
Namn: | Anita Westerholm |
Födelseår: | 1995 |
Välfärdsområde: |
Västra Nyland |
E-post: | anita@anitawesterholm.fi |
Tel: | 0440557565 |
https://www.anitawesterholm.fi/
Medlem i :

Anita
Westerholm
Västra Nyland
Kandidaten har ännu inte fyllt i all information på sidan.
Du kan läsa mer om kandidaten på finska.
Jag ställer också upp i kommunalvalet
Besök profilsidanKandidatens svar i valmaskinen
1 / 14
Ambulansservicen bör få mer resurser så att antalet ambulanser ute i regionen snarare ökar än minskar
När man behöver hjälp ska den fås inom skälig tid! I regionen har vi på kort tid utsatts för flera mycket negativa förändringar i servicenätet då det gäller specialsjukvården och samtidigt minskar ambulansresurserna. Det är en oförståelig helhet. Det behövs tillräckliga resurser för ambulansverksamheten.
2 / 14
Servicen ska bibehållas på de regionala närsjukhusen i Raseborg och Lojo
Då välfärdsområdet är vidsträckt finns det naturligtvis skäl att hålla öppet på flera håll. Tillgängligheten till vård ska garanteras oberoende boendeort. Det närmaste HUS sjukhus med samjour 24/7 är Lojo om man befinner sig i västra Västra Nyland. Från Hangö är sträckan ca 80 kilometer till Lojo sjukhus. Från Raseborg är den längsta sträckan ca 90 km och den kortaste ca 15 km. Från Ingå centrum är det 26 kilometer till Lojo sjukhus. Skulle verksamhet läggas ned vid Lojo sjukhus, skulle avståndet bli ännu längre. Från Lojo sjukhus till Jorvs sjukhus är det ca 45 km. Jag vill också se att det återinförs en dygnet runt primärvårdsjour vid Raseborgs sjukhus, det skulle möjliggör att en del av jourverksamheten finns nära kommuninvånarna.
3 / 14
Västra Nylands välfärdsområde bör satsa mer resurser på språktillägg för att sporra personalen att ge service på svenska
Det här är en fråga vi i nationalspråksnämnden arbetat mycket för och jag har lyft det på många olika vis. Det här behöver vi fortsätta arbeta för!
4 / 14
Det ska finnas fler mobila tjänster såsom hälsobussar och distansmottagningar.
Digitala tjänster är ett viktigt komplement, men de kan inte ersätta den mänskliga kontakten.
5 / 14
Välfärdsområdet måste öka satsningarna på förebyggande hälsovård, även om det innebär att annan vård får mindre resurser.
Vi borde komma bort från dyra specialsjukvårdskostnader och istället kunna satsa mera på förebyggande åtgärder och primärvården. Det här kan dock inte göras i en handvändning, men det måste vara målsättningen.
6 / 14
Det ska införas ett egenläkarsystem för att öka kontinuiteten i vården, även om det för en tid framöver kräver extra resurser.
I Västra Nylands välfärdsområde är vi mycket bra på gång då det gäller ibruktagandet av egenläkarmodeller. Det här är någonting som är väldigt bra och det behöver vi fortsätta främja. Vård av bekanta människor skapar trygghet. Kontinuitet och fasta kontakter inom vården är viktiga för patienten, framför allt för dem som behöver regelbunden vård. En fast och personlig läkarkontakt främjar även de språkliga rättigheterna. Genom att tillämpa egenläkarmodeller finns det goda förutsättningar att matcha ihop klienter och personal som talar samma språk, alltså finns det genom att tillämpa modellerna möjlighet att förbättra de språkliga rättigheterna.
7 / 14
Välfärdsområdena ska förbjuda användningen av hyrläkare.
Välfärdsområdena ska definitivt arbeta för att minska antalet. I Västra Nyland har vi lyckats väl och i januari var vi nere vid att 1,8 % av arbetskraften var inhyrd. Samtidigt har vi ökat antalet läkare med + 5 %.
8 / 14
Det ska upprättas fler skyddshemsplatser för att hjälpa personer som utsätts för våld.
Ja, det måste finnas tillräckligt med skyddshemsplatser. Också i enlighet med artikel 23 i Istanbulkonventionen ska Finland vidta nödvändiga lagstiftningsåtgärder eller andra åtgärder för att garantera att det finns ett tillräckligt antal lämpliga och lättillgängliga skyddade boenden så att brottsoffren ska vara trygga.
9 / 14
För att förkorta vårdköerna ska välfärdsområdena öka användningen av servicesedlar.
Ja, vi ska använda servicesedlar för att förkorta vårdköerna.
10 / 14
Vi ska centralisera vården om det sparar pengar eller höjer kvaliteten.
Jag uppfattar att det inte finns utrymme för hemskt mycket centralisering. I den mån man investerar och bygger nytt kan det finnas en orsak att inom det närmaste närområdet centralisera.
11 / 14
Räddningsväsendets finansiering och resurser bör prioriteras högre, även om det innebär nedskärningar i andra sektorer.
Det är skillnad på att höja och bibehålla. I proportion är budgeten för räddningsväsendet rätt liten, i den ser jag inte att det finns utrymme att göra nedskärningar.
12 / 14
Papperslösa ska ha rätt till icke-brådskande hälso- och sjukvård.
Jag vill att Västra Nylands välfärdsområde ska trygga papperslösa personers rätt till nödvändiga hälso- och sjukvårdstjänster. Genom en lagändring som trädde i kraft 1.1.2023 har papperslösa personer och personer i en ställning som kan liknas vid att vara papperslös även rätt till nödvändiga icke-brådskande hälso- och sjukvårdstjänster. Allas mänskliga rättigheter och grundläggande fri- och rättigheter ska tryggas, och därför vill jag att Västra Nylands välfärdsområde, oberoende eventuella lagändringar, åtminstone ska trygga hälso- och sjukvårdstjänster i enlighet med riksdagens svar RSv 191/2022 rd - RP 112/2022 rd.
13 / 14
Vi ska i högre grad prioritera att vårdpersonalen får utbildning i könsmångfald och sexuell mångfald.
Absolut!
14 / 14
Om du kunde ge en superkraft till din framtida politiska ledare, vilken skulle det vara?
Vi ska förbättra framtiden!