

Eva-Maria
Strömsholm
Österbotten
"Patientens och vårdarens röst"
Jag är en glad, positiv och aktiv kvinna som har många järn i elden.
Jag är utbildad sjukskötare, klasslärare och har en magisterexamen med utvecklingspsykologi som huvudämne.
Jag har suttit med i personalsektionen i välfärdsområdet fyra år samt varit ersättare i fullmäktige och ser fram emot att få fortsätta mitt förtroendeuppdrag och arbeta med de frågor jag brinner för.
Just nu jobbar jag som sjukskötare och till mina hjärtefrågor hör cancerfrågor. Jag är aktiv inom Finland och Europa i olika cancerorganisationer och arbetsgrupper för att utveckla cancervården och så att patienterna ska få det stöd de behöver, psykosocialt stöd, kamratstöd och rehabilitering.
Viktigt för mig är också att kunna spendera tid i skogen och på havet. För att ladda mina batterier gör jag långa skogspromenader, det är en bra terapi för att återhämta sig efter mina olika uppdrag.
Jag vill jobba för välmående invånare i hela Österbotten. För att barn och unga ska må bra behövs nu åtgärder, förebyggande åtgärder. Vi bör satsa på det psykiska välmåendet och förebygga psykisk ohälsa.
Jag vill jobba för Österbottens bästa samt lyssna till både patienter, närstående och de som jobbar inom välfärdsområdet. Vilka lösningar har de och hur kunde man tillsammans bygga ett bättre välfärdsområde.
Förtroendeuppdrag:
- Stadsfullmäktigeledamot i Vasa.
- Ordinarie medlem i nämnden för fostran och undervisning.
- Ersättare i stadsstyrelsen i Vasa.
- Ersättare i Österbottens välfärdsområdes fullmäktige.
- Ordinarie medlem i personalsektionen i välfärdsområdet.
Jag har suttit med många år i styrelsen för Österbottens Cancerförening samt i delegationen för Finlands Cancerförening.
Jag sitter med i Svenska Folktingets Social och Hälsopolitiska utskott som ordinarie medlem.
Viceordförande för Gynekologiska Cancerpatienterna i Finland rf.
Jag ställer också upp i kommunalvalet
Besök profilsidanViktiga politiska frågor
Högklassig sjukvård
Vårdfrågor är viktiga och vi behöver en säker och trygg vård i Österbotten. Tillgänglighet till en högklassig sjukvård är a och o.
Inom specialsjukvården ska det finnas möjligheter till vård inom olika specialiteter och för att få det behövs resurser samt duktig personal.
Personalen är en av de viktigaste delarna för att vården ska fungera, utan personal eller med för lite personal kan vi inte i Österbotten erbjuda hög kvalitativ vård.
Vi bör satsa på personalen som jobbar inom vården men samtidigt försöka locka tillbaka alla de som inte mer jobbar inom vården av olika orsaker. Vi behöver alla för att vårda våra yngre och äldre.
Patienterna ska ha rätt och möjlighet att i tid komma till undersökning och möjlig behandling när det gäller allvarliga sjukdomar. Här är det viktigt att inte dra ut på tiden och vi måste förkorta köerna till läkare.
För mig som sjukskötare önskar jag att personalen inom välfärdsområdet ska må bra och känna att de orkar med det viktiga jobb de gör. Samtidigt önskar jag att patienterna ska få snabbt komma till vård utan fördröjning och att vi i Österbotten ska ha tillräckliga resurser för att kunna vårda alla i tid.
Trygg äldreomsorg
De äldre blir bara fler och det måste finnas både personal och resurser för att satsa på äldrevården. Men det betyder inte att det ska vara bort från något annat, lika viktigt är specialsjukvården, bashälsovården, vården för barn och unga.
Viktigt att stöda de äldre och de närstående så mycket det går men utan att sätta en större press på de närstående. Vi måste kunna vårda våra äldre också genom andra sätt.
Som sjukskötare ser jag inte att lösningen inom äldrevården är att minska på bäddplatser eller stänga avdelningar. Detta har nu gjorts och här finns inte möjlighet att spara mera. Istället måste man komma ihåg att alla äldre kan och vill inte bo hemma och de klarar inte av stödet som den goda hemvården ger. I något skede måste den äldre flytta till ett boende och kanske till ett dygnet runt boende. Då måste dessa platser finnas till hands när den tiden är inne.
När det gäller äldre med minnessjukdomar är det viktigt att de får möjlighet att ta del av olika verksamheter som stöder deras självständiga liv men också stöder de närstående som vårdar patienten med minnessjukdom. Här är minnesföreningarna viktiga och jag hoppas att dessa ska få fortsätta samt utvidga sin verksamhet.
Jag hoppas på att vi i Österbotten inte stänger fler avdelningar eller boenden och inte heller drar ner på antalet bäddplatser. Detta är gjort och nu måste vi se framåt.
Välmående barn, unga och familjer
Barn och unga är framtiden och det är viktigt att satsa på dem. Vi behöver i Österbotten förebyggande åtgärder för att minska på psykisk ohälsa men också satsa mer på att se de olika barnen som också kanske har det svårt på olika sätt.
