

Kristian
Mikander
Sibbo
"Faktabaserad beslutsfattning - Farmaceutisk noggrannhet."
Jag är till utbildningen farmaceut och jobbar som sakkunnig på ett läkemedelsföretag. Till mina ansvarsområden hör bl.a. läkemedelssäkerhetsfrågor samt läkemedels- och apparatrådgivning. Har även en stark bakgrund inom apoteksbranschen, människors välmående och hälsa står därmed mitt hjärta nära.
Som relativt nybliven far känns familjefrågor, dagvård och grundläggande utbildning således som aktuella och viktiga ämnen. Jag vill att Sibbo skall vara den bästa kommunen i Nyland för våra barn att växa upp i. För det behöver vi ett fungerande dagvårds- och skolnät - inom alla språkgrupper. Våra barn behöver trygghet och kontinuitet.
Till min familj hör min fru, vår dotter samt katten Tove.
Jag ställer också upp i välfärdsområdesvalet
Besök profilsidanViktiga politiska frågor
Barn, unga och familjer
Vi måste satsa på våra barns och ungas välmående. Inom dagvården behöver barnen trygghet och kontinuitet, detta uppnås enligt mig bäst i små grupper med engagerad personal.
Inom den grundläggande utbildningen förtjänar varje elev att få det stöd hen behöver och varje elev måste även få möjligheten att kunna studera utan störande faktorer under lektionerna.
För välmående familjer är fungerande dagvård samt förstklassig grundläggande utbildning A och O.
Hållbar och trivsam planering
Sibbo måste satsa på sina starka sidor: Närliggande vacker natur, livskraftiga byar samt den gemenskapsanda som genomsyrar många mindre kommuner.
Välmående invånare
Som farmaceut är människors välmående och hälsa viktiga för mig. Förutom fungerande vård behöver välmående invånare möjlighet till mångsidga motionstjänster, ett rikt kulturliv samt känslan att de själv har möjlighet att påverka beslut som har en positiv inverkan på kommuninvånarnas välmående.
Kandidatens svar i valmaskinen
1 / 14
Sibbo behöver en egen simhall.
Det är bra att en utredning genomförs. Simning är en ypperlig motionsform som passar alla åldrar. Dock värt att notera att energi-, underhålls- och driftkostnader i en simhall är höga, därmed är det viktigt att reda ut vad som är möjligt rent ekonomiskt.
2 / 14
Östbanan innebär stora ingrepp i Sibbos landskap och natur, och därför borde kommunen motsätta sig projektet, även om det skulle kunna gynna kollektivtrafiken.
Sibbo har inget att vinna på östbanan. Hela idén känns både överdimensionerad och oskäligt dyr. Jag har väldigt svårt att se att östbanan någonsin skulle vara ekonomiskt lönsam, hela projektet borde slopas.
3 / 14
De svenska byskolorna i Sibbo bör bevaras, även om det innebär högre kostnader per elev jämfört med större skolorna i centralorter.
Högre kostnader per elev går att motivera, men det viktigaste är att undervisningskvaliteten är på samma nivå oavsett om det är fråga om en liten byskola eller en större enhet. Byskolor är en stor rikedom för Sibbo, och kan vara ett ännu större trumfkort i fortsättningen när så många andra kommuner runt omkring oss enbart satsar på stora enheter.
4 / 14
Småbarnspedagogiken ska bli avgiftsfri för alla.
Om småbarnspedagogiken är avgiftsfri för alla, innebär det att skattenivån även höjs för alla. Nuvarande system med en progressiv avgiftsmodell är fungerande.
5 / 14
Skolor bör prioritera traditionella läroböcker framom digitala läromedel.
För många är det lättare att inta information ur tryckt media än från en skärm. Både traditionella läroböcker och digitala läromedel har en plats i grundskolan.
6 / 14
En av kommunens viktigaste uppgifter är att satsa på idrottsanläggningar samt motions- och rekreationsmöjligheter.
Detta kommer strax efter dagvårds- och skolväsendet. Möjligheter till hobbyverksamhet och välmående genom motion är en livskraftig kommuns grundpelare.
7 / 14
Det är viktigt att erbjuda alla invånare likvärdiga möjligheter till kulturverksamhet.
8 / 14
Kommunen ska införa eller utveckla kommuninvånarnas möjligheter att påverka hur kommunen använder kommunens pengar genom så kallad deltagande budgetering.
Tycker Sibbo redan nu gör ett bra jobb på den här fronten. Många fina projekt har redan genomförts genom deltagande budgetering, bl.a. den blommande parken i Nickby.
9 / 14
Kommunen ska satsa på kollektivtrafik.
Kollektivtrafiken bör fungera i vår kommun. Vi är redan nu på en rätt god nivå. Dock får vi inte glömma realiteten att de flesta ändå behöver åtminstone en bil i vardagen, detta får inte förbises i planläggningen.
10 / 14
Det ska vara möjligt att vara invånare i mer än en kommun genom till exempel digitalt kommuninvånarskap.
Jag har svårt att se värdet i detta.
11 / 14
Kommunen ska bättre möjliggöra utbyggnaden av förnybar energi, såsom solkraft och vindkraft.
Finland behöver en stor grad av satsning på energiinfrastruktur. Vi måste kunna vara självförsörjande då det kommer till energi.
12 / 14
Kommunen ska blanda fler boendeformer än i dagens läge när man planlägger.
Det nuvarande läget är tillräckligt.
13 / 14
Kommunen ska införa anonym rekrytering.
14 / 14
Om du kunde ge en superkraft till din framtida politiska ledare, vilken skulle det vara?
Jag tror detta skulle ge mänskligheten den bästa chansen att överleva.