
Namn: | Kim Liljequist |
Födelseår: | 1977 |
Kommun/Stad: |
Kyrkslätt |
Hemort: | Kyrkslätt (Kantvik-Obbnäs) |
Titel: | Företagare, ekonom |
E-post: | kim.liljequist@kirkkonummi.fi |
Tel: | 050-3372555 |

Kim
Liljequist
Kyrkslätt
"Det man gör, så det gör man ordentligt!"
Jag är en 47-årig företagare och 2-barnspappa från Kyrkslätt. Till min utbildning är jag ekonom, och därtill har jag studerat en stor del av mitt.
Under min politiska karriär, som började i mitten av 2019, har jag varit med och påverkat i många olika ärenden. Nuförtiden är jag ledamot i kommunfullmäktige samt SFPs kommunfullmäktigegrupps ordförande, ledamot i samhällstekniska nämnden, suppleant i kommunstyrelsen och medlem i MBT 2023-planeringsgruppen. Dessutom är jag viceordförande för SFP i Kyrkslätts kommunorganisation. Förut var jag ledamot i Svenska förskoleverksamhets- och undervisningsnämnden i Kyrkslätt; denna nämnds ärenden gäller den svenska utbildningen och förskoleverksamhet.
Jag kandiderar i valet för att jag vill jobba för en bättre morgondag med ett dragningskraftigt och tryggt Kyrkslätt, där alla kommuninvånare och företag trivs och har det bra.
Läs mera: www.kimmen.info
Viktiga politiska frågor
Välmående invånare
Kyrkslätt är pärlan i Nyland. Det är viktigt att vi aktivt arbetar för en bättre morgondag för Kyrkslätt, där barn, unga, vuxna och seniorer alla trivs och känner sig trygga. I Kyrkslätt skall man vilja bo hela sitt liv.
Hållbar och trivsam planering
Vi skall ha naturnära och trygga bostadsområden åt människor i olika skeden av sitt liv. Allt från hyresbostäder till bostäder för 1-personers hushåll, familjer och seniorer. Det är viktigt att vi tar naturen i beaktande då vi planerar, och gör klimatsmarta lösningar.
Livskraftiga kommuner och städer
Kyrkslätts är, och bör även i fortsättningen vara en av Nylands och Finlands livskraftigaste kommuner, som lockar både företag och invånare. Det skall finnas arbetsplatser nära hemmen.
Kandidatens svar i valmaskinen
1 / 14
I Kyrkslätt är det är viktigt att värna om dragningskraften i nya bostadsområden eller företagsetableringar, även om det skulle se på naturens bekostnad.
Kyrkslätt behöver både vara dragningskraftigt, så att kommuninvånare trivs och vill bosätta sig här, men därtill måste vi värna om naturens välmående. Det gäller att göra klimatsmarta och väl avvägda beslut.
2 / 14
Västbanan mellan Esbo och Salo bör genomföras, även om det ekonomiskt skulle innebära att Kyrkslätts kommun måste finansiera en del av denna.
Kyrkslätt behöver tågförbindelser till Veikkola, men inte med denna finansieringsmodell som medfört ohållbara ekonomiska påföljder för de kommuner som måste betala för Västbanan.
3 / 14
I Kyrkslätt är det bättre att spara in genom att skära ned på servicenätet för kommuninvånarna, än att skära ned på personalen i kommunen.
Det är normalt att tidvis behöva effektivera en organisation, varvid personaländringar kan ske. Man borde inte i första hand skära alltförmycket ned på servicenivån för kommuninvånare.
4 / 14
Småbarnspedagogiken ska bli avgiftsfri för alla.
Ifall det finns överlopps pengar är detta värt att fundera vidare på, men detta är utmanande om kommunen har det ekonomiskt kärvt.
5 / 14
Skolor bör prioritera traditionella läroböcker framom digitala läromedel.
Jag tror man lär sig bättre genom att fysiskt hålla i det man läser.
6 / 14
En av kommunens viktigaste uppgifter är att satsa på idrottsanläggningar samt motions- och rekreationsmöjligheter.
Välmående kommuninvånare är ett plus och en stark dragningskraftsfaktor.
7 / 14
Det är viktigt att erbjuda alla invånare likvärdiga möjligheter till kulturverksamhet.
8 / 14
Kommunen ska införa eller utveckla kommuninvånarnas möjligheter att påverka hur kommunen använder kommunens pengar genom så kallad deltagande budgetering.
Deltagande budgetering är som tanke fin, men i praktiken svår att genomföra så att pengarna fördelas rättvis både geografiskt samt olika åldersgrupper.
9 / 14
Kommunen ska satsa på kollektivtrafik.
Det skall finnas bra förbindelser både till och från Kyrkslätt, samt mellan de olika kommuncentrumen.
10 / 14
Det ska vara möjligt att vara invånare i mer än en kommun genom till exempel digitalt kommuninvånarskap.
Intressant tanke.
11 / 14
Kommunen ska bättre möjliggöra utbyggnaden av förnybar energi, såsom solkraft och vindkraft.
Understöder förnybar energi, som är väldigt klimatsmart och bra för naturen.
12 / 14
Kommunen ska blanda fler boendeformer än i dagens läge när man planlägger.
Det är ganska bra som det är i nuläget.
13 / 14
Kommunen ska införa anonym rekrytering.
14 / 14
Om du kunde ge en superkraft till din framtida politiska ledare, vilken skulle det vara?
En välmående miljö är framtiden för oss alla människor och djur på jorden.