

Sofia
Hoff
Östra Nyland
"Satsa tidigt, tänk långsiktigt!"
Mitt hjärta klappar lite extra för barn, unga och deras familjer. Det sägs att "om vi bygger starka och trygga barn, så behöver vi inte laga så många trasiga vuxna." Barn som riskerar att utveckla funktionsproblem har med andra ord inte tid att vänta. Det krävs att någon upptäcker vilka problem de har och vad de kämpar med. För de här barnen innebär tidig hjälp, bra hjälp, vilket kan göra att det går att förhindra att problemen ökar och blir svårare att hantera. Tidiga insatser fungerar ändå inte som ett ”vaccin” med obegränsad hållbarhet. För vissa barn kan det vara viktigt att underhålla åtgärden över tid om den ska fungera. Tidig identifiering ska därför inte uppfattas som en engångsinsats utan en kontinuerlig process där barnen följs noga under perioder och situationer där de kan vara sårbara, till
exempel vid övergången från småbarnspedagogiken till förskola och skola. Det här kräver naturligtvis resurser. Vi vet också att en bra skolgång stärker barn och ungas framtidsutsikter. Därför är jag mycket angelägen om att det viktiga arbetet med elevvården kan fortsätta och trappas upp.
Tidiga stödinsatser med "låg tröskel" för barnfamiljer är viktigt. Jag ser att familjer ska ha rätt till tillfälligt stöd, också utan barnskyddsanmälan. På så sätt, skulle man också få ner barnskyddets klientmängder. Eftersom tidiga insatser för barn och unga har betydelse för deras framtida välmående, så innefattar insatserna också ett betydande samhällsekonomiskt värde. Ett barns mående påverkar också hur föräldrarna mår och orkar bl.a. i arbetslivet. I Finland kostar sjukfrånvaro på grund av psykisk ohälsa över en miljard euro i förlorade arbetsinsatser per år. Med den här kunskapen måste vi också satsa på våra barnfamiljer.
Många har åsikter om vilken politik som borde föras och hur det ideala samhället borde se ut och fungera. Jag lyssnar, men granskar argument noga. Som förtroendevald skulle jag vara beredd att vara pragmatisk vad gäller vägen framåt, så länge den leder i rätt riktning. Jag skulle utöva mitt förtroendeuppdrag med ödmjukhet och respekt. Hoppas du vill stöda mig i det arbetet!
Jag ställer också upp i kommunalvalet
Besök profilsidanKandidatens svar i valmaskinen
1 / 14
Det bör byggas ett nytt sjukhus i Borgå som samlar tjänsterna vid Kungsporten.
2 / 14
Alla unga under 29 år ska garanteras kostnadsfria preventivmede.
3 / 14
Hälsostationerna i Lappträsk, Askola och Mörskom bör bevaras.
4 / 14
Det ska finnas fler mobila tjänster såsom hälsobussar och distansmottagningar.
5 / 14
Välfärdsområdet måste öka satsningarna på förebyggande hälsovård, även om det innebär att annan vård får mindre resurser.
6 / 14
Det ska införas ett egenläkarsystem för att öka kontinuiteten i vården, även om det för en tid framöver kräver extra resurser.
7 / 14
Välfärdsområdena ska förbjuda användningen av hyrläkare.
8 / 14
Det ska upprättas fler skyddshemsplatser för att hjälpa personer som utsätts för våld.
9 / 14
För att förkorta vårdköerna ska välfärdsområdena öka användningen av servicesedlar.
10 / 14
Vi ska centralisera vården om det sparar pengar eller höjer kvaliteten.
11 / 14
Räddningsväsendets finansiering och resurser bör prioriteras högre, även om det innebär nedskärningar i andra sektorer.
12 / 14
Papperslösa ska ha rätt till icke-brådskande hälso- och sjukvård.
13 / 14
Vi ska i högre grad prioritera att vårdpersonalen får utbildning i könsmångfald och sexuell mångfald.
14 / 14