

Åsa
Stenbacka
Pohjanmaa
"Varma valinta. Hyvinvointi tarvitsee osaavia ja kokeneita tekijöitä. Åsa on valmis kantamaan vastuun ja varmistamaan laadukkaan terveydenhuollon ja huolenpidon meille kaikille."
Kahden kauden jälkeen Mustasaaren kunnanvaltuustossa, hallituksessa ja hoivalautakunnassa sekä yhden kauden Vaasan sairaanhoitopiirin hallituksessa olen nyt jälleen ehdokkaana hyvinvointivaaleissa. Olen määrätietoinen ja valmis tekemään työtä muutosten ja parannusten eteen, jotta arkemme olisi parempi meille kaikille.
Olen koulutettu erikoissairaanhoitaja ja valtiotieteiden maisteri. Minulla on myös sosiaalityöntekijän kelpoisuus sekä opintoja pedagogiikasta ja johtajuudesta. Olen työskennellyt terveydenhuollossa, sosiaalipalveluissa ja koulukuraattorina. Vuodesta 2012 olen toiminut Vamian rehtorina Vaasassa, jossa opiskelee 5000 opiskelijaa. Vamia tarjoaa koulutusta ruotsiksi, suomeksi ja englanniksi.
Olen naimisissa, kolmen lapsen äiti ja tuore mummi.
Vaaliteemat
Hyvinvoivat lapset, nuoret ja perheet
Kuulemme jatkuvasti, kuinka nuoret ja jopa lapset voivat huonosti. Tämä on erittäin huolestuttava kehitys, johon meidän on puututtava. Yhteiskuntamme perusta on perhe. Jos perheet voivat huonosti, koko yhteiskunta voi huonosti. Meidän tulisi tarjota oikea-aikaisia, riittäviä ja tarpeiden mukaisia tukitoimia lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin tueksi.
Turvallinen vanhustenhoito
Ikääntyvien määrä kasvaa, ja hoivatarpeet lisääntyvät. Meidän täytyy löytää uusia malleja, jotka takaavat turvallisen ja toimivan ikäihmisten hoivan. Hoitopaikkojen tulisi olla oikein mitoitettuja, ja niille ikääntyville, jotka valitsevat asua kotona, tulisi tarjota mahdollisuus tehdä se turvallisesti. Uusia digitaalisia ja teknisiä välineitä tulisi hyödyntää apuvälineinä turvallisuuden lisäämiseksi ikäihmisillemme.
Saatavilla olevat terveyspalvelut
Terveydenhuollon tulee olla saatavilla ja riittävää omalla äidinkielellä. Toteutetut uudistukset ovat aiheuttaneet merkittäviä puutteita sosiaali-, terveys- ja sairaanhoidossa. Nyt on tärkeää palauttaa tasapaino, korjata puutteet ja saada hoitoporras toimivaksi ja tehokkaaksi. Ennaltaehkäisevä terveydenhuolto on keskeinen peruspilari.
Ehdokkaiden vastaukset vaalikoneessa
1 / 13
On tärkeää, että Pohjanmaan hyvinvointialueella on täyden päivystyksen keskussairaala.
Tietysti!
2 / 13
Maantieteelliset etäisyydet palveluihin ovat tärkeämpiä kuin se, että palvelut sijaitsevat kunnan rajojen sisällä.
3 / 13
Liikkuvia palveluja, kuten terveyskeskusbussit ja etävastaanotot, tulee lisätä.
4 / 13
Hyvinvointialueiden tulee lisätä panostuksia ennaltaehkäisevään terveydenhuoltoon, vaikka se tarkoittaisi vähemmän resursseja muuhun hoitoon.
Tietysti meidän tulee panostaa ennalta ehkäisevään terveydenhuoltoon. Ensisijaisesti meidän tulee saada hyvinvointialueen palvelut kuntoon.
5 / 13
Hoidon jatkuvuuden lisäämiseksi tulee ottaa käyttöön omalääkärijärjestelmä, vaikka se vaatisi aluksi lisäresursseja.
6 / 13
Hyvinvointialueiden tulee kieltää vuokralääkärien käyttö.
Tottakai lähtökohtana on hoitaa lääkäreiden resursointi ilman vuokralääkäreitä, mutta on epärealistista kattaa tarve ilman vuokralääkäreitä. Pitkällä aikavälillä vuokralääkärikustannuksia tulisi vähentää.
7 / 13
Suojakotipaikkoja tulee lisätä väkivallan uhrien auttamiseksi.
Paikkoja tulee olla riittävästi.
8 / 13
Hyvinvointialueiden tulee lyhentää hoitojonoja lisäämällä palveluseteleiden käyttöä.
9 / 13
Hoitoa tulee keskittää, jos se säästää rahaa tai parantaa laatua.
Keskittäminen ei saa olla itseisarvo. Joskus ratkaisu voi olla hajauttaminen, erityisesti saatavuuden takaamiseksi.
10 / 13
Pelastuslaitoksen rahoitusta ja resursseja tulee priorisoida korkeammalle, vaikka se tarkoittaisi leikkauksia muilla sektoreilla.
Hyvinvointialueella on tällä hetkellä suuria haasteita, ja se vaatii priorisointeja.
11 / 13
Paperittomilla tulee olla oikeus kiireettömään terveyden- ja sairaanhoitoon.
12 / 13
Hoitohenkilökunnalle tulee tarjota enemmän koulutusta sukupuolen ja seksuaalisen moninaisuuden aiheista.
Sosiaali- ja terveydenhuolto on kaikkia varten.
13 / 13