

Henrik
Räihä
Esbo
"Alla ska kunna se åtminstone lite grönska från sitt fönster och ingen ska ha mer än 300 meter till närmaste skog eller grönområde. Staden ska satsa på ännu bättre kollektivtrafik och trafikleder. Staden ska samarbeta med näringslivet för att skapa goda förutsättningar för investeringar och innovationer, nya arbetsplatser och större skatteintäkter."
Jag är numera pensionerad och bor i ett villaområde i Södra Alberga. I arbetslivet fick jag en bred erfarenhet av att jobba i företag, industriförbund och ministerier. Dessutom var jag på 1970- och 1990-talet stationerad i Bryssel. I olika skeden jobbade jag med beskattning, företags internationalisering, näringslagstiftning, EU-frågor, exportfrämjande, rymdpolitik och mycket annat.
Jag har alltid varit intresserad av både internationell och nationell politik. Kommunalpolitiken kom in i bilden efter min pensionering 2012, då jag ställde upp i kommunalvalet i Esbo på SFP:s lista som obunden kandidat. Det är jag också nu,tredje gången gillt!
Min storfamilj består av min fru Sussy, fyra barn, en svärson och tre svärdöttrar samt tolv barnbarn. Genom att flitigt umgås med dem har jag möjlighet att hålla koll på vad som händer i dagens arbetsliv och skola.
Viktiga politiska frågor
Boende och byggande
Esbo växer i rasande takt och med den också bebyggelsen. Högre höghus ska inte längre placeras utspridda i naturen, utan i något av Esbos stadscentrum. Småhusbebyggelsen ska planeras så att alla har högst 300 m till skog eller andra naturområden.
Föregångare i klimat och miljö
Esbo siktar på att bli klimatneutralt senast år 2030. Eftersom invånarantalet i Esbo stiger med ca 5000 personer varje år, måste vi snabbt satsa på utsläppsfria transportmedel såsom spårvagnar, elbussar, elbilar, cyklar, elcyklar och elsparkbräden. För kollektivtrafiken behöver vi nya spårvagnslinjer från Esbo centrum till Mattby och därifrån vidare till Alberga. På så sätt är alla stadens tätorter Alberga, Hagalund, Mattby-Olars, Esboviken, Köklax och Esbo centrum ihopkopplade via tåg-, metro- eller spårvagnslinjer. För den eldrivna privatrafikens del behöver vi laddningsstationer och nya parkeringsplatser och cykelbanor.
Ekonomi & Näringsliv
Esbo är nationellt sett en rik kommun, men skuldbördan har vuxit sig stor på grund av den stora inflyttningen. integration av invandrarna, den åldrande be folkningen och kravet på hållbar utveckling utgör stora ekonomiska utmaningar. Välstånd och arbetsplatser skapas av våra industri- och affärsföretag, forskninganstalter och småföretagare. Därför är det viktigt att näringslivet mår bra och kan utvecklas i Esbo. Det innebär att nya bolag, både nationella och internationella, och nya serviceföretag lätt ska kunna etablera sig och utvecklas i staden. För att detta ska lyckas krävs en kontinuerlig kontakt mellan näringslivet och olika delar stadens förvaltning.
Kandidatens svar i valmaskinen
1 / 14
Vi ska hellre bygga på höjden än på nya områden i Esbo.
Vi ska bygga höghusen i Esbos fem stadscentrum och Köklax. Nya småhus ska helst byggas i utkanterna av stadscentrumen, men med närhet till naturen.
2 / 14
Esbo är en säker stad att bo i.
3 / 14
Esbo erbjuder tillräckligt med service och stödtjänster för unga.
Service och stödtjänster finns, men kraven mer och effektivare tjänster växer hela tiden i och med inflyttningen till staden. Stadens svenskspråkiga tjänster för unga är inte vad de borde vara.
4 / 14
Småbarnspedagogiken ska bli avgiftsfri för alla.
Småbarnspedagogiken ska bli avgiftsfri för mindre bemedlade familjer. För bättre bemedlade familjer kunde en liten avgift uppbäras.
5 / 14
Skolor bör prioritera traditionella läroböcker framom digitala läromedel.
Båda läromedlen behövs. I de lägre klasserna, där ejleverna ska lära sig att skriva och läsa är traditionella läroböcker viktiga, men i högstadiet och gymnasiet kan båda typerna av läromedel användas.
6 / 14
En av kommunens viktigaste uppgifter är att satsa på idrottsanläggningar samt motions- och rekreationsmöjligheter.
Det är mycket viktigt att kommunen satsar på idrotts-, motions- och rekreationsmöjligheter, men t.ex. skola, byggande och infrastruktur är ännu viktigare.
7 / 14
Det är viktigt att erbjuda alla invånare likvärdiga möjligheter till kulturverksamhet.
8 / 14
Kommunen ska införa eller utveckla kommuninvånarnas möjligheter att påverka hur kommunen använder kommunens pengar genom så kallad deltagande budgetering.
Kommuninvånarna bör först och främst få möjlighet att påverka hur kommunens pengar används i den egna stadsdelen.
9 / 14
Kommunen ska satsa på kollektivtrafik.
Esbo måste gå in för en utsläppsfri kollektivtrafik för att kunna uppnå klimatneutralitet år 2030.
10 / 14
Det ska vara möjligt att vara invånare i mer än en kommun genom till exempel digitalt kommuninvånarskap.
Verkar inte vettigt.
11 / 14
Kommunen ska bättre möjliggöra utbyggnaden av förnybar energi, såsom solkraft och vindkraft.
Jag stöder en övergång till förnybar energi, som dock inte får förstöra naturvärden.
12 / 14
Kommunen ska blanda fler boendeformer än i dagens läge när man planlägger.
Höghus ska inte byggas i småhusområden.
13 / 14
Kommunen ska införa anonym rekrytering.
Anonym rekryteringsteknik kunde användas för att få in tillräckligt med ansökningar. Men i slutändan måste kommunen kunna välja den lämpligaste efter tester och intervjuer.
14 / 14