

Frida
Forsblom-Prittinen
Vanda och Kervo
"Småbarnsmamma, skolkurator och specialsocialarbetare"
Jag är 38 år gammal. Bor med man, två små barn och pudel i västra Vanda. Till utbildningen är jag socialarbetare pol.mag.(2016) samt specialsocialarbetare med inriktning socialt arbete med barn, unga och familjer 70 sp (2021) och praktiklärare.
Sen 2016 har jag jobbat som kurator men jag har också en bakgrund inom funktionshinderservice och som ungdomsarbetsledare.
Jag sitter i lokalavdelningsstyrelsen för SFP i Mårtensdal samt i kretsstyrelen för SFP i Nyland. Jag är styrelsemedlem och medlemssekreterare för Koulukuraattorit ry - Skolkuratorer rf, jag är styrelsemedlem och viceordförande för Dagvårdsföreningen Fyndet rf i Vanda och jag är medlem i ett par studentbostadsstiftelsers förvaltningsråd.
Barns, ungas och familjers välmående, funktionshinderfrågor, förebyggande arbete och jämställdhetsfrågor är mina hjärtefrågor.
En röst på mig är en röst för ett samhälle som prioriterar våra barns, ungas och familjers välmående, för ett samhälle med världens bästa skola och utbildningsstig, för ett jämställt samhälle där alla oberoende av bakgrund får känna sig trygga och för ett samhälle där alla kan leva sin vardag på våra två nationalspråk, svenska och finska.
Jag ställer också upp i kommunalvalet
Besök profilsidanViktiga politiska frågor
Välmående barn, unga och familjer
Jag har tidigare jobbat som ungdomsarbetsledare, nu jobbar jag som kurator. Jag är småbarnsmamma själv.
Barn och unga är vår framtid, de och deras familjer behöver prioriteras i alla lägen.
Föräldrar behöver få stöd i föräldraskapet i tidigt skede när de upplever att de inte orkar med vardagen. Barn behöver få känna sig trygga.
Barn och unga ska alltid utan dröjsmål få tillgång till stödjande social- och hälsovårdstjänster. Korrigerande tjänster är alltid dyrare.
Vi ska tillsammans jobba för att barn och unga får känna sig sedda och trygga.
Funktionshinderservice
Funktionshinderområdet har engagerat mig sedan tonåren och är ett ämne som jag brinner för. Redan tidigt jobbade jag som stödperson för barn med funktionsvariationer och senare har jag bland annat jobbat på ett avlastningshem. Till min pro gradu intervjuade jag mammor till barn med funktionsvariationer och till slutarbetet under specialiseringsstudierna intervjuade jag på samma vis syskon till barn med funktionsvariation. I min närmaste släkt har funnits ett barn med en grav funktionsvariation, tyvärr finns inte barnet hos oss mera, men genom barnet har jag också fått se hur viktigt stödet från samhället blir när ett barn inte är som andra barn.
Det är viktigt att vi har ett samhälle där personer - och familjer till personer - med funktionsvariationer känner sig delaktiga.
Vi behöver beslutsfattare som förstår denna problematik.
Ett tryggt liv
Alla - i alla åldrar, oberoende av bakgrund - måste få känna sig trygg i vårt samhälle. Det ska vara tryggt att röra sig på gatorna, när man är i nöd ska man få räkna med att hjälpen är nära. När vi behöver stöd från samhället genom social- och sjukvårdstjänster ska man också få dem inom en rimlig tid. När det på ålderns höst inte mera känns tryggt att bo hemma, också då ska samhället kunna erbjuda det bästa stödet.
Kandidatens svar i valmaskinen
1 / 13
Välfärdsområde bör satsa på att aktivt använda språktillägg som ett sätt att uppmuntra personalen att använda svenska i vårdarbetet
2 / 13
Vanda och Kervo välfärdsområde ta en mer aktiv roll i beslut HUS-sammanslutningen.
3 / 13
Det ska finnas fler mobila tjänster såsom hälsobussar och distansmottagningar.
4 / 13
Välfärdsområdet måste öka satsningarna på förebyggande hälsovård, även om det innebär att annan vård får mindre resurser.
Förebyggande vård gör att vi i långa loppet sparar
5 / 13
Det ska införas ett egenläkarsystem för att öka kontinuiteten i vården, även om det för en tid framöver kräver extra resurser.
6 / 13
Välfärdsområdena ska förbjuda användningen av hyrläkare.
7 / 13
Det ska upprättas fler skyddshemsplatser för att hjälpa personer som utsätts för våld.
8 / 13
För att förkorta vårdköerna ska välfärdsområdena öka användningen av servicesedlar.
9 / 13
Vi ska centralisera vården om det sparar pengar eller höjer kvaliteten.
10 / 13
Räddningsväsendets finansiering och resurser bör prioriteras högre, även om det innebär nedskärningar i andra sektorer.
11 / 13
Papperslösa ska ha rätt till icke-brådskande hälso- och sjukvård.
12 / 13
Vi ska i högre grad prioritera att vårdpersonalen får utbildning i könsmångfald och sexuell mångfald.
13 / 13