![](https://val.sfp.fi/kommunalval/wp-content/uploads/Miettinen-Anja_vaalikuva-1-scaled-aspect-ratio-600-600-500x500.jpg)
![](https://val.sfp.fi/kommunalval/wp-content/uploads/Miettinen-Anja_vaalikuva-1-scaled-aspect-ratio-600-600-500x500.jpg)
Anja
Miettinen
Espoo
"Tulevaisuus. Ihan jokaiselle nuorelle. Nuorten mielenterveysongelmat ovat kasvussa, lähes neljännes nuorista kärsii jostakin mielenterveyden ongelmasta. Nuorten hyvinvoinnin ja osallisuuden vahvistaminen on välttämätöntä, jos haluamme rakentaa kestävää tulevaisuutta. Ilman nuoria meillä ei ole toisista huolta pitäviä, uusien innovaatioiden tekijöitä eikä tulevaisuuden päättäjiä - ilman nuoria meillä ei ole mitään. Siksi on tärkeää, ettei nuorten hyvinvoinnista leikata resursseja tai nuorten osallisuuden mahdollisuuksia heikennetä. Sen sijaan tulee panostaa siihen, että ihan jokainen nuori voi hyvin ja pysyy yhteiskunnan kelkassa mukana. Kolme tärkeintä pointtiani ovat: 1) Nuorten mielenterveys ja hyvinvointi raiteilleen - huomio ennaltaehkäisevään työhön, 2) Oikeilla valinnoilla oppimis- ja opetusrauha kouluihin ja 3) Talousosaamiseni edesauttaa kustannustehokkaiden ratkaisujen tekemistä ja kokemukseni yrittäjyydestä palvelee yrittäjäystävällisemman Espoon kehittämistä. "
Olen koulutukseltani kauppatieteiden maisteri ja tehnyt urani taloushallinnon johtotehtävissä ja yrittäjänä. Nuorten hyvinvointi on ollut minulle myös aina tärkeää ja siksi olen ryhtynyt opiskelemaan yhteisöpedagogiksi nuoriso- ja järjestötyön ohjelmassa. Teen vapaaehtoistyötä nuorten parissa ja olen kohdannut paljon nuoria, jotka tarvitsevat kattavaa tukea päästäkseen eteenpäin elämässä. Itselläni on kolme lasta, jotka ovat jo nuoria aikuisia. Heidän kauttaan olen myös päässyt seuraamaan nuorten elämää ja niihin liittyviä haasteita läheltä. Olenkin päättänyt lähteä kunnallisvaaliehdokkaaksi edistääkseni erityisesti lasten ja nuorten kokonaisvaltaista hyvinvointia, Uskon, että vahva talousosaamiseni auttaa tekemään kustannustehokkaita ja kokonaisvaltaisesti järkeviä ratkaisuja. Haluan myös edistää yrittäjäystävällistä toimintaympäristöä ja löytää keinoja erityisesti nuorten yrittäjyyden lisäämiseksi.
Vaaliteemat
Lapset, nuoret ja perheet
Ennaltaehkäisevä työ on vaikuttavaa. Syrjäytymisen ehkäisyyn panostaminen on inhimillisesti ja taloudellisesti kestävin ratkaisu, siksi sen riittävä resursointi Espoossa on tärkeää.
Matalan kynnyksen apua nuorille tulisi lisätä tekemällä enemmän esim. yhteistyötä nuorisotyötä tekevien järjestöjen kanssa. Myös varhainen mielenterveystaitojen oppiminen vähentää riskiä mielenterveysongelmien kehittymiselle ja voi pitkällä aikavälillä vähentää terveydenhuollon ja sosiaalipalveluiden kustannuksia.
Liikunta pitää myös saada vahvemmin osaksi kouluarkea, sillä liikuntaan liittyvät myönteiset mielikuvat ja jo lapsena omaksuttu liikunnallinen elämäntapa edesauttavat terveyttä aikuisena.
Varhaiskasvatuksella ja kouluilla voi olla keskeinen rooli paitsi nuorten hyvinvoinnin, myös yhteiskunnan sosiaalisen ja taloudellisen kestävyyden vahvistamisessa.
Paras koulu
Koulumaailma on tänä päivänä haasteellinen sekä lapsille ja nuorille sekä aikuisille. Koulut tarvitsevat lisää ammattilaisia tukemaan nuorten ryhmädynamiikkaa sekä tunnetaitojen ja suvaitsevaiduuden opettelua. Siksi koulunuorisopalveluihin pitää panostaa. Myös erityisen tuen tarpeet tulee huomioida resurssoinnissa ja ryhmäkoossa, jotta työskentelyrauha voidaan taata. Peruskoulu on paikka, jossa nuori viettää arkisin suuren osan ajastaan, joten sillä on valtava merkitys nuorten kehittymisessä.
Talous ja elinkeinoelämä
Haluan edistää kustannustehokkaita päätöksiä ja kohdentamaan resursseja erityisesti ennaltaehkäisyyn, koska se on kokonaistaloudellisesti järkevää.
Kunnan elinkeinostrategiaa olisi tärkeää kehittää yhdessä yrittäjien ja muiden sidosryhmien kanssa, jotta se vastaa paikallisten yritysten tarpeisiin. Yrittäjyyttä tukevia palveluja pitäisi edelleen kehittää Espoossa. Myös nuorta yrittäjyyttä on tärkeää tukea erilaisin ohjelmin ja yrittäjyyden opetusta myös kouluissa ja oppilaitoksissa tulisi lisätä edelleen.