
Namn: | Monica Larsson-Lolax |
Födelseår: | 1970 |
Kommun/Stad: |
Larsmo |
Hemort: | Larsmo |
Titel: | Lärare, företagare, mental coach, NEPSY-coach |

Monica
Larsson-Lolax
Larsmo
"Se med TRO uppåt, KÄRLEK till sidorna och TILLFÖRSIKT framåt. En bra kommun kan alltid utvecklas och bli bättre. TRYGGHET i livets alla skeenden, RÄTTVISA, HÄNSYN, RESPEKT, LYHÖRDHET och TRANSPARENS."
Jag är född i Larsmo och återvände hit efter avslutad utbildning, några år på vift på andra orter och med en hemlängtan som inte gick att ignorera. Bor i Risö med man och 4 söner. Jobbar som lärare i Bosund sedan 25 år. Är även utbildad Mental coach och Nepsy-coach och bedriver vid sidan av lärarjobbet mitt eget företag, Papilio-coaching, sedan några år tillbaka.
Min tro på att vi alla har kapacitet att utvecklas ännu ett steg gav mig namnet på mitt företag. Papilio betyder fjäril. Precis som fjärilen genomgår sin metamorfos kan alla människor utvecklas. Vi kan behöva genomgå några mindre vackra steg innan vi når vårt fulla potential, den fullt utvecklade fjärilen. Ibland behöver vi hjälp på traven, någon som visar riktningen, som får oss att ta nästa steg. Eller som ger oss motivation/stöd/hjälper oss inse/förstå. Där får jag komma in som medresenär i människors liv. Som mental coach handleder jag klienter att nå de mål de själva sätter upp.
Jag tar emot enskilda klienter men föreläser också hos företag, föreningar och grupper.
Som NEPSY-coach, har jag möjlighet att hjälpa och stödja personer som själva har eller som har att göra med personer med NEPSY-utmaningar. Tex ADHD, ADD och diagnoser som faller under autismspektret.
Jag brukar säga att jag har världens bästa jobb. Då menar jag både jobbet som lärare och de jobb jag får via mitt företag. Att få jobba med människor är krävande men oerhört berikande.
Det bästa jag vet är havet. Finns inget bättre än sommar, havsvindar, sol och båten. En sådan tur att man är Larsmobo där allt detta erbjuds alldeles runt knuten.
Jag tror på utveckling inte bara för den enskilda människan utan även för vår kommun. Larsmo är en bra kommun som absolut har potential att utvecklas och bli ännu bättre. Genom att ställa upp som kandidat i kommunvalet vill jag bidra med att jobba för den utvecklingen.
Jag jobbar med barn, mina egna barn är tonåringar/unga vuxna. Själv befinner jag mig mitt i livet, i den fantastiska medelåldern och med åldrande föräldrar. Varje generation har sina behov och önskningar. Jag vill, om jag blir invald, jobba speciellt för utbildning, sjukvård och åldringsvård. Men även för kulturen och en hållbar utveckling.
.
Viktiga politiska frågor
Den bästa skolan
Vi måste satsa på barn och ungdom. Det är en absolut självklarhet. Det man satsar där ger tillbaka mångfallt. Genom att satsa på goda möjligheter till utbildning, ger vi barn och ungdomar förutsättningar att klara sig i livet. Vi minimerar risken för utanförskap och segregation. Med resurser till skolorna, ändamålsenliga och tillräckliga utrymmen lockar vi till oss kompetent personal. Kompetent personal är en förutsättning för högkvalitativ undervisning. Barn och unga behöver olika saker.
Satsa på barn och unga. God utbildning ger framtidsmöjligheter!
Välmående invånare
Alla kommunens invånare skall få känna sig trygga. Känna att det finns möjligheter. Att någon håller ens rygg då livet krisar.
Barn och ungas rätt till god utbildning berörde jag redan. Vill ännu lyfta upp de unga vuxnas möjligheter att stanna kvar i vår kommun. Hur kan vi utvecklas där?
