

Roland
Träskelin
Korsholm
"För ett välmående och utvecklingsinriktat Korsholm."
Jag är en 49-årig Solfbo, gift med Pia och har tre söner som just nu befinner sig i alla kommunens skolstadier. Jag är även född och uppvuxen i Solf och hade en ypperlig uppväxt. Därför valde jag och min fru att bosätta oss i Solf efter ca 10 år på vift, för att ge våra barn samma trygga tillvaro och fina fritidsmöjligheter under sin uppväxttid.
Jag är utbildad klasslärare och har jobbat nästan 20 år inom den grundläggande utbildningen i Vasa. Idag är jag utbildningsplanerare vid Centret för livslångt lärande vid Åbo Akademi och leder bland annat ÅA:s rektorsutbildning samt olika fortbildningar inom digital kompetens och skolutveckling.
På fritiden går jag gärna till ett av byns två(!) fina gym för att ta hand om mig både fysiskt, men även psykiskt, genom den fina sammanhållning som vi har där bland gymmets medlemmarna.
Efter att ha varit verksam i många av byns föreningar (musiklärare i Bjarnes musikskola, styrelsemedlem i Solf UF, juniortränare i Solf IK fotboll och ordförande i Solf Hem och skola) så känner jag att mitt nästa bidrag till samhället kunde vara som politiskt aktiv inom Korsholms kommun. Jag vill ge tillbaka av allt det som jag fått från min fina hemkommun.
Jag följer aktivt med läget i kommunen och förstår mycket väl att kommande fullmäktige har en utmanande tid framför sig med många svåra prioriteringar på handlingsbordet. Bildningen står för en betydande del av kommunens budget och även där ska svåra beslut tas.
Genom min position idag vid Åbo Akademi har jag en bred insyn i det nationella utbildningsfältet, eftersom jag och mina kollegor kontinuerligt träffar bildningsdirektörer, rektorer och lärare från hela landet inom vårt arbete. Jag hoppas att jag genom mina kompetenser och erfarenheter kan stöda kommunen i sina beslut kring dessa ärenden, för välmående och lärande skolor runtom i hela Korsholm.
Viktiga politiska frågor
Ekonomi & Näringsliv
En stabil ekonomi är grunden för en fungerande kommun. Företag och investeringar spelar en viktig roll för att skapa tillväxt, arbetstillfällen och god service i kommunen. För att locka små, medelstora och stora företag samt nya invånare behöver Korsholm erbjuda en etableringsvänlig miljö och attraktiva boendemöjligheter. Ett bra samarbete mellan kommunen och näringslivet är avgörande för en hållbar utveckling och en stabil ekonomi, vilket leder till fler jobb och bättre förutsättningar för alla som bor och verkar i kommunen.
Den bästa skolan
Skolan är grunden för samhällets välstånd och den ska erbjuda jämlika förutsättningar och en trygg skolvardag för alla elever. Rektorer och lärare ska ges möjlighet att både upprätthålla men även utveckla utbildningen så att den håller jämna steg med samhällets utveckling och skapar bästa möjliga förutsättningar för lärande för våra barn. Trygghet och samarbete mellan hem och skola är avgörande, likaså satsningar på ungdomsarbete i skolor för att ge barn och unga stöd av trygga vuxna. Prioriteringar ska alltid göras utifrån elevernas bästa.
Välmående invånare
Kommunen behöver erbjuda mångsidiga möjligheter för motion och fritid för alla åldrar, inklusive lekplatser, aktivitetsparker och utegym. Kultur, fritidsaktiviteter och träningstider ska vara tillgängliga för alla. För att säkerställa invånarnas välbefinnande krävs ett fungerande samarbete mellan kommunen, privata aktörer och tredje sektorn. Ungdomstjänster som uppsökande arbete och ungdomsverkstäder är även viktiga för att ge unga en trygg uppväxt.
Kandidatens svar i valmaskinen
1 / 11
Småbarnspedagogiken ska bli avgiftsfri för alla.
