

Reijo
Grönfors
Egentliga Finland
"Att stärka primärvården, egen läkare-modell, jämlika hälso- och sjukvårdstjänster på båda våra inhemska språk. Mera mobila tjänster och digitala lösningar. Arbetsvälmående bör förbättras."
Jag är 72 år gammal, specialist i internmedicin, gift och far till tre vuxna söner. Jag tycker om att vara ute i naturen, är en passionerad cyklist och även en amatörkock. Jag har över 35 års erfarenhet av specialiserad sjukvård, både som praktiserande läkare och i administrativt arbete som överläkare och VD för Åbolands sjukhus.
Viktiga politiska frågor
Tillgänglig hälsovård
Primärvårdens ställning måste stärkas.
Tiderna för tillgång till icke-brådskande vård måste förkortas.
Tillgången till vård både inom primärvården och speciaksjukvården ska genomföras jämlikt på båda våra inhemska nationalspråk
Kandidatens svar i valmaskinen
1 / 14
Kaskisbackens vårdcentral (f.d. Åbolands sjukhus) behövs?
Vård på det egna modersmålet är en rättighet, inte en förmån. Kaskenmäki SOTE-center kan fortsätta Åbolands sjukhus arv som en garant för hälso- och sjukvårdstjänster på patientens modersmål.
2 / 14
Varha borde höja de anställdas språkbrukstillägg (det svenska språket)?
Ett smidigt bruk av båda nationalspråken är en viktig kvalitets- och säkerhetsfaktor inom vården, och uppskattningen av goda språkkunskaper bör också återspeglas i storleken på språktilägget.
3 / 14
Varha bör satsa mer på den professionella brandkåren än den frivilliga?
Avtalsbrandkårerna och FBK-verksamheten samt den frivilliga sjöräddningen är viktiga och de har en avgörande betydelse för att säkerställa räddningstjänsterna i Finland, speciellt i glesbygden.
4 / 14
Det ska finnas fler mobila tjänster såsom hälsobussar och distansmottagningar.
I Egentliga Finland finns det områden, särskilt i Åbolands skärgård, där avstånden är långa och restiderna kan vara anmärkningsvärt långa. För att säkerställa likvärdig vård är dessa tjänster mycket viktiga.
5 / 14
Välfärdsområdet måste öka satsningarna på förebyggande hälsovård, även om det innebär att annan vård får mindre resurser.
Lagen föreskriver att ansvaret för förebyggande vård delas mellan välfärdsområden och kommuner. Välfärdsområdena måste säkerställa att den förebyggande vården är sömlöst integrerad i hela hälso- och sjukvårdssystemet, med bibehållen hög kvalitet och tillgänglighet för alla invånare. Samtidigt behåller kommunerna vissa ansvarsområden – särskilt när det gäller primärvård och lokalt anpassade folkhälsotiltag. Även om välfärdsområdena har det slutgiltiga ansvaret för den övergripande strukturen och standarderna för den förebyggande vården, har kommunerna fortfarande en central roll i genomförandet av förebyggande åtgärder på lokal nivå.
6 / 14
Det ska införas ett egenläkarsystem för att öka kontinuiteten i vården, även om det för en tid framöver kräver extra resurser.
Att stärka primärvården genom modeller som egen läkare och egen läkare-sköterskepar och -team är välmotiverat. Forskning har visat att detta medför flera fördelar, såsom förbättrad kontinuitet och kvalitet på vården, ökad kundnöjdhet, samt att modellen kan minska onödiga specialistläkarbesök och behovet av sjukhusvård, vilket också kan leda till kostnadsbesparingar och bättre resursanvändning. När en patients vård är kontinuerlig och denne har ett bekant vårdteam, förbättras vårdens förebyggande och hälsobefrämjande aspekt. Detta kan minska förvärrade sjukdomstillstånd och förbättra livskvaliteten. Enligt forskning kan denna modell därför främja patientsäkerhet, vårdkvalitet och effektivitet i hälsovården.
7 / 14
Välfärdsområdena ska förbjuda användningen av hyrläkare.
Målet bör vara att det inte behövs hyrläkare, men om vårdtillgången är allvarligt hotad måste även denna möjlighet bibehållas.
8 / 14
Det ska upprättas fler skyddshemsplatser för att hjälpa personer som utsätts för våld.
Samarbetet mellan myndigheter och den tredje sektorn måste desdutom stärkas för att effektivt kunna möta behoven hos våldsoffer.
9 / 14
För att förkorta vårdköerna ska välfärdsområdena öka användningen av servicesedlar.
Den offentliga sektorn ansvarar för organiseringen av social- och hälsovården, men den privata och tredje sektorn kompletterar dessa tjänster. Med hjälp av servicesedlar kan kapaciteten inom den privata och tredje sektorn utnyttjas för att minska vårdköer och förbättra tillgången till tjänster.
10 / 14
Vi ska centralisera vården om det sparar pengar eller höjer kvaliteten.
De språkliga rättigheterna måste säkerställas, och vården får inte centraliseras på ett sätt som försvagar de språkliga tjänsterna. Centralisering är dock motiverad när kvalitativa faktorer tydligt talar för det.
11 / 14
Räddningsväsendets finansiering och resurser bör prioriteras högre, även om det innebär nedskärningar i andra sektorer.
Även för räddningstjänsten är det viktigt att säkerställa tvåspråkiga tjänster. Räddningstjänstens finansiering är en komplex fråga som kräver noggrant avvägande vid resursfördelning mellan olika sektorer.
12 / 14
Papperslösa ska ha rätt till icke-brådskande hälso- och sjukvård.
13 / 14
Vi ska i högre grad prioritera att vårdpersonalen får utbildning i könsmångfald och sexuell mångfald.
Jämställdhet och lika rättigheter bör främjas i samhället.
14 / 14
Om du kunde ge en superkraft till din framtida politiska ledare, vilken skulle det vara?
Att stoppa klimatförändringarna är livsviktigt för att vi ska kunna lämna en beboelig planet även för kommande generationer.