

Annika
Stendahl
Vasa
"För ett välmående, livskraftigt och dynamiskt Vasa"
Jag är född, uppvuxen och återinflyttad i Vasa, en stad som gett mig och min familj så mycket. Att i min tur få ställa upp och jobba för ett välmående, inkluderande och livskraftigt Vasa, präglat av framåtanda, samarbete och gemenskap, känns både viktigt och inspirerande.
Till min utbildning är jag filosofiemagister, med studier i språk, ekonomi och pedagogik. De senaste tolv åren har jag jobbat med marknadsföring och kommunikation inom energisektorn i en internationell miljö och ser i mitt arbete styrkan i samarbete över språk-, geografiska och kulturella gränser samt olika instanser emellan.
Som mamma till tre tonåringar har jag i många års tid, framför allt inom olika idrottsföreningar i nejden, haft förmånen att som föreningsaktiv förälder i olika roller på nära håll få följa med och bidra till att stöda meningsfulla och trygga fritidssysselsättningar för barn och unga. Gemenskapen, nätverken och det vi kan uppnå tillsammans är guld värt.
Till mina hjärtefrågor hör att våra barn och unga skall ha tillgång till meningsfulla fritidssysselsättningar och trygga, trivsamma träffpunkter, utöver en inspirerande skola där de kan lära och må bra. Likväl förtjänar våra äldre en aktiv gemenskap samt att tryggt kunna åldras i vår stad.
Mångsidiga motionsmöjligheter för alla åldrar, lättillgängliga frilufts- och grönområden, trivsamma boendemiljöer i livets alla skeden samt ett rikt kulturutbud bidrar alla till att öka välmåendet, motverka utanförskap och stärka samhörigheten.
Detta skapar i sin tur de bästa möjliga förutsättningarna för ett livskraftigt, dynamiskt och välkomnande Vasa med stark attraktionskraft, med målet att locka till oss nya invånare och företagsetableringar, öka intresset för att turista i Vasa samt stärka Vasas roll som betydande studiestad.
Mina batterier laddar jag om vintrarna framför allt i skidspåret flertalet gånger i veckan, eller i simhallen i brist på snö. Jag njuter av vandringar i vår vackra natur och av skärgårdens lugn. De roliga träningarna med truppgymnastiklaget och pilatesgruppen är en väletablerad veckovis programpunkt. Jag uppskattar även det breda kulturella utbud vi har förmånen att njuta av och musicerar också gärna själv. Och viktigast av allt – tid tillsammans med nära och kära.
Viktiga politiska frågor
Välmående invånare
Grunden till ett livskraftigt och dynamiskt samhälle är välmående invånare: Goda utbildningsmöjligheter och ett starkt näringsliv, trivsamma miljöer och mångsidiga rekreationsmöjligheter, gemenskap och tillhörighet, samt stöd när livet bjuder på uppförsbackar.
Barn, unga och familjer
Våra barn och unga både behöver och förtjänar tillgång till meningsfulla fritidsaktiviteter, trygga, trivsamma mötesplatser där de kan känna sig välkomna, en inkluderande gemenskap och fungerande ungdomstjänster.
Barnfamiljens vardag är inte alltid lätt, tempot i samhället är högt, kraven på arbetsmarknaden likaså, och de ekonomiska omständigheterna emellanåt utmanande. Vi behöver värna om barnfamiljernas väl, såväl föräldrarnas som barnens, och arbeta för att skapa möjligast gynnsamma och trygga förhållanden för familjebildning.
Hållbar och trivsam planering
Vi skall värna om vår vackra natur, främja mångsidiga rekreationsmöjligheter och trivsamma mötesplatser, säkerställa att frilufts- och grönområdena är tillgängliga för alla, samt erbjuda trivsamma boendemiljöer för alla, i alla livets skeden.
Kandidatens svar i valmaskinen
1 / 11
Småbarnspedagogiken ska bli avgiftsfri för alla.
2 / 11
Skolor bör prioritera traditionella läroböcker framom digitala läromedel.
Digitala läromedel hör vår tid till och har många fördelar, men traditionellt material behövs också. Elevens ålder och ämnet inverkar.
3 / 11
En av kommunens viktigaste uppgifter är att satsa på idrottsanläggningar samt motions- och rekreationsmöjligheter.
Grunden till ett livskraftigt och dynamiskt samhälle är välmående invånare. Mångsidiga motions- of rekreationsmöjligheter utgör en bidrar starkt till välmåendet.
4 / 11
Det är viktigt att erbjuda alla invånare likvärdiga möjligheter till kulturverksamhet.
Ett rikt kulturutbud bidrar till att öka välmåendet och stärka samhörigheten.
5 / 11
Kommunen ska införa eller utveckla kommuninvånarnas möjligheter att påverka hur kommunen använder kommunens pengar genom så kallad deltagande budgetering.
6 / 11
Kommunen ska satsa på kollektivtrafik.
7 / 11
Det ska vara möjligt att vara invånare i mer än en kommun genom till exempel digitalt kommuninvånarskap.
8 / 11
Kommunen ska bättre möjliggöra utbyggnaden av förnybar energi, såsom solkraft och vindkraft.
I den utsträckning det är möjligt i vår till arealen sett lilla kommun.
9 / 11
Kommunen ska blanda fler boendeformer än i dagens läge när man planlägger.
10 / 11
Kommunen ska införa anonym rekrytering.
11 / 11