
Namn: | Thomas Selenius |
Födelseår: | 1980 |
Kommun/Stad: |
Helsingfors |
Hemort: | Helsingfors |
E-post: | thomas.selenius@gmail.com |

Thomas
Selenius
Helsingfors
"Gamla Helsingfors planerades vacker, fungerande och trivsam. Varför inte sträva efter detsamma idag?"
Jag är en företagare, disponent och VD med inriktning på historiska fastigheter i Helsingfors, Vanda och Raseborg.
Jag bor på Skatudden i Helsingfors tillsammans med familjen och har ett barn tillsvidare. Växte upp i Esbo och Prästkulla i Ekenäs där jag fortfarande tillbringar alla somrar (och delvis i Närpes).
Jag är aktiv inom en bunt samhällsnyttiga organisationers och föreningars styrelser som Nylands Nation, Handelsgillet i Helsingfors och Understödsföreningen för Västankvarn Skolor.
Mina intressen och det som upptar största delen av min tid är familjen, sommarstället och föreningarna.
Viktiga politiska frågor
Boende och byggande
Människor trivs och mår bättre i en stad och i hus med mer levande arkitektur där kulturarv bevaras. Idag blir man däremot i Helsingfors ekonomiskt straffad för att man äger och vårdar historiska byggnader. Det är lättare att få lov för och billigare att bygga och äga olikfärgade lådor utan karaktär som bevisligen är dåliga för trivseln och vår mentala hälsa än det är att bygga vackert och restaurera gammalt. För att åtgärda saken föreslår jag att Helsingfors börjar uppmuntra klassisk arkitektur och återställande av gamla byggnader i lovprocesser och belönar restaurering av gamla byggnader genom t.ex. att halvera eller helt ta bort fastighetsskatten för historiska fastigheter.
Ekonomi & Näringsliv
Ekonomiska och ekologiska intressen kan gå hand i hand, även i stadsplanering. Det är för ofta som planering och beslut styrs av antingen det ena eller det andra, vilket det billösa centrumet är ett utmärkt exempel på.
Genom att flytta trafik och parkering i möjligast stor grad under jorden ökar trivsamheten, luftkvaliteten och stadsbilden utan att konkurrenskraften lider. Att bara på ideologisk bas försöka göra sig av med trafiken leder ofta till motsatsen med försämrad luftkvalitet, trafikstockningar och försämrad konkurrenskraft som resultat.
Helsingfors är en nordlig kall stad, ändå motsätter man sig tunnlar och fasta konstruktioner på torg och gator. Genom att tillåta och uppmuntra inglasade terrasser på gatorna och fasta paviljonger på torg och i parker ökar inte bara användningen och trivseln utan också ekonomin och dragningskraften.
Barn, unga och familjer
För att locka familjer till Helsingfors borde ett kulturcentrum för barn inrättas i centrala Helsingfors. Genom att inrätta centrumet i Tull och Pack huset på Skatudden slår man många flugor i en smäll. En historisk och skyddad byggnad som står och förfaller och endast kostar pengar för staden skulle komma i behövligt bruk. Ett Tove Jansson och Mumin inspirerat museum bredvid Tove Jansson parken skulle vara en naturlig del av centrumet. Färjor, hotell och kollektivtrafik finns allt färdigt på gångavstånd. Genom närheten till centrumstadsdelarna och vid strandlinjen som utvecklas med bland annat Arkitekt- och designmuseet skulle barnens kulturcentrum komplettera helheten och öka stadens dragningskraft i betydande grad.