

Sofia
Hedman
Nykarleby
"Stora drömmar kräver kloka beslut"
Mitt namn är Sofia Hedman. Jag är mamma till två vuxna barn och en 13-åring och gift med tandläkare J-O Hedman. Jag har alltid fascinerats av människans inneboende kraft och förmåga till förändring. Frågor om välmående och livsglädje ligger mig varmt om hjärtat. På fritiden söker jag gärna upplevelser i naturen, går på en spännande innebandymatch eller njuter av konst och kultur på de lokala, regionala eller nationella scenerna. Under mitt yrkesliv har jag hittills hunnit arbeta som skolpsykolog, ansvarig skolpsykolog inom ÖVPH och företagspsykolog inom arbetsplatshälsovården. Som egenföretagare jobbar jag även med arbetshandledning och föreläsningsverksamhet. De olika rollerna har gett mig en bred insyn i olika delar av vårt samhälle.
De senaste fyra åren har jag haft förtroendet att jobba för vår stad som fullmäktigeledamot och viceordförande i stadsstyrelsen. Det har varit både utmanande och lärorika år. Som förtroendevald har jag fått lära mig att kommunalpolitik handlar om att se helheten. Det finns alltid flera sidor av varje fråga, och den ekonomiska kakan ska räcka till mycket. Ibland måste man fatta svåra beslut där alla önskemål inte kan tillgodoses. Som kommun måste vi i första hand fokusera på kommunens kärnuppgifter - det vi gör ska vi göra bra.
Jag är övertygad om att en välskött basservice är vårt viktigaste kvitto till invånarna och den bästa garantin för att människor trivs och vill stanna i vår stad. Med en ansvarsfull ekonomisk planering och tydligt fokus på kommunens grunduppgifter vill jag fortsätta arbeta för Nykarlebys och våra invånares bästa.
Viktiga politiska frågor
Den bästa skolan
Med 20 års erfarenhet av arbetet som skolpsykolog har jag sett både skolans utmaningar och möjligheter på nära håll. Min övertygelse är att en jämlik utbildning av hög kvalitet är den viktigaste byggstenen för ett välmående samhälle. Forskningsresultat från OECD visar tydligt att länder som satsar på jämlik utbildning inte bara uppnår bättre studieresultat överlag, utan ger också barnen markant bättre chanser att klara sig i vuxenlivet, oavsett social bakgrund.
Dagens skola står inför betydande utmaningar. Men lösningen handlar inte bara om mer resurser - det handlar om att göra rätt saker, baserat på vad forskningen visar ger resultat. Vi behöver skapa en positiv verksamhetskultur där kompetent personal ges rätt förutsättningar att lyckas med sitt viktiga uppdrag. Vi behöver fokusera på skolans grunduppgift samtidigt som vi rustar våra barn och unga med motståndskraft och förmåga till samarbete.
För mig är det självklart att vi måste ta hand om våra lärare. En lärare som trivs och känner stolthet över sitt yrke kan bygga relationer till sina elever och skapa den bästa grogrunden för elevernas inlärning.
Kultur och fritid
En aktiv kultur- och fritidssektor är inte en lyx vi kan välja bort - det är en grundpelare för ett välmående samhälle. Forskning visar entydigt att människor som deltar i kulturella aktiviteter och idrott upplever högre livskvalitet, bättre mental hälsa och starkare social samhörighet.
Nykarleby är ett lysande exempel på hur man med begränsade resurser kan skapa ett rikt kultur- och fritidsliv som lockar människor även från andra orter. Nyckeln ligger inte i stora budgetar, utan i modet att tänka stort och kreativt. Genom smart samarbete över sektorsgränserna och ett aktivt föreningsliv har vi skapat evenemang och aktiviteter som berikar hela regionen.
Som flitig deltagare i det lokala idrotts- och kulturlivet har jag själv upplevt den samhörighetskänsla och glädje som uppstår när människor möts kring gemensamma intressen. När vi sjunger i kör, spelar innebandy, besöker den lokala teatersalongen eller deltar i föreningslivet bygger vi inte bara vår egen hälsa - vi bygger ett starkare samhälle.
Livskraftiga kommuner och städer
Livskraft i en kommun handlar om mycket mer än befolkningsstatistik - det handlar om att skapa en plats där människor vill leva sina liv och förverkliga sina drömmar. Forskning visar att särskilt yngre familjer som överväger att flytta till mindre orter värdesätter tre huvudsakliga faktorer: högkvalitativ basservice, en aktiv och trygg livsmiljö samt goda möjligheter till distansarbete och företagande.
Nykarleby har alla förutsättningar att vara en attraktiv bostadsort. Vår styrka ligger i kombinationen av närhet till naturen, stark gemenskap och rimliga levnadskostnader.
Kandidatens svar i valmaskinen
1 / 11
Småbarnspedagogiken ska bli avgiftsfri för alla.
2 / 11
Skolor bör prioritera traditionella läroböcker framom digitala läromedel.
3 / 11
En av kommunens viktigaste uppgifter är att satsa på idrottsanläggningar samt motions- och rekreationsmöjligheter.
4 / 11
Det är viktigt att erbjuda alla invånare likvärdiga möjligheter till kulturverksamhet.
5 / 11
Kommunen ska införa eller utveckla kommuninvånarnas möjligheter att påverka hur kommunen använder kommunens pengar genom så kallad deltagande budgetering.
6 / 11
Kommunen ska satsa på kollektivtrafik.
7 / 11
Det ska vara möjligt att vara invånare i mer än en kommun genom till exempel digitalt kommuninvånarskap.
8 / 11
Kommunen ska bättre möjliggöra utbyggnaden av förnybar energi, såsom solkraft och vindkraft.
9 / 11
Kommunen ska blanda fler boendeformer än i dagens läge när man planlägger.
10 / 11
Kommunen ska införa anonym rekrytering.
11 / 11