
Namn: | Laura Finne-Elonen |
Födelseår: | 1943 |
Kommun/Stad: |
Helsingfors |
Hemort: | Helsingfors, Tölö |
Titel: | Läkare, specialist i allmänmedicin |
E-post: | laura.finne@fimnet.fi |
Tel: | 0400818701 |
Medlem i :

Laura
Finne-Elonen
Helsingfors
"Kom med och utveckla Helsingfors över kultur- och språkgränserna till en trygg, trivsam och välfungerande stad! "
Jag är född och uppvuxen i Helsingfors. Till utbildningen är jag läkare och specialist i allmänmedicin. Jag har arbetat som hälsocentralläkare i Sibbo på patientmottagningen, på barnrådgivningen och inom skolhälsovården. I Sibbo verkade jag tre perioder i kommunfullmäktige och som ordförande för kultur- och bildningsnämnden. I Helsingfors har jag varit medlem i SFP:s fullmäktigegrupp sedan 2005 och omväxlande som fullmäktig eller suppleant och medlem bl a i byggnadsnämnden. För tillfället är jag stadsfullmäktigesuppleant och vice ordförande för Stiftelsen Helsingfors stads 450 års konstnärshus.
Jag har haft många förtroendeuppdrag och ledande poster i internationella (ICW, ECICW, EWL) och inhemska medborgarorganisationer (Mannerheims Barnskyddsförbund, Kvinnoorganisationernas Centralförbund, NYTKIS -Kvinnooorganisationer i Samarbete, Topeliussällskapet). Genom dem och genom mångårig verksamhet som förtroendevald både i Sibbo kommun och nu i Helsingforspolitiken, har jag fått erfarenhet och gedigna kunskaper i skötseln av gemensamma ärenden. För att genomföra olika projekt inom samhälle och kultur krävs både kreativitet, ansvarskänsla och uthållighet.
Mina intressen är språk och kultur, internationellt samarbete, arkitektur, husbolagens verksamhet och reparationer samt stadsmiljön.
På fritiden njuter jag av att läsa, vistas på stugan och att vara tillsammans med familjen.
Mina mål : Jag vill arbeta för att Helsingfors kan bjuda sina invånare en trygg barndom, en värdig ålderdom samt fungerande social-och hälsovård.
Stadens egendom bör skötas ekonomiskt och omsorgsfullt. Allt byggande bör bidra till invånarnas trygghet och välbefinnande samt grunda sig på våra gemensamma värden och finländskt kunnande.
Viktiga politiska frågor
Boende och byggande
Helsingfors centrum ska utvecklas som ett trivsamt och attraktivt område. Detta kräver bland annat att boendemöjligheterna utökas, så att det även kvällstid rör sig mycket invånare i centrum, inklusive barnfamiljer som kan bidra till liv och rörelse på gatorna. På så sätt skulle centrum inte längre vara ett tyst område som mest liknar ett affärs- och ämbetscentrum. Därför bör tomma affärslokaler i innerstaden kunna omvandlas till bostäder.
Innerstadens våningshöjd måste fortsättningsvis bevaras. Helsingfors maritima silhuett ska skyddas och får inte förstöras av höga byggnader. De öppna utrymmen och vyer i innerstaden bör bevaras; till exempel bör det inte byggas massiva byggnader på Elielplatsen, utan området kring Järnvägsstationen ska lämnas öppet.
Trafikproblemen i centrum kan lösas på ett förnuftigt sätt, bland annat genom att öppna centrumtunneln för trafik. Alla trafikslag bör utvecklas på ett rättvist sätt för att tillgodose olika användargruppers behov. Hållplatserna får inte placeras för långt ifrån varandra, och hänsyn bör tas till behovet av lätt tillgänglighet för bland annat barnfamiljer och personer med nedsatt rörlighet.
För att minska belastningen på miljön och trängseln bör en hamntunnel byggas från Busholmen till Västerleden för tung och stockande trafik.
