

Åsa
Stenbacka
Österbotten
"Ett tryggt val. Välfärden behöver kunniga och erfarna krafter. Åsa är beredd att axla ansvaret för att säkerställa en god vård och omsorg för oss alla. "
Efter två perioder i Korsholms kommunfullmäktige, styrelse och vårdnämnd varav en period i Vasa sjukvårdsdistrikts styrelse är jag nu tillbaka som kandidat i välfärdsvalet. Jag brinner för att åstadkomma förändring och förbättring i allas vår vardag.
Jag är utbildad specialsjukskötare och politices magister. Jag har även socialarbetarbehörighet och studier i pedagogik och ledarskap. Jag har arbetat inom sjukvården, socialvården och som skolkurator. Sedan 2012 är jag rektor för Vamia i Vasa, med 5000 studerande. Vamia har utbildning på svenska, finska och engelska.
Jag är gift, trebarnsmamma och nybliven mormor.
Viktiga politiska frågor
Välmående barn, unga och familjer
Vi får ständigt höra om hur unga och även barn mår dåligt. Det är en mycket oroväckande utveckling som vi bör ta tag i. Grunden i vårt samhälle är familjen. Mår familjerna dåligt mår samhället dåligt. Vi bör sätta in rätta stödåtgärder utgående från barnens, ungdomarnas och familjernas behov.
Trygg äldreomsorg
De äldre blir fler och vårdbehoven ökar. Vi måste hitta nya modeller för att säkra en trygg och fungerande äldreomsorg. Vårdplatserna bör vara rätt dimensionerade och de äldre som väljer att bo hemma ska kunna göra det tryggt. Nya digitala och tekniska verktyg bör utnyttjas som hjälpmedel för att öka tryggheten för våra äldre.
Tillgänglig hälsovård
Vården ska vara tillgänglig och tillräcklig på det egna modersmålet. De reformer som genomförts har orsakat stora brister i social-, hälso- och sjukvården. Nu bör balansen återställas, bristerna åtgärdas och vårdtrappan återställas så att alla invånare känner tillit till social- hälso- och sjukvårdssektorn. Förebyggande hälsovård är en viktig grundpelare.
Kandidatens svar i valmaskinen
1 / 13
Det är viktigt att Österbottens välfärdsområde har ett centralsjukhus med fulljour.
Självklart!
2 / 13
De geografiska avståndet till service är viktigare än att servicen finns inom en kommungräns.
3 / 13
Det ska finnas fler mobila tjänster såsom hälsobussar och distansmottagningar.
4 / 13
Välfärdsområdet måste öka satsningarna på förebyggande hälsovård, även om det innebär att annan vård får mindre resurser.
Klart vi ska satsa på förebyggande hälsovård, men prioriteringen just nu är att få ordning på välfärdsområdets serviceutbud och effektivitet.
5 / 13
Det ska införas ett egenläkarsystem för att öka kontinuiteten i vården, även om det för en tid framöver kräver extra resurser.
6 / 13
Välfärdsområdena ska förbjuda användningen av hyrläkare.
Självklart är utgångspunkten att klara resurseringen av läkare utan hyrläkare, men det är orealistiskt att täcka behovet utan hyrläkare. På sikt bör kostnaderna för hyrläkare minskas.
7 / 13
Det ska upprättas fler skyddshemsplatser för att hjälpa personer som utsätts för våld.
Det skall finnas tillräckligt med platser.
8 / 13
För att förkorta vårdköerna ska välfärdsområdena öka användningen av servicesedlar.
9 / 13
Vi ska centralisera vården om det sparar pengar eller höjer kvaliteten.
Centralisering ska inte vara ett självändamål. Ibland kan lösningen vara decentralisering, speciellt för att garantera tillgänglighet.
10 / 13
Räddningsväsendets finansiering och resurser bör prioriteras högre, även om det innebär nedskärningar i andra sektorer.
Inom välfärdsområdet finns stora utmaningar just nu och det kräver prioriteringar.
11 / 13
Papperslösa ska ha rätt till icke-brådskande hälso- och sjukvård.
12 / 13
Vi ska i högre grad prioritera att vårdpersonalen får utbildning i könsmångfald och sexuell mångfald.
Social- och hälsovård är till för alla.
13 / 13