

Jan-Erik
Ingvall
Helsingfors
"Tänk på framtida generationer och våra ändliga naturresurser. Fundera på för vem och vad staden skall utvecklas.. ."
Är helsingforsare i tredje generationen. Har varit verksam inom livsmedelsproduktionen. Nu pensionär med eget företag. Särintresse: musik, litteratur, skärgårdsnaturen och havet.
Viktiga politiska frågor
Föregångare i klimat och miljö
Människan har bara en jord att leva på och är beroenden av naturresurserna. För vår egen skull måste vi sköta om miljön.
Barn, unga och familjer
Utan barn och unga skulle äldre människor inte klara sig. Viktigt med balans i befolkningsutvecklingen.
Kandidatens svar i valmaskinen
1 / 11
Småbarnspedagogiken ska bli avgiftsfri för alla.
2 / 11
Skolor bör prioritera traditionella läroböcker framom digitala läromedel.
En bok utvecklar en annan läskunnighet och ger bättre översikt över ämnet. Digitala medier kommer barn kontakt med tillräckligt och de kompletterar böckerna på ett naturligt sätt.
3 / 11
En av kommunens viktigaste uppgifter är att satsa på idrottsanläggningar samt motions- och rekreationsmöjligheter.
Regelbunden motion är bra för kropp och själ. Rekreationsområden som nås lätt ger alla stadsbor möjlighet till vederkvickelse i naturen, vilket påstås stöda människans psykiska välmående.
4 / 11
Det är viktigt att erbjuda alla invånare likvärdiga möjligheter till kulturverksamhet.
Kulturutbudet får inte leda till ökade klyftor i samhället. Kulturen är för alla!
5 / 11
Kommunen ska införa eller utveckla kommuninvånarnas möjligheter att påverka hur kommunen använder kommunens pengar genom så kallad deltagande budgetering.
Låter intressant. Allt som ökar intresset för gemensamma angelägenheter är bra. Näringslivet har ju sina egna lobbare. Men det slutliga ansvaret för hur pengarna används är ändå hos de förtroendevalda.
6 / 11
Kommunen ska satsa på kollektivtrafik.
Utan kollektivtrafik fungerar inte en större stad och trafikens miljöpåverkan blir ohållbar. Men man borde sträva efter att bostäder, arbetsplatser och service skulle vara nära varandra; det är ju hela idén med städer.´.
7 / 11
Det ska vara möjligt att vara invånare i mer än en kommun genom till exempel digitalt kommuninvånarskap.
Om man betalar fastighetsskatt (en förtäckt förmögenhetsskatt) eller andra serviceavgifter till en annan kommun vore det väl rimligt att man också får mera inblick och påverkningsmöjligheter i kommunens skötsel?
8 / 11
Kommunen ska bättre möjliggöra utbyggnaden av förnybar energi, såsom solkraft och vindkraft.
Dessa energikällor är nu i ropet. Om det finns tekniska möjligheter att producerar sol- och vindenergi inom staden skall de tas tillvara. Men som med så mycket annat är ju städerna mycket beroende av input av energi och andra förnödenheter från landsbygden..
9 / 11
Kommunen ska blanda fler boendeformer än i dagens läge när man planlägger.
En stad betyder ju en koncentrerad bebyggelse. Helsingfors kan nog inte in för mera småhus. Huruvida bebyggelsen skall förtätas är en fråga om staden skall växa mera och hur stadsborna vill ha det..
10 / 11
Kommunen ska införa anonym rekrytering.
Staden skall föregå med exempel för att förebygga diskriminering. Om det bättre garanterar att man får rätt person på rätt plats, så det ett extra plus.
11 / 11
Om du kunde ge en superkraft till din framtida politiska ledare, vilken skulle det vara?
Detta täcker ju alla alternativ. Men i ett demokratiskt samhälle är det inte en ledare om styr och ställer; han skall lyssna och sammanjämka olika viljor så att besluten och ansvaret för resultatet står på en bred bas.