Alma
Portin
Helsingfors
"För möjligheternas Helsingfors"
Jag är andra årets ekonomiestuderande vid Svenska Handelshögskolan i Helsingfors med nationalekonomi som huvudämne. Jag är född och uppvuxen på Drumsö men har nyligen flyttat till Bortre Tölö. På fritiden gillar jag att umgås med vänner och motionera, och jag tycker särskilt mycket om att simma.
För närvarande är jag medlem i Svenska Handelshögskolans studentkårs styrelse och kårordförande, samt arbetar som sim- och motionskoordinator.
Frågor som rör hållbar utveckling har alltid varit viktiga för mig. Jag vill se ett Helsingfors som fattar hållbara beslut med långsiktighet i åtanke. Vi bör inte bara säkerställa att Helsingfors är en bra stad idag, utan även att den förblir det för kommande generationer.
Som studerande ser jag att unga är underrepresenterade i beslutsfattandet. Unga behöver representation, inte bara för att de är unga, utan för att de kan bidra med nya perspektiv på besluten.
Jag har varit aktiv i ungdomssektionen i snart ett år och fått en djupare insikt i hur beslutsfattande fungerar i vår stad. Jag vill vara en röst för unga och för framtiden inom kommunpolitiken.
Utöver detta har jag haft äran att vara ordförande för Svensk Ungdom i Helsingfors 2022–2024 och är även medlem i SFP i Helsingfors styrelse.
Helsingfors gör mycket bra, men jag vill arbeta för att vi blir ännu bättre. Som huvudstad bör vi vara ett föredöme för andra städer.
Om du har frågor eller idéer som du vill dela med dig av, svarar jag gärna! Du når mig enklast via e-post.
Viktiga politiska frågor
Hållbar och trivsam planering
För att Helsingfors ska kunna växa behöver vi en hållbar och trivsam stadsplanering. Staden måste säkerställa att det finns tillräckligt med grönområden, även i tätbebyggda områden. Grönområden har visat sig ha en positiv inverkan på invånarnas välmående.
Stadsplaneringen bör ha lätttrafiken (cykel och gång) i fokus och utformas så att den uppmuntrar till vardagsmotion.
Helsingfors, i samråd med HSL, bör även säkerställa att kollektivtrafiken är det mest förmånliga sättet att ta sig från plats A till plats B. Detta är särskilt viktigt när vi ser på hur staden kan bli mer hållbar. Privatbilism och billiga taxialternativ bör vara den sista utvägen.
Vid nybyggnation bör hållbarhetsaspekterna alltid beaktas. Ofta är det bättre både ur resurs- och koldioxidutsläppssynpunkt att renovera istället för att riva. Om nybyggnation krävs, bör den genomföras på ett hållbart sätt, exempelvis genom ökad användning av trä som byggmaterial.
Staden bör även värna om att bevara en del av de gamla, välfungerande byggnader vi redan har.
Välmående invånare
Helsingfors bör värna om sina invånares välmående, både fysiskt och psykiskt.
Möjligheten att vistas i naturen och motionera är viktig när det gäller att förebygga exempelvis utbrändhet och depression.
Helsingfors bör säkerställa att invånarna har möjlighet att motionera till ett förmånligt pris. Satsningar på anläggningar, såsom utomhusgym och motionsstigar, är viktiga. Även om investeringen kan verka stor, är avkastningen hög i förebyggande syfte. Stillasittande leder enbart till hälsoproblem och ökade kostnader för samhället.
För unga bidrar motion till en känsla av samhörighet, vilket blir allt viktigare i dagens digitala värld där många känner sig ensamma. Det är därför viktigt att garantera att unga har rätt till en meningsfull fritidssysselsättning med låg tröskel.
Om den mentala hälsan ändå sviktar bör det finnas tillgängliga åtgärder. Information om tjänsterna ska vara lättillgänglig, flerspråkig och tydlig, så att ingen riskerar att falla mellan stolarna i systemet.
Dock bör huvudfokus ligga på förebyggande åtgärder, eftersom de i längden sparar resurser.
Ekonomi & Näringsliv
Helsingfors ska vara möjligheternas stad – en stad som lockar företagare och innovatörer. Genom att skapa en dynamisk och företagsvänlig miljö kan vi på lång sikt generera fler arbetsplatser och stärka ekonomin. Satsningar på sysselsättning och entreprenörskap är nyckeln till hållbar tillväxt.
För att Helsingfors ska stå sig starkt i framtiden måste vi bygga en robust ekonomi genom investeringar, utbildning och innovation. Men vi kan inte göra detta på egen hand. Arbetskraftsinvandring är avgörande, och därför måste vi säkerställa att våra kommuner är inkluderande och erbjuder högkvalitativa integrationstjänster. Genom att ta tillvara den kompetens som invandrare bidrar med kan vi maximera stadens potential.
Dessutom har Helsingfors en enorm möjlighet att utveckla turismsektorn till en mer inkomstdrivande motor i ekonomin. Med rätt marknadsföring och satsningar kan vi lyfta fram stadens unika karaktär och attrahera fler besökare, vilket gynnar både företag och invånare.