
Nimi: | Päivi Puntila |
Syntymävuosi: | 1969 |
Kunta/Kaupunki: |
Espoo |
Kotipaikka: | Mankkaa, Espoo |
Titteli: | Liiketoiminnan kehitysjohtaja |
Sähköposti: | paivi.puntila@gmail.com |
Jäsenenä:

Päivi
Puntila
Espoo
"Sosiaalisesti, ekologisesti ja taloudellisesti kestävä Espoo. Nyt ja tulevaisuudessa. "
- Liiketoiminnan kehitysjohtaja
- Espoon kaupunginvaltuutettu
- Kolmen lapsen äiti
- KTM, TAM, tekn yo
Olen täysin suomenkielinen ja valitsin RKP:n, koska sen oikeistokeskustalaiset, liberaalit ja humaanit arvot vastaavat omiani.
Olen erittäin motivoinut jatkamaan työtä paremman Espoon puolesta.
Olen ehdolla myös aluevaaleissa
Vieraile profiilisivullaVaaliteemat
Asuminen ja rakentaminen
Minun Espoossa viisi kaupunkikeskusta riittää. Niiden ympärille levittäyvät vehreät asuinalueet ovat kaikki monimuotoisia ja ihmisenkokoisia. Asuntoja löytyy eri elämäntilanteisiin ja tulotasoihin, ja jokaisen kotiovelta pääsee lähiluontoon. Kokonaisvaltaisella kaupunkisuunnittelulla voidaan estää Espoon alueiden eriarvoistumista.
Rakentamisen tulisi olla kestävää, käytännöllistä ja kaunista. Mihin katosi kauneus? Gryndereiden voitontavoittelun jalkoihin?
Olen valtuustossa ajanut korttelitehokkaita kaupunkipientaloja, koska ne ovat kauniita ja ilmastoystävällisempiä kuin korkeat kerrostalot.
Elinvoimaiset kunnat ja kaupungit
Yritykset ovat elinvoiman selkäranka. Ne luovat työpaikkoja, tarjoavat palveluja ja tuovat eloa asuinalueille. Työllisyyden parantaminen vaatii uusien yritysten houkuttelua ja tukea yrittäjille.
Espoossa työttömyys on 10,9%. Työllisyyspalvelujen siirtyminen kunnan vastuulle mahdollistaa uusien konseptien kehittämisen.
Maahanmuuttajat on saatava osaksi meidän yhteiskuntaa. Yhteisöllisyys luo pitovoimaa ja estää syrjäytymistä. Suomalaiset naapurit on tärkeitä. Lapset pitää saada varhaiskasvatukseen, jotta he oppivat kielen, saavat ystäviä ja löytävät harrastuksia. Kielituettu työllistyminen vahvistaa suomen- tai ruotsinkielen oppimista. Kotoutumisen prosesseissa pitää aktiivisemmin tarjota mahdollisuuksia myös ruotsinkieleen.
Lapset, nuoret ja perheet
Harrastaminen on Espoossa kallista. Jokaisella lapsella pitäisi olla ainakin yksi mieluisa harrastus. Lahjakkaiden urheilijoiden unelmien tavoittelua tulee tukea. Urheilukin voi tarjota urapolkuja. Nuorten liikuntaharrastuksen lopettaminen murrosiässä on Suomessa poikkeuksellisen suurta. Meidän tulisi kehittää uusia tapoja tukea ja motivoida nuoria urheilijoita.
Espoossa tarvitaan lisää toisen asteen opiskelupaikkoja, jotta jokaisella nuorella on mahdollisuus jatkaa mieluisia opintoja. Ammattikoulutuksen arvostusta pitää nostaa.
Suomen Punaisen yksinäisyysbarometri on hälyyttävä. Tarvitaan määrätietoisia toimia yhdessä nuorten kanssa yksinäisyyden vähentämiseksi.
Vanhempien tukeminen vaatii enemmän huomiota. Kun nuorten haasteet paljastuvat, pitää apua löytää helposti ja nopeasti. Nuoren oireilu voi sairastuttaa koko perheen. Vanhemmat tarvitsevat myös ennaltaehkäisevää tietoa ja tukea lasten ja murrosikäisten kasvatukseen ja ongelmatilanteisiin.
Ehdokkaan vastaukset vaalikoneessa
1 / 14
Meidän tulisi rakentaa mieluummin ylöspäin kuin uusille alueille Espoossa.
Meidän tulisi rakentaa monimuotoisia ja viihtyisiä asuinalueita, joista löytyy eri elämänvaiheisiin ja tulotasoihin asuntoja sekä vuokra että omistus. Näin pystymme ehkäisemään alueiden eriarvoistumista. Olen puhunut valtuustossa kaupunkipientalojen puolesta, jotka olisivat ilmastoystävällisempiä kuin korkea kerrostalot, mutta korttelitehokkuus on kerrostalojen luokkaa.
