

Julia
Qesteri
Grankulla
"Grani skall förbli den lilla tvåspråkiga staden med stort hjärta."
Jag har bott i Grani sedan 1997, och som någon som gillar att gå eller springa, känner jag varje stig i vår vackra lilla stad. Jag uppskattar både den naturliga omgivningen och den gemenskap vi har här i Grani. Jag är mamma till två tonårsbarn, vilket har gett mig insikt i de behov och utmaningar som familjer står inför idag.
Jag har alltid haft ett stort intresse för lärande och har studerat på Helsingfors Universitet med inriktning på Statsvetenskap och Folkrätt. Under de senaste 4 åren har jag arbetat som projektrådgivare för ett kultur- och informationscenter, Luckan Helsingfors, där jag har samlat erfarenhet av strategisk planering, interkulturell kommunikation och att främja samhällsengagemang. Detta arbete har visat mig vikten av hållbar utveckling, både när det gäller bevarandet av miljön och människors välmående. Jag tror att hållbar tillväxt kräver samarbete mellan olika sektorer för att konservera vår vackra natur samtidigt som vi förbättrar livskvalitet för alla i vår lilla by.
Det jag älskar mest med Grani är att vi är en tvåspråkig stad och inte är vi rädda för att tala andra språk också! Vår förmåga att tala flera språk berikar inte bara vår kultur, utan gör det också möjligt för oss att bygga broar mellan generationer och olika bakgrunder. Jag själv talar fem språk flytande, vilket gör att jag kan knyta kontakt med andra utan problem, oavsett om det handlar om att överbrygga språkbarriärer eller främja förståelse mellan olika generationer. Jag lyssnar och kommunicerar effektivt, vilket är avgörande för att bygga starka, inkluderande samhällen.
Jag kommer att jobba för att säkerställa att Grani förblir en plats där alla, oavsett bakgrund eller språk, känner sig välkomna och hörda. Genom engagemang och samarbete hoppas jag kunna bidra till en framtid där hållbarhet och inkludering är i hjärtat av Granis utveckling.
Viktiga politiska frågor
Barn, unga och familjer
Covid-åren och den volatila politiska situationen i världen har satt och fortsätter att sätta stor press på familjer, ungdomar och barn. Det finns ett behov av att stödja våra barn både i att hitta ro i klassrummet och att ha tro på en ljusare framtid.
Jag kommer att arbeta för att både de svenskspråkiga och finskspråkiga skolorna får de resurser de behöver för att förbli några av de bästa skolorna i vårt land. Jag kommer också att arbeta för att stärka länkarna mellan hem och skola, som jag har gjort tidigare inom Hem och Skola.
Boende och byggande
Boende och byggande
Det behövs en variation av boendeformer i Grani för att möta invånarnas olika behov. Familjer behöver fortsatt större enheter, precis som tidigare, men i takt med att befolkningen åldras blir det också viktigt att utveckla bostäder anpassade för seniorer. Det bör finnas moderna och tillgängliga boendelösningar som gör det möjligt för äldre att bo kvar hemma så länge som möjligt, med stöd och service vid behov. En sådan bostadsplanering bidrar till en mer inkluderande och hållbar kommun där människor kan trivas i livets alla skeden.
Flera pågående och kommande stora projekt, såsom stadsbanan, utvecklingen av Bensow-området (gamla Esso-tomten) samt rivningen och utveckling av Stadshusområdet, kommer att innebära flera byggprojekt i centrum och nära centrum. Det är viktigt att planera noggrant, informera i god tid och minimera eventuella negativa konsekvenser för stadens invånare.
Välmående invånare
Jag trivs i Grani och vill jobba för att alla ska trivas här. Den lilla stadens gemenskap och trygghet gör att vi kan vara oss själva och känna oss hemma. Jag vill leva i en stad som värnar om jämlikhet och inkludering. Våra skolor och småbarnsfostran ska ge alla barn en bra start i livet.
Grankulla har en fantastisk natur som vi måste bevara för framtida generationer. Staden erbjuder också goda möjligheter till kultur och idrott, vilket främjar både fysisk och psykisk hälsa.
Grankulla är en plats där vi bryr oss om varandra och tillsammans skapar ett samhälle där alla kan må bra. För mig handlar välmående om trygghet, inkludering och möjligheten att växa.
Kandidatens svar i valmaskinen
1 / 14
Vi ska ha en simhall i Grankulla.
Simning är en grundläggande färdighet och bör vara lättillgänglig för alla. Grani behöver en egen simhall.
2 / 14
Den svenskspråkiga kommunala dagvården ska även framöver vara koncentrerad till Kasabergets daghem.
3 / 14
Både den finsk- och svenskspråkiga småbarnspedagogiken och skolan ska styras av egna utskott också i framtiden.
Det finns ingen bra anledning till att det skulle finnas bara ett. Det är troligt att detta utskotts språk de facto då blir finska, majoritetsspråket. Ifall allt måste översättas till svenska eller/och finska så blir det dyrt. Det finns inga pengar att spara här. Det går också emot idén om Grani som en tvåspråkig stad.
4 / 14
Småbarnspedagogiken ska bli avgiftsfri för alla.
Avgiftsfri småbarnspedagogik gör det möjligt att alla barn, oavsett familjens ekonomiska situation, får en likvärdig start i livet. Ingen ska behöva avstå från pedagogisk verksamhet på grund av kostnader. Avgiftsfri småbarnspedagogik är inte en kostnad – det är en investering i våra barns framtid, en investering för ett mera jämlikt och välmående samhälle.
5 / 14
Skolor bör prioritera traditionella läroböcker framom digitala läromedel.
Både traditionella läroböcker och digitala läromedel har sina fördelar och kan komplettera varandra på ett bra sätt i skolundervisningen.
6 / 14
En av kommunens viktigaste uppgifter är att satsa på idrottsanläggningar samt motions- och rekreationsmöjligheter.
Barn och unga, och även vuxna, bör motionera mera. Kommunen kan hjälpa med att utveckla nya former/sätt som stödjer detta.
7 / 14
Det är viktigt att erbjuda alla invånare likvärdiga möjligheter till kulturverksamhet.
Tillgång till kultur stärker gemenskapen och ger alla möjlighet till personlig kulturellutveckling.
8 / 14
Kommunen ska införa eller utveckla kommuninvånarnas möjligheter att påverka hur kommunen använder kommunens pengar genom så kallad deltagande budgetering.
9 / 14
Kommunen ska satsa på kollektivtrafik.
Att satsa på kollektivtrafik minskar på utsläppen och förbättrar luftkvaliteten. Färre bilar på vägarna skyddar grönområden, och främjar en mer hållbar och miljövänlig kommun.
10 / 14
Det ska vara möjligt att vara invånare i mer än en kommun genom till exempel digitalt kommuninvånarskap.
11 / 14
Kommunen ska bättre möjliggöra utbyggnaden av förnybar energi, såsom solkraft och vindkraft.
Det blir lite svårt med vindkraft i en så liten kommun, men solkraft kunde vara möjligt i mera öppna områden.
12 / 14
Kommunen ska blanda fler boendeformer än i dagens läge när man planlägger.
Variation i boendeformer gör det möjligt för flera att hitta ett hem som passar deras behov. Men Grani behöver också behålla sin karaktär som en liten villastad.
13 / 14
Kommunen ska införa anonym rekrytering.
Genom att dölja kandidatens kön, ålder eller etnicitet kan fokus ligga på kompetens och erfarenhet; det minskar risken för diskriminering och ökar mångfalden på arbetsplatsen.
14 / 14