Nya bostadsområden och närtjänster bör utvecklas med hänsyn till invånarnas åsikter och behov. Miljön, speciellt friluftsområden nära hemmen ska skyddas.
All byggnation ska bidra till invånarnas välbefinnande och säkerhet samt basera sig på finländska värderingar och kunnande. Stadens hyreshus och övrig byggd egendom bör skötas omsorgsfullt.
Barn, unga och familjer
Behovet av stöd för familjer har ökat som ett resultat av coronapandemin, ökad användning av sociala medier och nedskärningar i socialskyddet. Barnfamiljer som behöver stöd kan till exempel få hjälp via rådgivningen eller dagvården. Tvärprofessionell rehabilitering för barn gör det möjligt att tidigt identifiera och bedöma eventuella inlärningssvårigheter, och att planera stödåtgärder i god tid för att underlätta skolstarten.
Elevhälsan bör stärkas så att tvärprofessionella experter enkelt kan samarbeta med skolhälsovården. Många har fått psykiska problem till följd av isolering och långa perioder med restriktioner. Bristen på tjänster av psykisk hälsovård för unga kommer att ha långsiktiga konsekvenser. Idag flyttas unga över till vuxenpsykiatrin när de fyller 18, vilket är problematiskt. Alla stödåtgärder och stödpersoner försvinner plötsligt i ett känsligt skede, då de istället skulle behövas för att kunna slutföra skolgången, planera vidare sina studier eller påbörja arbetslivet. En idé är att låta unga fortsätta använda samma tjänster fram till 20-årsåldern, vilket skulle förbättra deras möjligheter att klara sig och motverka utslagning och arbetslöshet.
Under pandemin förlängdes vårdköerna, och upptäckten och behandlingen av allvarliga sjukdomar försenades. Även den icke-akuta vården påverkades negativt, och situationen har fortfarande inte stabiliserats. Hälsovården måste utvecklas så att alla får i tid den vård de behöver. Kontinuitet i vården med långvariga kontakter är avgörande för att nå framgångsrika resultat i vården. Modellen med egenläkare är ett steg i rätt riktning. Samarbetet mellan läkare och sjuksköterskor är också viktigt, så att patientens behov hanteras av personer som känner till deras situation. Följaktligen leder detta också till insparningar på resurser. För personalens trivsel och kontinuitet är det avgörande att relationerna till patienterna är så stabila som möjligt och att de anställda har flexibilitet i sina arbetsuppgifter.
Socialtjänsten behöver tillräckliga resurser för att kunna erbjuda barnskydd, stöd till familjer och god omsorg för äldre.
Kandidatens svar i valmaskinen
1 / 11
Småbarnspedagogiken ska bli avgiftsfri för alla.
Alla barn borde få samma möjligheter till en god start i livet
2 / 11
Skolor bör prioritera traditionella läroböcker framom digitala läromedel.
Båda behövs
3 / 11
En av kommunens viktigaste uppgifter är att satsa på idrottsanläggningar samt motions- och rekreationsmöjligheter.
Viktigt för välbefinnandet
4 / 11
Det är viktigt att erbjuda alla invånare likvärdiga möjligheter till kulturverksamhet.
Kulturen skapar en positiv atmosfär som är viktig speciellt under svåra tider.
5 / 11
Kommunen ska införa eller utveckla kommuninvånarnas möjligheter att påverka hur kommunen använder kommunens pengar genom så kallad deltagande budgetering.
Det ger invånarna en möjlighet att lyfta fram saker eller ärenden som de anser viktiga att skötas och som inte just nu är på listan av projekt som det fattats beslut om
6 / 11
Kommunen ska satsa på kollektivtrafik.
7 / 11
Det ska vara möjligt att vara invånare i mer än en kommun genom till exempel digitalt kommuninvånarskap.
8 / 11
Kommunen ska bättre möjliggöra utbyggnaden av förnybar energi, såsom solkraft och vindkraft.
9 / 11
Kommunen ska blanda fler boendeformer än i dagens läge när man planlägger.
10 / 11
Kommunen ska införa anonym rekrytering.
11 / 11