

Eva
Palmgren-Wickström
Egentliga Finland
"Omtanke, trygghet och delaktighet -en kvalitativ vård för alla."
Pargasbo, har bott och arbetat i både vår skärgård och i Åbo. Gift och stolt mamma till tre. Min familj är det viktigaste i mitt liv och den mest betydande uppgift jag någonsin haft är att få vara förälder.
Jag har alltid jobbat med förebyggande arbete, först som hälsovårdare med befolkningsansvar och senare som hälsovårdare på en mödra- och preventivrådgivning i ett familjecenter hus. För tillfället jobbar jag som sakkunnig inom förebyggande familjearbete och vet hur viktigt stöd i föräldraskapet är.
Som ordförare för Svenska kvinnoförbundets lokalavdelning i Pargas och styrelsemedlem i Svenska kvinnoförbundet, har jag fått en vidare insyn i hur viktigt det är med en välfungerande, jämlik och rättvis välfärd.
En välfärd som kan kompletteras genom samarbete med tredje sektorn och var vårdstigarna och processerna är smidiga både för professionella och de som behöver stöd och vård.
Föreningar är en viktig del av ett sunt och hälsosamt samhälle. I mina barns hobbyn har jag under flera år varit delaktig som lagledare. Sedan några år tillbaka är jag kassör och styrelsemedlem i Hem och Skola för vår stads högstadie- och gymnasieskola. Där har jag en fin grund för att vara med och sätta en guldkant på våra ungdomars skoltid.
Viktiga politiska frågor
Välmående barn, unga och familjer
Förebyggande hälsovård är nyckeln till att barn, unga och familjer ska må bra genom livets alla skeden. Trygg mödravård ger en god start redan under graviditeten, medan lågtröskeltjänster och stöd i föräldraskapet stärker familjer i vardagen. Vi behöver utveckla stödtjänster inom KBT och psykoterapi, så att ingen lämnas ensam med psykisk ohälsa.
Genom att satsa på rätt stöd i rätt tid kan vi förebygga problem innan de blir allvarliga. När vården och stödtjänsterna fungerar skapar vi en trygg och stabil grund för framtiden – där varje barn, ung och familj får möjlighet att leva ett hälsosamt och balanserat liv.
Ett tryggt liv
Ett tryggt liv är något vi alla behöver och har rätt till. En stark och rättvis välfärd säkerställer att ingen lämnas utanför och att alla, oavsett bakgrund eller livssituation, kan känna sig trygga i vardagen.
Trygghet handlar inte bara om att få hjälp när krisen slår till, utan också om förebyggande åtgärder som stärker hälsa och välbefinnande på lång sikt. Ett välfungerande välfärdsområde i samarbete med tredje sektorn ger oss alla friheten att leva våra liv med tillit till att samhället finns där när vi behöver det.
Tillgänglig hälsovård
En fungerande hälsovård ska vara lättillgänglig för alla, oavsett var man bor eller vem man är. Genom satsningar på screening och förebyggande insatser kan vi upptäcka sjukdomar i tid och ge bättre vård. Lågtröskeltjänster och egen vårdare/läkare behövs för att ingen ska behöva vänta för länge på hjälp, särskilt då det finns utmaningar inom familjen.
Samtidigt måste vården vara rättvis för både kvinnor och män, med jämlik tillgång till diagnos, behandling och resurser. När hälsovården fungerar för alla skapar vi ett friskare och starkare samhälle.
Kandidatens svar i valmaskinen
1 / 14
Kaskisbackens vårdcentral (f.d. Åbolands sjukhus) behövs?
2 / 14
Varha borde höja de anställdas språkbrukstillägg (det svenska språket)?
3 / 14
Varha bör satsa mer på den professionella brandkåren än den frivilliga?
4 / 14
Det ska finnas fler mobila tjänster såsom hälsobussar och distansmottagningar.
5 / 14
Välfärdsområdet måste öka satsningarna på förebyggande hälsovård, även om det innebär att annan vård får mindre resurser.
6 / 14
Det ska införas ett egenläkarsystem för att öka kontinuiteten i vården, även om det för en tid framöver kräver extra resurser.
7 / 14
Välfärdsområdena ska förbjuda användningen av hyrläkare.
8 / 14
Det ska upprättas fler skyddshemsplatser för att hjälpa personer som utsätts för våld.
9 / 14
För att förkorta vårdköerna ska välfärdsområdena öka användningen av servicesedlar.
10 / 14
Vi ska centralisera vården om det sparar pengar eller höjer kvaliteten.
11 / 14
Räddningsväsendets finansiering och resurser bör prioriteras högre, även om det innebär nedskärningar i andra sektorer.
12 / 14
Papperslösa ska ha rätt till icke-brådskande hälso- och sjukvård.
13 / 14
Vi ska i högre grad prioritera att vårdpersonalen får utbildning i könsmångfald och sexuell mångfald.
14 / 14