

Linnea
Strand
Närpes
"Jag brinner för att skapa ett starkare och mer hållbart samhälle där alla har möjlighet att må bra och utvecklas."
Jag är 29 år och bor i Pjelax, där jag har renoverat ett frontmannahus och skapat mitt hem på landsbygden. Uppvuxen i en företagarfamilj med växthus har företagande alltid varit en naturlig del av mitt liv. Efter att ha tagit min ekonomiemagisterexamen 2019 valde jag att själv bli företagare och driver idag en matsvinnsbutik i Närpes, där hållbarhet är en av de viktigaste drivkrafterna.
Utöver företagandet är jag mycket engagerad i föreningslivet. Jag är aktiv i byns ungdomsförening, Martha och damfotbollen i Närpes – för mig är gemenskap och lokalt engagemang nyckeln till ett starkt och levande samhälle.
Jag vet hur viktigt det är att lyssna på människor och arbeta tillsammans – kommunen, näringslivet och föreningslivet – för att skapa de bästa förutsättningarna för alla.
Med framtidstro och engagemang vill jag vara en röst för samarbete, öppenhet och hållbar utveckling. Tillsammans kan vi bygga ett samhälle där välmående står i fokus och där varje röst blir hörd.
Viktiga politiska frågor
Livskraftiga kommuner och städer
Genom att stärka samarbetet mellan kommunen, näringslivet och den tredje sektorn skapar vi ett samhälle där alla får bättre möjligheter att utvecklas och trivas. Tillsammans kan vi ta vara på resurser, kunskap och engagemang för att skapa hållbara lösningar inom jobb, välfärd och gemenskap.
När vi samverkar kan vi bygga ett starkare och mer inkluderande samhälle där ingen lämnas utanför. Genom dialog och gemensamma satsningar skapar vi de bästa förutsättningarna för invånare, företag och föreningar – idag och för framtiden.
Hållbar och trivsam planering
Att satsa på hållbarhet är inte bara en trend – det är en nödvändighet. Vi måste ta ansvar för miljön, ekonomin och samhället om vi vill bygga en hållbar framtid för kommande generationer. Genom smarta investeringar i cirkulär ekonomi, energieffektivitet och lokal produktion kan vi skapa jobb, minska utsläppen och stärka vår självförsörjning.
Vi behöver politiker som vågar prioritera långsiktiga lösningar framför kortsiktiga vinster. Hållbarhet ska inte bara vara ett ord i valkampanjer – det ska vara en verklig drivkraft i beslutsfattandet.
Välmående invånare
Ett samhälle där människor mår bra är ett starkt och hållbart samhälle. Vi satsar på åtgärder som främjar fysisk och psykisk hälsa, från tillgänglig vård och stöd till satsningar på motion, gemenskap och trivsel.
Genom att skapa trygga miljöer, stärka folkhälsan och prioritera förebyggande insatser ger vi alla bättre förutsättningar att leva ett hälsosamt och aktivt liv. Välmående invånare är grunden för en positiv utveckling – både för individen och för samhället i stort.
Kandidatens svar i valmaskinen
1 / 11
Småbarnspedagogiken ska bli avgiftsfri för alla.
Småbarnspedagogik borde delvis finansieras av de som använder den. Avgiften bestäms enligt hushållets inkomst enligt nuvarande modell och för många är den redan nedsatt eller avgiftsfri.
2 / 11
Skolor bör prioritera traditionella läroböcker framom digitala läromedel.
En kombination av läroböcker och digitala läromedel utefter skolans och elevens behov och förutsättningar.
3 / 11
En av kommunens viktigaste uppgifter är att satsa på idrottsanläggningar samt motions- och rekreationsmöjligheter.
Satning på motion- och rekreationsmöjligheter är av väsentlig betydelse för att förebygga invånarnas hälsa. Dock finns också många andra viktiga satsningar som bör göras för samma ändamål.
4 / 11
Det är viktigt att erbjuda alla invånare likvärdiga möjligheter till kulturverksamhet.
Alla borde ha möjlighet att utöva kultur i olika former på lika villkor. Dock kan det finnas geografiska eller ekonomiska begränsingar för kommunen att möjliggöra detta.
5 / 11
Kommunen ska införa eller utveckla kommuninvånarnas möjligheter att påverka hur kommunen använder kommunens pengar genom så kallad deltagande budgetering.
Ett sätt för kommuninvånarna att påverka konkret.
6 / 11
Kommunen ska satsa på kollektivtrafik.
Svårigheter att få det att fungera på ett hållbart sätt i Närpes.
7 / 11
Det ska vara möjligt att vara invånare i mer än en kommun genom till exempel digitalt kommuninvånarskap.
Detta kunde vara bra under studietiden.
8 / 11
Kommunen ska bättre möjliggöra utbyggnaden av förnybar energi, såsom solkraft och vindkraft.
Närpes har redan möjliggjort utbyggnaden av förnybar energi i form av vindkraft.
9 / 11
Kommunen ska blanda fler boendeformer än i dagens läge när man planlägger.
10 / 11
Kommunen ska införa anonym rekrytering.
11 / 11