Skolkuratorer och skolpsykologer är viktiga för barnen. Skolkuratorer och skolpsykologer är viktiga vuxna som kan hjälpa barn och unga och därför är det viktigt att det finns tillräckliga resurser för att kunna anställa fler kuratorer och psykologer till skolorna i välfärdsområdet.
Möjligheten för barnen att komma snabbare till utredningar eller till kuratorer och skolpsykologer är viktigt. Här bör vi sätta in mer resurser så att köerna till utredningar inte blir längre, utan istället förkortas.
Till förebyggande arbete och välmående hör även screeningar av olika slag, tex för bröstcancer och livmoderhalscancer. Dessa screeningar är viktiga och pålitliga och kvinnorna får gratis gå på dessa screeningar i sin egen kommun. Välfärdsområdet ordnar screeningar och det är det viktigt att dessa finns nära invånarna så att det är lätt att komma till screening.
Kandidatens svar i valmaskinen
1 / 13
Det är viktigt att Österbottens välfärdsområde har ett centralsjukhus med fulljour.
Helt klart behöver vi ett starkt centralsjukhus i vårt välfärdsområde som också innebär att det finns fulljour.
2 / 13
De geografiska avståndet till service är viktigare än att servicen finns inom en kommungräns.
Det måste finnas tillräckligt med service för invånarna på ett nära avstånd. Om servicen finns i en annan kommun men den är nära så är detta viktigt.
3 / 13
Det ska finnas fler mobila tjänster såsom hälsobussar och distansmottagningar.
Dessa mobila tjänster stöder den vanliga vården och kommer att bli allt viktigare i framtiden. Men, det finns också människor som inte kan använda digitala tjänster och då måste det finnas annat alternativ. Likaså är det viktigt att komma ihåg att alla sjukdomar inte kan skötas tex via distansmottagningar.
4 / 13
Välfärdsområdet måste öka satsningarna på förebyggande hälsovård, även om det innebär att annan vård får mindre resurser.
Jag tycker inte att annan vård ska få lida för att en viss vård ska få mera pengar. All vård är viktig, både specialsjukvården och bashälsovården samt förebyggande vård. Trots det ser jag också förebyggande vård som en viktig del som bör få tillräckliga resurser.
5 / 13
Det ska införas ett egenläkarsystem för att öka kontinuiteten i vården, även om det för en tid framöver kräver extra resurser.
Om vi vet att egenläkarsystemet fungerar och kommer att fungera så att invånarna kommer snabbare till vård så bör man satsa på detta. Men först måste man testa och utvärdera.
6 / 13
Välfärdsområdena ska förbjuda användningen av hyrläkare.
Detta är knepigt. Hyrläkare kostar och min åsikt är att man ska försöka minska på användningen av hyrläkare så mycket det går. Men, i vissa fall när välfärdsområdet inte har egna läkare inom ett visst område, då behövs hyrläkare för att patienterna ska få komma till vård. Detta är viktigt att komma ihåg. Så inte förbjuda, det är för grovt, men minska och se över processerna.
7 / 13
Det ska upprättas fler skyddshemsplatser för att hjälpa personer som utsätts för våld.
Vi bör se över hur många platser vi har och hur dessa räcker till. Men samtidigt bör vi tänka på förebyggande åtgärder, vad kan välfärdsområdet göra så att situationen för en person inte går så långt att hen behöver en skyddshemsplats. Och om / när en person behöver en skyddshemsplats, då måste de finnas!
8 / 13
För att förkorta vårdköerna ska välfärdsområdena öka användningen av servicesedlar.
Servicesedlar kan vara bra att ta till ibland. Men först måste man inom välfärdsområdet fundera på hur man kan ändra processerna för att förkorta vårdköerna och om det inte lyckas ska det givetvis finnas möjlighet för patienterna att få servicesedel för att få komma till vård i tid.
9 / 13
Vi ska centralisera vården om det sparar pengar eller höjer kvaliteten.
Man får inte centralisera för mycket! En del av servicen måste stanna ute i kommunerna. Inom vissa specialiteter bör ändå vården finnas tex på ett centralsjukhus för att trygga vården för patienten.
10 / 13
Räddningsväsendets finansiering och resurser bör prioriteras högre, även om det innebär nedskärningar i andra sektorer.
Här igen, man kan inte tänka så att man satsar på en del och drar ner på en del av vården. Räddningsväsendet är väldigt viktigt för att tex få patienter snabbt till vård. Men man kan inte prioritera detta högre eftersom det också bör finnas fungerande vård tex inom specialsjukvården och bashälsovården och förebyggande.
11 / 13
Papperslösa ska ha rätt till icke-brådskande hälso- och sjukvård.
12 / 13
Vi ska i högre grad prioritera att vårdpersonalen får utbildning i könsmångfald och sexuell mångfald.
Kanske inte \"i högre grad prioritera\" men absolut mer utbildning för vårdpersonal inom detta ämne.
13 / 13
Om du kunde ge en superkraft till din framtida politiska ledare, vilken skulle det vara?
Jaa, svår fråga. Kanske inte direkt någon av dessa men visdom är alltid bra att ha. Trots visdom kan man nog inte göra perfekta beslut.