Namn: | Nora Grotenfelt |
Födelseår: | 1977 |
Kommun/Stad: |
Helsingfors |
Hemort: | Helsingfors |
Titel: | Överläkare, medicine doktor, specialistläkare i allmänmedicin |
E-post: | grotenfelt.nora@gmail.com |
Medlem i :
Nora
Grotenfelt
Helsingfors
"Effektivare primärvårdstjänster, bättre inlärningsresultat i skolorna och ambitiösare åtgärder för miljö, företagsamhet och integration."
Jag är född och uppvuxen i Helsingfors. Min familj består av min man och våra tre barn i åldern 14-17. Jag är en person som stimuleras av utmaningar och av att lära mig nya saker. Till mina starkaste personlighetsdrag hör god självkänsla, gott självförtroende och uthållighet.
Min läkarutbildning, min arbetserfarenhet, min forskarkarriär och mina förtroendeuppdrag har gett mig träning i att fatta etiskt hållbara, ansvarstagande och evidensbaserade beslut, och en vana vid att lyssna samt kommunicera tydligt också i svåra situationer.
Min passion är jazz, och framförallt att musicera med andra.
Mitt Helsingfors är vackert, ärligt, kunnigt, dynamiskt och medmänskligt, tar ansvar för alla generationer och satsar på ett rikt kulturutbud.
Viktiga politiska frågor
Välmående invånare
Jag är medicine doktor och specialist i allmänmedicin till utbildningen och har arbetat i många år som hälsocentralläkare och överläkare inom primärvården i Helsingfors.
Jag vet vad som fungerar och vad som inte fungerar i öppenvården. Jag vill arbeta för välfungerande vård, även på svenska. Vård och omsorg ska vara lättillgängliga för alla, oavsett bostadsområde. Fokus ska ligga på primärvården och förebyggande åtgärder mot psykisk ohälsa, missbruk och social utslagning. Terapigarantin för unga ska gälla upp till 29 års ålder. De digitala tjänsterna behöver förbättras och generativ artificiell intelligens inom primärvården ska användas för ökad effektivitet och minskad arbetsbelastning. Premisser för kontinuitet i vården måste skapas genom husläkar- eller egenläkarteam och stödas av automation. Satsningarna på personalens arbetshälsa, välbefinnande och trivsel måste ökas.
Alla äldre i Helsingfors ska ha rätt till en trygg och värdig ålderdom. De ska kunna bo hemma så länge de vill och kan, samtidigt som de ska ha god tillgång till serviceboenden och andra stödformer. Stödet för närståendevårdare måste ses över, med högre arvode och mer avlastning.
Jag hoppas att Helsingfors initierar ett försök med övervakade brukarrum för att minska smittspridning, överdoser och drogrelaterade problem.
Barn, unga och familjer
Som styrelseordförande för Förbundet Hem och Skola, som direktionsordförande och klassförälder i mina barns skola i många år, som medlem av Nämnden för fostran och utbildning i Helsingfors samt ordförande för dess svenska sektion, samt genom att ha arbetat som lärare i naturvetenskaper vid Yrkeshögskolan Arcada har jag fått god inblick i barnens, ungdomarnas och familjernas situation och utbildningens utmaningar.
Helsingfors ska vara världens mest familjevänliga stad. Det innebär att vardagen ska fungera smidigt för barnfamiljer, vilket kräver att tillgänglig närservice.
Grunden för vårt samhälles välstånd och framgång byggs i daghem och skolor. För att skapa en trygg och inspirerande lärmiljö är det avgörande att både barn, elever och skolpersonal mår bra.
Alla barn och unga ska ha samma möjligheter att lyckas i skolan, oavsett bakgrund. Det kräver behörig personal och fler trygga vuxna i skolan, och aktiva grepp för inklusion, likabehandling och förebyggande insatser mot mobbning och utanförskap. Barnens och de ungas psykiska hälsa behöver stärkas genom förebyggande insatser och tillgängliga stödtjänster. Mobilanvändningen måste begränsas också under raster.
Personalens ork, välmående och trivsel i arbetet förtjänar särskilt fokus; det är av största vikt för barnens och de ungas utveckling och inlärning.
Föregångare i klimat och miljö
Hela mitt liv har jag varit skärgårdsbo om somrarna. Jag har sett hur miljön har tagit skada.
Klimatförändringen och förlusten av biologisk mångfald är vår tids största globala utmaningar. Även om problemen är globala, kan mycket göras på lokal nivå. Jag vill att Helsingfors ska vara en föregångare inom miljöfrågor och ett föredöme för andra huvudstäder. Helsingfors har en unik möjlighet att leda utvecklingen genom smarta beslut inom energi, upphandling, markanvändning, avfallshantering och trafik.
Koldioxidavtrycket och utsläppen från trafiken måste minskas genom smarta infrastrukturåtgärder.
Laddningsnätverket för elbilar måste byggas ut. Finansieringen av kollektivtrafikens infrastruktur måste ses över för att garantera hög användningsgrad och överkomliga priser. Nätverket av cykelvägar måste förbättras med särskilt fokus på områden med farliga trafiklösningar. Våra grönområden måste bevaras och fler träd planteras.