Familjer har ofta en ansträngd ekonomi under småbarnsåren, men varken stat eller kommun har för närvarande resurser att göra småbarnspedagogiken avgiftsfri. Trappstegssystemet, som baserar sig på vårdnadshavares inkomster, fungerar någorlunda tillsvidare, men detta är en fråga som kontinuerligt behöver tas upp till diskussion.
2 / 11
Skolor bör prioritera traditionella läroböcker framom digitala läromedel.
Pedagogerna är experter och avgör vad som bäst passar bäst i undervisningen och när. Traditionella läromedel gynnar läsutvecklingen och överblicken över materialet och digitala läromedel har fördelen att de enkelt kan uppdateras och byggas på i det oändliga. Eleverna behöver båda delarna.
3 / 11
En av kommunens viktigaste uppgifter är att satsa på idrottsanläggningar samt motions- och rekreationsmöjligheter.
Det är viktigt att kommunen har hälsofrämjande satsningar – motion samt rekreation bör stödas för att främja invånarnas trivsel och hälsa. Kommunen ska gärna erbjuda möjligheter till olika motionsformer, men det är inte realistiskt att ha omfattande anläggningar i varje kommundel. Dessa behöver fördelas klokt över hela kommunen.
4 / 11
Det är viktigt att erbjuda alla invånare likvärdiga möjligheter till kulturverksamhet.
Kommunen behöver stöda olika aktörer, såsom vuxeninstitutet och olika föreningar, i deras verksamhet. Det är dock viktigt att vi har en spridning på dessa verksamheter över hela kommunen och att det görs jämlikt för alla.
5 / 11
Kommunen ska införa eller utveckla kommuninvånarnas möjligheter att påverka hur kommunen använder kommunens pengar genom så kallad deltagande budgetering.
Korsholm har väl delvis testat på deltagande budgetering i småskaliga utvecklingsprojekt. Det finns dock säkert utvecklingspotential i att öka invånarnas medvetenhet om processerna, budgetens storlek för ändamålen och hur medlen styrs. Men fortsättningsvis ska nog de stora besluten fattas i förtroendevalda i fullmäktige.
6 / 11
Kommunen ska satsa på kollektivtrafik.
Kollektivtrafik är viktig både för miljön och jämställdheten, men ekonomiskt svår att genomföra i en utbredd kommun som Korsholm. Byabussen och befintliga linjer bör dock behållas i sin nuvarande form, förutsatt att de används. Bilpooler, delningstjänster och samåkning kan vara alternativ att beakta framöver.
7 / 11
Det ska vara möjligt att vara invånare i mer än en kommun genom till exempel digitalt kommuninvånarskap.
Jag är inte tillräckligt insatt i frågan för att kunna ge ett svar.
8 / 11
Kommunen ska bättre möjliggöra utbyggnaden av förnybar energi, såsom solkraft och vindkraft.
Förnybar energi är nödvändig och bör utvecklas smart genom att använda befintliga byggnader och tillgänglig mark. Småskalig energiproduktion ska underlättas, och kommunen får gärna föregå med gott exempel genom egen självförsörjning.
9 / 11
Kommunen ska blanda fler boendeformer än i dagens läge när man planlägger.
För livskraftiga samhällen som både lockar och håller kvar kommuninvånare ute i byarna behövs olika former av planläggningslösningar för att vara en attraktiv kommun.
10 / 11
Kommunen ska införa anonym rekrytering.
Jag tycker tanken är god för att skapa jämlik möjlighet för alla sökanden. Denna fråga kan säkert anpassas och utvecklas i delar av kommunens rekryteringsprocesser.
11 / 11
Om du kunde ge en superkraft till din framtida politiska ledare, vilken skulle det vara?
Att kunna förutse konsekvenserna av ett beslut vore en otrolig superkraft, men perfekta beslut finns inte eftersom människor inte är perfekta. Politiker strävar alltid efter att förbättra samhället, men de har alla olika tankar om vad som är bäst. Ibland visar sig beslut i efterhand vara mindre lyckade, vilket tyvärr är en oundviklig del av beslutsfattandet. Vi är alla människor.