

Lina
Kronström
Egentliga Finland
"Ett bättre samhälle för alla "
Mitt namn är Lina Kronström och är ursprungligen hemma från pargas men har varit stolt åbo-bo sedan tre år tillbaka. Jag studerar folkrätt med statskunskap som biämne för tredje året på Åbo Akademi, och har förhoppningsvis min kandidatexamen klar innan sommaren! Som person är jag väldigt engagerad i samhälleliga frågor, speciellt då det kommer till jämlikhet och att ungas röst blir hörd inom politiken, och därför ställer jag upp. Jag representerar de unga i samhället och vill lyfta fram saker som inte endast berör mig som en ung studerande, men även dem som inte får deras röst hörd.
Jag ställer också upp i kommunalvalet
Besök profilsidanViktiga politiska frågor
Mental hälsa
Det mentala välmåendet hos barn och unga blir alltmer sämre, vilket inte blir bättre av nerskärningar som minskar de resurser som finns till att hjälpa dem. Att man inte är tillräckligt gammal eller erfaren att ställa upp i val eller rösta ska inte betyda att man inte har en röst som ska höras. Barn och ungdomar har rätten till mentalt stöd och denna rätt ska prioriteras.
Funktionshinderservice
De med olika former av funktionshinder är de som lättast glöms bort eftersom vi tar alltför mycket för givet. En person som inte har funktionshinder tar hela sin vardag för givet och lägger inte märke till problem som finns i samhället. Att byggnader saknar hissar eller rampar komplicerar inte bara en persons rörelseförmåga, det exkluderar en grupp av människor från vårt samhälle. Att erbjuda service som både är förmånlig och högklassig behöver finnas för att alla finländare ska vara inkluderade i vårt samhälle. Att ett höghus inte har hiss för någon som är i rullstol, att gatorna inte är plogade så att en synskadad ska kunna orientera sig eller att kommunen inte kan erbjuda specifik hjälp för ett barn eftersom resurserna inte räcker till ska inte vara acceptabelt.
Ett tryggt liv
I media ser man alltmera hur världen håller på att polariseras och tanken kring ett vi mot dem har ökat. Vi måste förstå att vi alla i grund och botten är människor, att arbeta tillsammans istället för mot varandra stärker samhällen och tryggheten. Alla människor har rätt till ett tryggt liv, vilket betyder att vi alla även har ett ansvar att se till att våra medmänniskor kan utnyttja den rätten. God utbildning, förståelse för andra och ett starkt välfärdsområde är tre grundpelare till ett tryggare samhälle. Istället för att fokusera på vilka är aktörerna av problemen och peka finger, bör man fokusera på hur kunde problemet ske. Genom att identifiera faktorerna som har gjort det möjligt att ett problem har skett kan man förebygga att det sker igen.
Kandidatens svar i valmaskinen
1 / 14
Kaskisbackens vårdcentral (f.d. Åbolands sjukhus) behövs?
2 / 14
Varha borde höja de anställdas språkbrukstillägg (det svenska språket)?
3 / 14
Varha bör satsa mer på den professionella brandkåren än den frivilliga?
4 / 14
Det ska finnas fler mobila tjänster såsom hälsobussar och distansmottagningar.
5 / 14
Välfärdsområdet måste öka satsningarna på förebyggande hälsovård, även om det innebär att annan vård får mindre resurser.
6 / 14
Det ska införas ett egenläkarsystem för att öka kontinuiteten i vården, även om det för en tid framöver kräver extra resurser.
7 / 14
Välfärdsområdena ska förbjuda användningen av hyrläkare.
8 / 14
Det ska upprättas fler skyddshemsplatser för att hjälpa personer som utsätts för våld.
9 / 14
För att förkorta vårdköerna ska välfärdsområdena öka användningen av servicesedlar.
10 / 14
Vi ska centralisera vården om det sparar pengar eller höjer kvaliteten.
11 / 14
Räddningsväsendets finansiering och resurser bör prioriteras högre, även om det innebär nedskärningar i andra sektorer.
12 / 14
Papperslösa ska ha rätt till icke-brådskande hälso- och sjukvård.
13 / 14
Vi ska i högre grad prioritera att vårdpersonalen får utbildning i könsmångfald och sexuell mångfald.
14 / 14
Om du kunde ge en superkraft till din framtida politiska ledare, vilken skulle det vara?
Vi har bara ett jordklot och ifall man kunde rädda den omedelbart skulle flera andra problem även försvinna. De andra krafterna har inte samma effekt eftersom perfekta politiska beslut finns inte och misstag som vi har gjort har lett oss till dit vi är idag, man får lära sig av sina misstag och inte göra liknande beslut.