

Tony
Björk
Kyrkslätt
"God utbildning Förebyggande hälsoarbete Ansvarsfull ekonomi"
Hej.
Jag är en 48-årig trebarnspappa med barn i åldrarna 16, 12 och 8. Arbetar sedan 15 år tillbaka som rektor i Esbo och innan det jobbade jag både som klasslärare och specialklasslärare i fem år.
Samhällsuppbyggnaden har alltid fascinerat mig och har redan i ung ålder satte jag mig in i olika samhälleliga fenomen, men det tog en god stund innan jag själv aktiverade mig i olika frågor. I yngre åldrar var det främst idrotten som tog min tid, men under min studietid började jag även aktivera mig samhälleligt.
Under denna period var jag inte medlem i sfp, utan snarare i konkurrerande politiska organisationer. Det var först när jag kom upp i vuxen ålder som valet föll på sfp. I samband med att jag hjälpte en av mina vänner i ett kommunalval i Vasa insåg jag att sfp var ett parti som jag kunde relatera till: Olika åsikter var tillåtna och det var tillräckligt liberalt. Det var även det parti som genuint värnade om den finlandssvenska kulturen och de svenskspråkigas rättigheter.
År 2008 bodde jag i Esbo och blev tillfrågad att ställa upp i valet, vilket jag naturligtvis gjorde. Precis när kampanjen skulle köra igång visade sig att jag och min nuvarande fru skulle få vårt första barn och i den vevan blev det aktuellt att hitta nytt boende. Det ledde till kommunbyte, vilket även sumpade möjligheterna att vara kommunalpolitiskt aktiv i Esbo.
År 2012 ställde jag som nyinflyttad upp i Kyrkslätt, och fick ett ganska blygsamt röstetal. Det räckte ändå till en plats i svenska förskole- och utbildningsnämnden. Min devis var att mina få röstare skulle få valuta för sitt val och jag var så aktiv jag kunde på den posten. I följande val räckte rösterna sedan ända in i kommunfullmäktige, vidare till gruppordförande samt ordförande för svenska förskole- och utbildningsnämnden. Senare även större uppgifter och idag är jag fullmäktigeordförande.
Jag är mycket tacksam för att jag fått det förtroendet men alltid är det inte så lätt att bära det ansvaret. Det har ändå varit, och är fortfarande, en mycket givande resa och rekommenderar även dig att våga ta chansen att ställa upp i val eller aktivera dej i vårt parti.
Med vänlig hälsning,
Tony Björk
Kandidatens svar i valmaskinen
1 / 14
I Kyrkslätt är det är viktigt att värna om dragningskraften i nya bostadsområden eller företagsetableringar, även om det skulle se på naturens bekostnad.
Vi behöver nya småhustomter, det kan inte ske utan att lite nagga naturvärden i kanten. Däremot bör vi spara så mycket vi kan.
2 / 14
Västbanan mellan Esbo och Salo bör genomföras, även om det ekonomiskt skulle innebära att Kyrkslätts kommun måste finansiera en del av denna.
För oss betyder mycket kostnader utan destumer vinning. Sedan har även Helsingfors dragir sig ur, vilket är beklämmande. Järnvägar bör oberoende inte finansieras av kommuner.
3 / 14
I Kyrkslätt är det bättre att spara in genom att skära ned på servicenätet för kommuninvånarna, än att skära ned på personalen i kommunen.
Helre sparar vi väggar än människor.
4 / 14
Småbarnspedagogiken ska bli avgiftsfri för alla.
Visst skulle det vara idealt, men inte ekonomiskt genomförbart idag. Sedan kan det hända att personalresursen inte räcker till ifall småbarnspedagogiken skulle vara helt gratis.
5 / 14
Skolor bör prioritera traditionella läroböcker framom digitala läromedel.
Inte är det antingen eller. Men ett tag har vi haft för stor övertro på digitaliseringen.
6 / 14
En av kommunens viktigaste uppgifter är att satsa på idrottsanläggningar samt motions- och rekreationsmöjligheter.
Viktigt att satsa på det förebyggande hälsoarbetet.
7 / 14
Det är viktigt att erbjuda alla invånare likvärdiga möjligheter till kulturverksamhet.
Kultur är viktig friskvård i alla åldrar.
8 / 14
Kommunen ska införa eller utveckla kommuninvånarnas möjligheter att påverka hur kommunen använder kommunens pengar genom så kallad deltagande budgetering.
Första gången fördelades de områdesvis mycket ojämnt- Systemet bör utvecklas.
9 / 14
Kommunen ska satsa på kollektivtrafik.
Det är viktigt att kollektivtrafiken fungerar i hela kommunen. Kommunens HRT:s avgifter bör inte stiga, eftersom de redan är höga.
10 / 14
Det ska vara möjligt att vara invånare i mer än en kommun genom till exempel digitalt kommuninvånarskap.
11 / 14
Kommunen ska bättre möjliggöra utbyggnaden av förnybar energi, såsom solkraft och vindkraft.
12 / 14
Kommunen ska blanda fler boendeformer än i dagens läge när man planlägger.
Vi behöver satsa på att planlägga fler småhustomter.
13 / 14
Kommunen ska införa anonym rekrytering.
14 / 14