsystem kunde den personliga vården bli bättre. Vården skulle bli effektivare och det kan även påverka positivt på den förebyggande vården.
6 / 13
Välfärdsområdena ska förbjuda användningen av hyrläkare.
Det behöver inte förbjudas men välfärdsområdet skulle kunna arbeta för en mera sparsam användning av hyrläkare.
7 / 13
Det ska upprättas fler skyddshemsplatser för att hjälpa personer som utsätts för våld.
8 / 13
För att förkorta vårdköerna ska välfärdsområdena öka användningen av servicesedlar.
Detta är ett bra alternativ till att förkorta vårdköerna.
9 / 13
Vi ska centralisera vården om det sparar pengar eller höjer kvaliteten.
Måste finnas andra sätt att göra inbesparingar på.
10 / 13
Räddningsväsendets finansiering och resurser bör prioriteras högre, även om det innebär nedskärningar i andra sektorer.
11 / 13
Papperslösa ska ha rätt till icke-brådskande hälso- och sjukvård.
12 / 13
Vi ska i högre grad prioritera att vårdpersonalen får utbildning i könsmångfald och sexuell mångfald.
13 / 13