2 / 14
Espoo on turvallinen kaupunki asua.
Meidän pitää hoitaa kotouttaminen jatkossa hyvin, luoda yhteisöllisyyttä ja lisätä työllisyyttä
3 / 14
Espoo tarjoaa riittävästi palveluja ja tukitoimia nuorille.
Palveluja on paljon esimerkiksi Ohjaamo, mutta tieto niistä on huonosti jaettu. Jakamiseen pitäisi hyödyntää paremmin nuorten omia kanavia.
4 / 14
Varhaiskasvatuksen tulee olla maksutonta kaikille.
5 / 14
Koulujen tulisi priorisoida perinteisiä oppikirjoja digitaalisten oppimateriaalien sijaan.
Riippuu tietysti kouluasteesta. Alakouluissa oppikirjojen pitäisi olla perinteisiä, yläkoulussa voi olla jotain jo digitaalisena ja lukiossa tai ammattikoulussa pitää olla vaihtoehtoja.
6 / 14
Yksi kunnan tärkeimmistä tehtävistä on panostaa urheilutiloihin ja liikuntamahdollisuuksiin.
Kuntapuolella on monia tärkeitä alueita kuten koulut ja päiväkodit, liikunta ja kulttuuri, Espoossa kotouttaminen on yksi tärkeimpiä osa-alueita, samoin työllisyyden mahdollistaminen.
7 / 14
On tärkeää tarjota kaikille asukkaille yhdenvertaiset mahdollisuudet kulttuuritoimintaan.
Yhdenvertaisuus tarkoittaa kaikille ihmisille samoja oikeuksia ja mahdollisuuksia, tässä tapauksessa kultuuritoimintaan. Toki toiminnan pitää olla lain ja hyvän tavan mukaista.
8 / 14
Kunnan tulee ottaa käyttöön tai kehittää kuntalaisten mahdollisuuksia vaikuttaa siihen, miten kunta käyttää varojaan niin sanotun osallistuvan budjetoinnin avulla.
Tietyissä kohderyhmissä olisi hyvä pilotoida lisää osallistuvaa budjetointia
9 / 14
Kunnan tulee panostaa joukkoliikenteeseen.
Nykyinen hidas ja kallis joukkoliikennemalli ei rohkaise jättämään autoa pois. Suorat bussilinjat keskustaan tarvitaan.
10 / 14
Tulisi olla mahdollista olla asukas useammassa kuin yhdessä kunnassa esimerkiksi digitaalisen kuntalaisuuden kautta.
Kuntalaisuudesta voisi olla hyötyä etenkin ikäihmisille, jotka viettävät pitkiä aikoja vapaa-ajan asunnolla eri kunnassa. Toteutus on haastava kuntaverotuksen osalta.
11 / 14
Kunnan tulee paremmin mahdollistaa uusiutuvan energian, kuten aurinko- ja tuulivoiman, laajentaminen.
Espooseen on haastavaa saada tiiviin asutuksen takia tuulivoimaloita emmekä halua niitä metsään tai merelle. Tuulivoimaloiden elinkaari on vain 20 v eikä niiden teräsosia pysty kierrättämään. Toisaalta Espoon sähköntuotanto on jo ratkaisu Fortumin kaukolämmön osalta hiilineutraaliksi ja sähköyhtiöt tarjoavat vihreää sähköä. Aurinkoenergiaa voisi hyödyntää paremmin pientaloalueilla yksityisesti.
12 / 14
Kunnan tulee monipuolistaa asumismuotoja kaavoituksessa nykyiseen verrattuna.
Espoossa on viime vuodet rakennettu 95% korkeaa ja massiivista kerrostaloa sen sijaan että asuinalueet pitäisi suunnitella monimuotoisemmiksi. Meillä on viisi kaupunkikeskusta, joiden ympärillä on asuinalueet. Jokaiselta asuinalueelta pitäisi löytyä asuntoja eri elämänvaiheisiin ja eri tulotasoihin. Olen valtuustossa puhunut kaupunkipientalojen puolesta, jotka on ilmastoystävällisempiä kuin korkeat kerrostalot, mutta korttelitehokkuus on korkea. Näin ehkäisisimme alueiden eriarvoistumista parhaiten.
13 / 14
Kunnan tulee ottaa käyttöön anonyymi rekrytointi.
Espoon kaupungilla on jo ainakin osittain käytössä anonyymi rekrytointi
14 / 14
Jos voisit antaa tulevalle poliittiselle johtajallesi supervoiman, mikä se olisi?
Yhden äärettömän viisaan henkilön päätökset ei riitä, kun politiikka on yhteistyötä ja kompromisseja.