
Nimi: | Päivi Puntila |
Syntymävuosi: | 1969 |
Hyvinvointialue: |
Länsi-Uusimaa |
Kotipaikka: | Espoo |
Titteli: | Liiketoiminnan kehitysjohtaja |
Sähköposti: | paivi.puntila@iki.fi |
Puhelinnumero: | 0405620088 |
Jäsenenä:

Päivi
Puntila
Länsi-Uusimaa
"Terveyskeskusten pidempi aukioloaika, enemmän yleislääkäreitä omalääkärimallissa. Avohoitoon moniammatillisia lääkäritiimejä. Kokonaisvaltainen hoito."
Liiketoiminnan kehitysjohtaja
- Espoon kaupunginvaltuutettu
- Kolmen lapsen äiti
- KTM, TAM, tekn yo
Valitsin RKP:n, koska sen oikeistokeskustalaiset, liberaalit ja humaanit arvot vastaavat omiani.
Olen ehdolla myös kuntavaaleissa
Vieraile profiilisivullaVaaliteemat
Saatavilla olevat terveyspalvelut
Terveyskeskusten aukioloajat pitää jatkua iltoihin ja viikonloppuihin, jotta painopiste voidaan siirtää kalliista päivystyspalveluista perusterveydenhuoltoon.
Omalääkärimallin onnistuminen edellyttää yleislääkäreiksi erikoistuneiden määrän lisäämistä eri tavoin.
Hoidon jatkuvuuden parantaminen mahdollistaa entistä digitaalisemmat hoitomuodot, mikä vähentää kustannuksia ja parantaa hoitotuloksia.
Olen asunut Hollannissa ja kokemukseni mukaan tällainen järjestelmä toimii hyvin siellä, 15 miljoonan asukkaan maassa.
Korkeatasoinen erikoissairaanhoito
Työkyvyttömyyseläkettä saa noin 25 000 alle 35-vuotiasta. Se on liikaa nuoria ihmisiä. Nämä potilaat kokevat usein olevansa taakka terveydenhuoltojärjestelmälle ja yhteiskunnalle. Heidän hoitonsa avosairaanhoidon yksiköissä perustuu usein sairaanhoitaja-lääkäriparimalliin, jossa lääkäri vaihtuu usein. Tämän on muututtava, jotta saadaan parempia hoitotuloksia.
Avohoidossa meidän on kehitettävä todellisia monialaisia lääkäritiimejä ja omaksuttava kokonaisvaltainen lähestymistapa potilaaseen.
Todellinen moniammatillinen tiimi avohoidossa tarkoittaisi eri alojen erikoislääkäreitä, jotka potilaan sairauden perusteella tarkastelevat yhdessä potilasta kokonaisuutena.
Tämä mahdollistaisi sairauksien todellisten syiden ja ratkaisujen löytämisen pelkkien oireiden lievittämisen sijaan. Maailmanlaajuisesti on osoitettu, että monialaiset lääkäritieteelliset tiimit tuottavat parempia kliinisiä tuloksia kuin yksin työskentelevät ammattilaiset.
Tällaiset tiimit mahdollistavat paremmat tulokset ja tukevat potilaiden työkykyä ja jopa paranemista.
Ehdokkaiden vastaukset vaalikoneessa
1 / 14
Ambulanssipalveluihin pitäisi kohdentaa enemmän resursseja, jotta ambulanssien määrä alueella ennemmin kasvaisi kuin vähenisi.
Koska tehtiin päätös sulkea Tammisaaren yöpäivystykset ja Lohjan synnytykset, niin ambulanssipalvelut pitää saada toimimaan paremmin. Matkat Länsi-Uudenmaan sisällä on pitkät, Hanko-Espoo on 2h ajomatka.
2 / 14
Palvelut pitäisi säilyttää alueellisissa lähisairaaloissa Raaseporissa ja Lohjalla.
3 / 14
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen pitäisi panostaa enemmän resursseja kielilisiin kannustaakseen henkilöstöä tarjoamaan palvelua ruotsiksi.
Työehtosopimuksen mukaan työntekijälle on maksettava viiden prosentin suuruinen kielilisä yhtä hallittavaa kieltä kohden
4 / 14
Liikkuvia palveluja, kuten terveyskeskusbussit ja etävastaanotot, tulee lisätä.
Mieluiten kannustaisin paikkakuntien omaan terveyskeskukseen, koska lähipalvelu on ketterä ja tehokas. Etävastaanotto palvelisi kaikista parhaiten omalääkärijärjestelmässä, missä on jatkuvuutta potilaan ja lääkärin välillä. Mutta joissain harvaan asutuilla seuduilla liikkuva palvelu ja etävastaanotto voisi palvella sairasta potilasta parhaiten.
5 / 14
Hyvinvointialueiden tulee lisätä panostuksia ennaltaehkäisevään terveydenhuoltoon, vaikka se tarkoittaisi vähemmän resursseja muuhun hoitoon.
Ikäihmisten osalta olisi hyvä panostaan verikokeisiin, jotta kehittyvät sairaudet tunnistetaan ajoissa. Erityisen tärkeää on ennalta ehkäisevä lääke- tai fysioterapiahoito silloin, kun henkilöllä on jo sairaus, jonka seurauksena uhkaa kehittyä uusia vakavia terveyshaittoja. Ennaltaehkäisevään kuuluu myös flunssarokotteet yms.
6 / 14
Hoidon jatkuvuuden lisäämiseksi tulee ottaa käyttöön omalääkärijärjestelmä, vaikka se vaatisi aluksi lisäresursseja.
7 / 14
Hyvinvointialueiden tulee kieltää vuokralääkärien käyttö.
8 / 14
Suojakotipaikkoja tulee lisätä väkivallan uhrien auttamiseksi.
9 / 14
Hyvinvointialueiden tulee lyhentää hoitojonoja lisäämällä palveluseteleiden käyttöä.
10 / 14
Hoitoa tulee keskittää, jos se säästää rahaa tai parantaa laatua.
Perustuen kokemukseen keskitetystä ja hajautetusta liiketoiminnasta, uskon vahvasti, että lähipalvelut pienemmillä tiimeillä on ketterämpää ja tehokkaampaa. Keskittäminen vaatii myös suurempaa hallintoa. Saksassa ja Ruotsissa on jo purettu aikoinaan keskitettyä järjestelmää.
11 / 14
Pelastuslaitoksen rahoitusta ja resursseja tulee priorisoida korkeammalle, vaikka se tarkoittaisi leikkauksia muilla sektoreilla.
12 / 14
Paperittomilla tulee olla oikeus kiireettömään terveyden- ja sairaanhoitoon.
13 / 14
Hoitohenkilökunnalle tulee tarjota enemmän koulutusta sukupuolen ja seksuaalisen moninaisuuden aiheista.
14 / 14