Jens Tegengren

679

"Palvelut tulisi olla saatavilla kun niitä tarvitaan!"

36 v ja naimisissa. Olen koulutukseltaan Sairaanhoitaja AMK, ja laaja kokemus niin sosiaali- ja terveyshuollosta sekä pelastustoimesta.
Työskentelen tällä hetkellä kalustomestarina Länsi-Uudenmaan Pelastuslaitoksella, ja sen ohella toimin lisäksi Kauniaisten vapaaehtoisen palokunnan päällikkönä (Grankulla FBK) .
Olen työskennellyt ensihoidossa niin kokoaikaisesti kun keikkalaisena vuodesta 2008. Vielä tänäkin päivänä keikkailen, lähinnä kokemuksen vuoksi.
Liityin VPK:hon 10 vuotiaana ja jatkoin operatiivisessa toiminnassa 16 vuotiaana.

Pelastustoimen ja terveydenhuollon urani aikana olen jo kokenut kolme alueellistamista. Ensin pelastustoimi siirtyi kunnilta aluepelastuslaitoksiin. Ensihoito (ambulanssipalvelut) siirtyi myöhemmin kunnilta sairaanhoitopiireille. Tämän lisäksi hätäkeskukset ovat määrältään vähentyneet ja kattavat entistä laajempia alueita.
Kaikki nämä muutoksen ovat tuonut paljon hyvää mutta aina löytyy jotain parantamisen varaa.

Tämän perusteella olen vakuuttunut että meillä on hyvät mahdollisuudet rakentaa toimivaa järjestelmää kunhan keskitymme olennaisiin eikä tuijoteta vain omaa napaa.

Nyt tämä uudistuu tulee, joten haluan että palvelut sen myötä ovat saatavilla kohtuullisessa ajassa, ja jonot mahdollisimman lyhyitä. Pelastustoimi ja ensihoito tulisi olla pikaisesti auttamassa niin isoilla kun pienillä paikkakunnilla, harvaan-asutulla seuduilla puhumattakaan.

Nimi: Jens Tegengren
Syntymävuosi: 1985
Alue: Länsi-Uusimaa
Kotipaikka: Kauniainen
Titteli: Kalustomestari, Sairaanhoitaja AMK

Vaaliteemat

Pelastuspalvelut

Pelastustoimen asiat jäävät usein "suurempien" kysymysten varjoon kuten terveydenhuollon ja koulutuksen asiat. Pelastustoimen palvelut ovat palveluita johon ei herkästi voi etukäteen varata aikaa, vaan ne on oltava saatavilla nopeasti ja tehokkaasti kun sitä tarvitaan. Tämä ei ole mikään itsestäänselvyys.

Meidän alue tulisi olla iskukykyinen pelastustoimi, ja työnantajana houkutteleva jossa henkilökunnalla on hyvä mieli tulla töihin. Suomi kärsii tuntuvasta palomiespulasta, ja se haastaa koko alaa. Tämä tuo henkilöstön rekrytointiin sekä hyvinvointiin haasteita.
Sopimuspalokunnat jotka meidän alueella koostuu lähtökohtaisesti vapaaehtoisista palokunnista (VPK), ovat integroitu osa pelastustoimesta josta maksetaan veroa. Nämäkään resurssit eivät ole itsestään selvät, eikä näissä ole säästämisen varaa. Jokainen suljettu VPK on menetys kokonaispalvelukselle, eteenkin pienillä paikkakunnilla. Vapaaehtoiset eivät myöskään kasva puissa.

Ei ole mitään syytä tarkastaa paloasemaverkostoa määrältään, mikäli kyse ei ole resurssien lisäämisestä. Sekin tulee olemaan ajankohtaista koska alueemme kasvaa kovaa tahtia.

Lue lisää vaaliohjelmasta ›

Perusterveydenhuolto

Halua keskittyä siihen että palvelu on saatavissa mahdollisimman nopeasti. Tämä tarkoittaa myös palvelusetelin käyttöönottoa sekä mahdollisuus käydä "naapuri" terveyskeskuksessa tarpeen vaatiessa jos lähin terveyskeskus on kuormitettu.
Palveluseteli on kaikkien intressissä, ja se palvelee kaikkia tavalla tai toisella. He jotka käyttävät seteleitä on samalla pois yhteisestä perusjonosta, jättäen jonopaikkansa henkilölle joka syystä tai toisesta ei käyttää seteliä. Joten heidänkin avun saanti nopeutuu.
Terveyskeskusten säilyttämisen puolesta puhuu laboratoriopalvelut. Labrakokeessa käynti on yleensä nopea käynti. Joten on turhauttavaa kiikuttaa ihmisiä ympäri ämpäri sen vuoksi.
Alueellisia ympäri vuorokauden palvelevia liikkuvia, konsultoitavia lääkäreitä olisi hyvää olla vanhuspalvelun tukena. Nykyään palvelukodeissa on matala kynnys pyytää sairaankuljetus (useimmiten ambulanssin muodossa) kun potilaan/asiakkaan tilaan tulee muutos joka poikkeaa normaalista. Usein näissä tapauksissa potilasta/asiakasta kuljetetaan päivystykseen jossa joutuu odottamaan pitkään että lääkärin käynnin jälkeen kotiutetaan takaisin palvelukodille suhteellisen peruslääkityksellä (esim. antibiotika). Nämä tilanteet kuormittavat tietysti päivystystoimintaa sekä ensihoitoa, mutta eteenkin, se on todella raskasta ja rasittavaa potilaalle/asiakkaalle. Päivystävästä/kiertävästä lääkäristä on hyviä kokemuksia mm. Vaasasta, juuri yllä mainitusta syistä.

Lue lisää vaaliohjelmasta ›

Lapset, nuoret ja perheet

Tärkeä asia joka puhuu lähiterveyskeskusten puolesta yllä mainittujen asioiden lisäksi on neuvolatoiminta . Jos haluamme elinvoimasta yhteiskuntaa niin perus perhepalvelut on oltava helposti saatavilla. Meidän lapset ja nuoret ovat meidän tulevaisuus.

Lue lisää vaaliohjelmasta ›