

Hans
Hedberg
Kyrkslätt
"En levande landsbygd, företagsamhet och skydda den privata äganderätten."
Född i Kyrkslätt 1946 i det hus där jag bor. Mina släktrötter är starkt förankrade i Kyrkslätt ända till ett sent 1600 tal. Jobbat med jordbruk sen barndomen även inom handel och service. Tre barn och sju barnbarn. Alltid varit intresserad av föreningsverksamhet och kultur. Varit verksam inom kommunal politik över 40 år i olika nämnder som skoldirektioner, vägnämnd, teknisk nämnd, bygg och miljönämnd, kommunstyrelse i flera repriser samt fullmäktige. Så jag har en hel del kunskap inom det kommunala och tycker det vore bortkastat arbete om jag inte ställer upp än en gång. Visst har jag gjort många misstag och kanske lärt mig av dessa.
Viktiga politiska frågor
Kandidatens svar i valmaskinen
1 / 14
I Kyrkslätt är det är viktigt att värna om dragningskraften i nya bostadsområden eller företagsetableringar, även om det skulle se på naturens bekostnad.
Kommunen behöver en balanserad tillväxt och blir det ofta ingrepp i miljövärden.
2 / 14
Västbanan mellan Esbo och Salo bör genomföras, även om det ekonomiskt skulle innebära att Kyrkslätts kommun måste finansiera en del av denna.
Den ekonomiska lösningen i förhållandet till nyttan är överdriven, dessutom blir det stora ingrepp i naturen och markägarna blir lidande.
3 / 14
I Kyrkslätt är det bättre att spara in genom att skära ned på servicenätet för kommuninvånarna, än att skära ned på personalen i kommunen.
Båda behövs, kommunens uppgift är inte att dela med sig allt som önskas vad gäller personalen är det viktigt vid rekrytering att få rätt person.
4 / 14
Småbarnspedagogiken ska bli avgiftsfri för alla.
Även andra stadiet bör vara avgiftsfri.
5 / 14
Skolor bör prioritera traditionella läroböcker framom digitala läromedel.
Läsning och skrivning är den viktigaste delen av utbildningen därför bör böcker användas mer, samtidigt måste barn lära sig digitalt arbete, så båda behövs.
6 / 14
En av kommunens viktigaste uppgifter är att satsa på idrottsanläggningar samt motions- och rekreationsmöjligheter.
Uppgiften är viktig och bör utvecklas, vi har en unik allemansrätt som ger rätt att röra sig fritt i naturen med vissa villkor. Då kommunen uppgör friluftsleder bör detta ske på kommunens mark. På privata områden planeras endast med överenskommelse med markägaren.
7 / 14
Det är viktigt att erbjuda alla invånare likvärdiga möjligheter till kulturverksamhet.
8 / 14
Kommunen ska införa eller utveckla kommuninvånarnas möjligheter att påverka hur kommunen använder kommunens pengar genom så kallad deltagande budgetering.
Vid kommunalval väljer man sin representant för ärenden som gäller det kommunala. Vi har ett ungdomsfullmäktige och äldreråd som har rätt att uttala sig vid fullmäktigemöte.
9 / 14
Kommunen ska satsa på kollektivtrafik.
10 / 14
Det ska vara möjligt att vara invånare i mer än en kommun genom till exempel digitalt kommuninvånarskap.
En svår fråga, då borde kommunen uppbära nån form av skatt om man är bosatt i två kommuner.
11 / 14
Kommunen ska bättre möjliggöra utbyggnaden av förnybar energi, såsom solkraft och vindkraft.
Understöder till en del, men utvecklingen är inom förnybar energi snabb och det kommer nya lösningar i snabb takt.
12 / 14
Kommunen ska blanda fler boendeformer än i dagens läge när man planlägger.
13 / 14
Kommunen ska införa anonym rekrytering.
14 / 14
Om du kunde ge en superkraft till din framtida politiska ledare, vilken skulle det vara?
Detta är en önskan vi inte kan uppnå.