Jag vill ännu lyfta fram allas rätt till en fungerande sjukvård. En sjuk människa skall inte behöva grubbla och fundera på vad som händer då man är sjuk. Det är vidrigt att behöva ligga i timtal och vänta/att bli skickad hit och dit som en spelpjäs eller att få höra ”kom på nytt om det inte blir bättre”. Ingen människa sitter i timmar vid sjukhuset om man inte måste. Sjukvårdspersonalen är överbelastade och jobbar under fruktansvärd press. Hur kan vi utveckla och förbättra sjukvården för att få stop på detta kaos som nu råder? Alla ska ha rätt till högkvalitativ vård.
Och våra äldre invånare. De skall ha rätt och möjlighet till en trygg ålderdom. En trygg åldringsvård med möjlighet till ändamålsenligt boende i den egna kommunen. Det är vår skyldighet att se till att det blir så. Vi behöver också se till att det finns vettig sysselsättning för våra äldre. Allt för att bidra till välmående.
Boende och byggande
Vi behöver se till att det finns förmånliga bostäder så att ungdomar har möjlighet att hitta boende och stannar ist för att de bosätter sig hos grannkommunen där boende finns till ett bra pris. Vi kan inte påverka var de unga väljer att jobba men vi kan skapa möjligheter att bo i kommunen.
Vi behöver även se över boendemöjligheterna för våra äldre i kommunen. Som det är nu, är läget rätt ohållbart. Många äldre tvingas bo kvar i sina hem som i många fall är alldeles för stora. Det finns inte boende att fås i kommunen. Vi behöver lösa detta. Billiga, små lägenheter. Möjlighet att få ha en trygg ålderdom där man vet att man inte behöver bo ensam.m där det finns plats i en gemenskap. Det är bråttom. Vi har nu de stora efterkrigskullarna som behöver ändamålsenligt boende. Små lägenheter och flera boendeplatser på Sandlunden.
Kandidatens svar i valmaskinen
1 / 11
Småbarnspedagogiken ska bli avgiftsfri för alla.
Det är för lätt att utnyttja systemet nu.
2 / 11
Skolor bör prioritera traditionella läroböcker framom digitala läromedel.
Skolböcker är viktiga och behövs. Men verkligheten är den att de snabbt blir föråldrade och är väldigt dyra att införskaffa. Det ena utesluter inte det andra. Vi behöver digitala läromedel också för att skolan och eleverna skall ha en chans. Vi kan inte blunda för utvecklingen. Oberoende så behöver skolorna få tillräckligt med anslag för att kunna hålla både fysiska och digitala läromedel up to date. Vad gller argnumentet om tid framför skärmen säger kag så här: Det är inte tiden vi jobbar framför skärmen som är för mycket. Det är övriga, onödiga tiden som är för mycket.
3 / 11
En av kommunens viktigaste uppgifter är att satsa på idrottsanläggningar samt motions- och rekreationsmöjligheter.
Visst ska vi ha idrottsanläggningar och motivera till rörelse. Men det viktigaste är det inte. Det måste finnas en balans i allt. Det måste finnas ngt för alla.
4 / 11
Det är viktigt att erbjuda alla invånare likvärdiga möjligheter till kulturverksamhet.
5 / 11
Kommunen ska införa eller utveckla kommuninvånarnas möjligheter att påverka hur kommunen använder kommunens pengar genom så kallad deltagande budgetering.
6 / 11
Kommunen ska satsa på kollektivtrafik.
Åtminstone kunde man utreda om och hur det är möjligt.
7 / 11
Det ska vara möjligt att vara invånare i mer än en kommun genom till exempel digitalt kommuninvånarskap.
8 / 11
Kommunen ska bättre möjliggöra utbyggnaden av förnybar energi, såsom solkraft och vindkraft.
9 / 11
Kommunen ska blanda fler boendeformer än i dagens läge när man planlägger.
10 / 11
Kommunen ska införa anonym rekrytering.
11 / 11