Namn: Jenni Ingo
Födelseår: 1989
Välfärdsområde: Österbotten
Hemort: Korsholm
Titel: Verksamhetsledare
E-post: jenni.ingo@sfp.fi

Jenni
Ingo

Österbotten

Jag är Jenni Ingo, 35 år, född och uppvuxen i Malax men bosatt i Älvbyarna i Korsholm med min man Christoffer, vår hund Tracy och katten Bengt. Till yrket är jag sjukskötare (högre YH) med inriktning inom mental- och missbrukarvården och ledarskap inom social- och hälsovården. Föreningsliv, god mat och dryck i sällskap av vänner och familj är viktigt för mig på fritiden.

I mitt yrkesverksamma liv har jag jobbat främst inom missbrukarvården med allt från akutvård till substitutionsvård, rehabilitering och eftervård. Jag har även arbetat inom tredje sektorn med ungdomar och unga vuxna med riskfyllt beteende och beroendeproblematik. Sedan fem år tillbaka jobbar jag som verksamhetsledare för SFP i Österbotten.

Efter en första period i Österbottens välfärdsområde vill jag gärna med ditt stöd fortsätta arbetet. Trots att de senaste åren präglats av inbesparingar och många förändringar som skett med stram tidtabell, tror jag ändå på att vi har bättre tider på kommande. För att balansera välfärdsområdets ekonomi har förändringar varit nödvändiga. Utan dem skulle vi inte framöver ha råd med den utveckling och förnyelse som behövs på vissa områden. Att staten styr den ekonomiska realiteten är stundvis utmanande och i Österbotten har det att vi egentligen mår "för bra" sett till hur pengarna fördelas, varit det som påverkat oss mycket.

I Österbotten är vi vana vid att ha en viss struktur och att sköta saker själva, vi har i kommunerna under årens lopp byggt ett tätt nätverk av tjänster inom social- och hälsovården. Nu och framåt kommer därför vår uppgift att vara att hitta nya sätt att trygga och utveckla den service som finns med de resurser vi tilldelas. Jag ser förtroendevaldas roll som att vara en spindel i nätet. Att känna sin närregion, att tillsammans med andra fundera på hur vi kan lösa strukturer som inte längre kan upprätthållas, att sätta ner foten när vi anser att förändringar inte går att göra och också att ständigt kommunicera med människor i landskapet - kring vad all förändring innebär. All förändring är inte dåligt, men all förändring kräver både tid och tålamod.

För mig handlar välfärdsområdet alltså om att trygga och utveckla tjänster för människorna. Det handlar om att skapa förutsättningar för att människor ska få den bästa möjliga vård och service - i rätt tid, med låg tröskel. Österbotten är ett fantastiskt landskap att leva och bo i, det vill jag fortsätta arbeta för under de kommande fyra åren.

Viktiga politiska frågor

Missbrukarvården

Missbrukarvården måste fungera på alla plan, allt från tillnyktring och avgiftning i trygg miljö, till alternativ på rehabilitering eller öppenvårdstjänster, kamratstöd och eftervård.
Oavsett var du bor i välfärdsområdet ska du ha samma möjligheter att få vård för beroende och missbruk på ditt eget språk.
Vi behöver utveckla samarbetet mellan missbrukarvården, arbetslivet, studerandehälsovården, företagshälsovården och övrig social- och hälsovård, så att klientens möjligheter till trygg, effektiv och långsiktig vård tryggas.
Barn och anhöriga till personer med missbruk och/eller psykisk ohälsa behöver få det stöd de har rätt till. Vi behöver implementera bättre vårdkedjor för anhöriga.
Förebyggande arbete kring beroende och missbruk behöver konkretiseras och utvecklas. Alla sektorer behöver arbeta förebyggande och samma modell för förebyggande arbete behöver finnas tillgängligt inom välfärdsområdet.

Läs mera ›

Pålitliga räddningstjänster

Räddningstjänsterna är A och O i ett tryggt samhälle. Våra räddningstjänster är ett tätt nätverk av både heltidsanställda och avtalsbrandkårister inom vårt landskap. Räddningstjänsterna behöver hållas nära befolkningen och vi behöver se till att vi även på glesbygden uppfyller kraven på utryckning.

För att räddningstjänsterna ska fungera optimalt, behöver vi fortsätta arbeta för att trygga tillgången till utbildade brandmän, vi behöver sporra anställda och frivilliga till att upprätthålla kunskaper (t.ex. rökdykare) och vi behöver även se till att de ekonomiska resurserna ger möjlighet att upprätthålla den service vi har.


Läs mera ›

Välmående barn, unga och familjer

Elev- och studerandehälsovården behöver ha tillräckliga resurser för att kunna ge så effektivt stöd som möjligt. Samarbetet mellan personal inom elev- och studerandehälsovård behöver fungera väl både till skolornas anställda och till samarbetspartners utanför skolan.

Elev- och studerandehälsovårdens samarbete med övriga tjänster inom social- och hälsovården ska fungera även efter social- och hälsovårdsreformen. Vårdkedjan från träff med hälsovårdare eller kurator till att träffa psykiatriska sjukskötare, läkare etc. är avgörande för att skapa lättillgängliga, långsiktiga lösningar för elever och studerande. Samarbetet till tredje sektorn som kan erbjuda kompletterande tjänster är viktig, här måste tredje sektorns organisationer och föreningar ges förtroende att stöda välfärdsområdets tjänster.

Elev- och studerandehälsovårdens personal behöver också ha tillräckligt med stöd från förmän och chefer. Personalen lever i en konstant utvecklande arbetsmiljö som medför utmaningar ifall personalen inte får tillräckligt med stöd och kontinuerligt fortbildande.

Läs mera ›